Statens helsetilsyn har opphevet Herøy kommunes vedtak om å flytte Marita Hjelmeseth, en 32 år gammel kvinne, for tredje gang på fire år. Vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde undersøkt godt nok om Marita kunne bo på hjemstedet sitt, nær sin familie.
Helsetilsynet kritiserer kommunen for manglende utredning og vektlegger Maritas ønske om å bo i Herøy, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helsetilsynet mener også at feil lovparagraf er brukt i saken.
Avgjørelsen er viktig for lignende saker i hele landet, og Anita-saken fra Siljan venter fortsatt på avklaring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
4 måneder siden
Herøy kommune har utsatt flyttingen av utviklingshemmede Marita til Ålesund, etter at VG har avdekket at flyttingen er basert på en lovparagraf som ikke er ment for flytting. Kommunedirektøren ønsker nå å undersøke muligheten for at Marita kan flytte tilbake til Herøy. For å få til dette, vil kommunen utlyse et anbud der tjenesteleverandører kan konkurrere om å tilby tjenester til Marita, men trenger samtykke fra verge og pårørende. Familien er åpen for dialog om dette, men ønsker en garanti for at Marita får flytte hjem. Statens helsetilsyn har gått inn i saken og bedt om svar fra to statsforvaltere etter VGs avsløringer.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
3 måneder siden
Helsetilsynet gransker Statsforvalterens håndtering av Maritas flytting etter avsløringer i VG. En e-post viser at Helsetilsynet hadde kontakt med Statsforvalteren før saken ble offentlig kjent, noe som får Maritas advokat til å stille spørsmål ved Helsetilsynets upartiskhet. Advokaten mener kontakten viser at saken allerede var drøftet, og at Helsetilsynet dermed kan være inhabile. Helsetilsynet avviser dette og sier de ikke var kjent med at Statsforvalteren fattet vedtak samme dag som de hadde kontakt. En jusprofessor mener det ikke foreligger inhabilitet, men forstår reaksjoner på rolleblandingen. Helsetilsynet har invitert familien til å uttale seg om saken.
4 måneder siden
Statens helsetilsyn undersøker flere saker der pasient- og brukerrettighetsloven § 4-6 feilaktig er brukt ved flytting av utviklingshemmede. Denne paragrafen er ment for helsehjelp, ikke flytting. Etter VGs avsløringer har det dukket opp fire nye saker i Nordland, Rogaland og Akershus, der samme paragraf er brukt. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av disse sakene for å sikre at kommunene forstår skillet mellom rettigheter og tvang. I de opprinnelige sakene ble Marita og Anita flyttet mot foreldrenes vilje, uten formelle tvangsvedtak, og i ett tilfelle uten at legen hadde møtt personen. Helsetilsynet planlegger å starte kartleggingen tidlig i 2025.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.
5 timer siden
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark fastholder sitt vedtak i saken om flyttingen av Anita. De avviser å gripe inn, til tross for at Statens helsetilsyn ba dem vurdere saken på nytt.
3 måneder siden
Marita, en utviklingshemmet kvinne i rullestol, rømte fra leiligheten sin og kjørte mot en trafikkert vei. Dette skjedde mens en av hennes to assistenter var borte for å hente en kollega. Foreldrene stiller spørsmål ved om datteren får den helsehjelpen hun har krav på, og om bemanningen er som avtalt med det private selskapet Ecura. Herøy kommune betaler 10,2 millioner kroner i året for at Marita skal ha to assistenter, men familien mener at dette ikke alltid er tilfelle. Ecura hevder de leverer de tjenestene brukerne skal ha og trenger, og at bemanningen er som avtalt. Kommunen skal nå følge opp hendelsen og klagen fra Maritas far.
9 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.
4 måneder siden
Jusprofessor Anne Kjersti Befring kritiserer bruken av pasient- og brukerrettighetsloven § 4–6 for å flytte utviklingshemmede mot deres vilje. Hun mener dette er et misbruk av makt og sammenligner situasjonen med NAV-skandalen, der feil vedtak ble stadfestet på flere nivåer. Befring påpeker at flytting ikke er helsehjelp, og at loven ikke tillater tvang. Hun kritiserer også at verken kommuner eller statsforvaltere retter opp feilene, og mener Helsetilsynet burde gripe inn. Helsetilsynet har varslet en gjennomgang av praksis, og Helsedirektoratet vil klargjøre lovverket.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
2 måneder siden
En eldre kvinne i Hamar har arvet et hus der en vannlekkasje har ført til en regning på over tre millioner kroner. Lekkasjen oppstod etter at en stoppekran frøs i stykker, noe som resulterte i et enormt vannforbruk registrert av husets vannmåler. Kvinnens advokat kritiserer Hamar kommune for å kreve full betaling for det unormalt høye forbruket og mener kommunen bør vurdere rimelighetshensyn. Forsikringsselskapet JBF får også kritikk for manglende kommunikasjon og oppfølging etter en tidligere vannlekkasje i huset. Hamar kommune har satt saken i bero og ønsker dialog med kvinnen, men opprettholder kravet inntil videre, noe som truer kvinnen med inkasso og tvangssalg.