Norsk Kylling har denne uken startet med halalslakting av kylling, etter avtale med Islamsk Råd. Dette gjør det lettere for muslimer å kjøpe halalslaktet kylling i Norge.
Slakteriet har ansatt egne halal-operatører som ber for hver kylling før den avlives. Halalslaktingen følger islamske regler om renhet og velsignelse, samtidig som kravene til dyrevelferd opprettholdes.
Halalkyllingen vil være tilgjengelig i dagligvarebutikker i løpet av februar, noe som gjør det enklere for muslimske familier, barnehager og bedrifter å få tak i kortreist halalkylling. Dette er den første storproduksjonen av halalkylling for dagligvarebutikker i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norsk Kylling AS har startet halalproduksjon og ansatt fire velsignere for å be for hver kylling som slaktes. Dette har utløst en debatt i sosiale medier og kommentarfelt, der kritikere mener tiltaket normaliserer konservativ islam og gir selskapet en konkurransefordel. Andre ser det som et legitimt tilbud i et fritt marked, der ulike grupper etterspør mat i tråd med sitt livssyn. Selskapet selv begrunner tiltaket med et ønske om å gjøre kylling med bedre dyrevelferd tilgjengelig for flere. Halalproduksjonen foregår i Trøndelag og produktene selges i Rema 1000-butikker. Konkurrenten Prior har også et lignende tilbud, noe som understreker at dette er en del av et større marked.
1 måned siden
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) beroliger forbrukerne med at det ikke vil bli mangel på egg i påsken, selv om dagligvarekjeden Oda tidligere meldte om utsolgte egg. Norsk produksjon forventes å dekke mesteparten av etterspørselen. Nedsatt toll på egg skal sikre tilgang, men økende priser i EU kan føre til at importegg blir dyrere enn norske. Eggmangelen skyldes delvis tilbakekalling av egg og avliving av 60.000 høner på grunn av for mye vitamin D i fôret. Norgesgruppen og Rema 1000 har planer om å importere egg for å dekke etterspørselen.
22 dager siden
Eggprodusent Erling Gresseth i Stjørdal er tilbake i drift etter å ha måttet avlive 7500 høner som følge av D-vitaminskandalen i februar 2025. Gresseth roser Felleskjøpet og Nortura for deres håndtering av situasjonen, til tross for at feilen oppstod ved Felleskjøpets fabrikk i Trondheim. Fabrikken skal nå moderniseres over de neste 3,5 årene for å redusere risikoen for fremtidige avvik. Selv om det var ventet et underskudd på egg til påske, er situasjonen bedre enn i fjor, men noe import fra Finland, Sverige og Danmark må påregnes. Gresseths nye høner har begynt å legge egg, og han lover at det blir påskeegg i år.
21 dager siden
Norske eggprodusenter ønsker å øke levealderen for verpehøns til 90-100 uker, fra dagens 75-80 uker. Tiltaket skal bidra til en mer bærekraftig produksjon og redusere behovet for import av egg. Etter perioder med overskudd og underskudd av egg, satser man nå på å stabilisere produksjonen med 31 nye produsenter og en økning i hønenes levealder. Produsenten som først når målet om 100-ukers høner, vil bli feiret med et telegram.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
12 dager siden
TV 2 besøker Norsk Kylling på Støren i Trøndelag, hvor en million egg ligger i rugemaskinene. Artikkelen beskriver klekkingen av kyllinger som et symbol på påske og nytt liv. Kyllingene lever i 46 dager før de slaktes. Veterinærer forklarer at kyllingene er som små babyer, aktive, men fort slitne. Artikkelen berører også spørsmålet om hva som kom først, høna eller egget, og konkluderer med at vitenskapen heller mot at egget kom først.
6 dager siden
Dagligvareaktører i Norge melder om knapphet på norsk storfekjøtt, noe som fører til økt bruk av importerte råvarer for å unngå tomme hyller. Norgesgruppen og Coop opplyser at de i hovedsak ønsker å selge norsk kjøtt, men benytter import når det norske markedet ikke dekker etterspørselen. Nortura, som regulerer kjøttmarkedet, bekrefter at det importeres rundt 9000 tonn storfekjøtt årlig, tilsvarende ni prosent av markedet. Tilførslene av storfe har vært som forventet, men det er noe lavere innmeldinger av ku etter mars, noe som skaper knapphet. Leverandører som Nordfjord Kjøtt opplever også underdekning, men importerer ikke råvarer. Nortura forventer at situasjonen vil bedre seg, men varsler en nedgang i tilførslene i 2025. For å sikre norsk kjøtt anbefales produkter fra Gilde og Prior, som alltid garanterer norsk råvare.
20 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
5 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
1 måned siden
USA kontaktet Norge med forespørsel om å kjøpe egg, grunnet mangel forårsaket av fugleinfluensa som har ført til at over 50 millioner høner har blitt avlivet. Landbruksdepartementet svarte at Norge selv sliter med eggmangel og henviste til Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund og Nortura. Nortura bekreftet at de ikke har egg tilgjengelig for eksport, da alle egg går til norske forbrukere, og at det fortsatt er behov for import.
3 måneder siden
En prissammenligning viser at Spar og Eurospar har et svært godt tilbud på meierismør denne uken, med en pris på 39,90 kroner per halvkilo. Dette er betydelig lavere enn hos lavpriskjedene som Rema 1000 og Meny, hvor prisen ligger på henholdsvis 57,00 og 62,90 kroner. I tillegg til smør, er det også gode tilbud på karbonader, kjøttboller, Findus-produkter, kyllingfilet og avokado/mango. Forbrukerbloggen Gjerrigknarken anbefaler å fryse ned smør ved kjøp av større mengder. Det oppfordres til å være oppmerksom på at tilbudene kan variere mellom butikkene.
4 måneder siden
Dagligvarekjedene Kiwi og Extra har varslet priskutt på en rekke varer i starten av det nye året. Kiwi reduserer prisene med minst 20 prosent på over 100 produkter i fem uker, inkludert sunnere alternativer som fisk, kylling og grønnsaker. Extra følger etter med 20 prosent prisreduksjon på flere fiskeprodukter frem til 26. januar. Begge kjedene begrunner priskuttene med et ønske om å hjelpe kundene med å etablere sunnere vaner og spare penger etter jul.
19 dager siden
Artikkelen melder om at det ser ut til å være nok egg i butikkene før påske, etter en periode med mangel. Butikkjeder som Rema 1000, Kiwi og Coop melder om god tilgang, selv om enkelte varianter kan være utsolgt. Import av danske egg har bidratt til å bedre situasjonen. Nortura opplyser at de har rekruttert nye eggprodusenter og forventer at markedet vil stabilisere seg mot slutten av sommeren. Coop er mindre berørt av mangelen, da de har en annen hovedleverandør.
3 måneder siden
I Danmark har Rema 1000 og Netto startet en priskrig på havregryn, hvor de selger 1000 gram for fem danske kroner. Netto selger finvalsede havregryn uten begrensning, mens Rema 1000 har en grense på seks pakker per kunde. Dette skjer etter en tidligere priskrig på smør. Samtidig har norske dagligvarekjeder som Kiwi og Extra varslet priskutt på sunnere varer som fisk, kylling og grønnsaker.