Frilansmusiker Ida Gudim opplever økonomisk usikkerhet og manglende sosiale rettigheter, noe som gjør det vanskelig å kombinere karriere med familieliv. Musikeralliansen, et prosjekt som skulle gi faste arbeidsforhold for frilansmusikere, mistet sin finansiering i statsbudsjettet.
Creo, en kunstnerorganisasjon, uttrykker bekymring for at dette kan føre til tap av musikere og kompetanse. Kulturdepartementet prioriterer å styrke økonomien for alle frie kunstnere fremfor å støtte den spesifikke alliansen.
Ida Gudim er skuffet over at et konkret forslag for å bedre frilansmusikeres situasjon ikke får støtte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ella Marie Hætta Isaksen er på klubbturné og betaler sine musikere under anbefalt minstesats fra LO-forbundet Creo. Honorarene ligger på et snitt på 4106 kroner per konsert og øvingsdager, mens Creo anbefaler minimum 5500 kroner. Agenten hennes, Joël Schwalenstocker, kritiserer Creos minstesats som unyansert og konfliktskapende, og mener den bør revurderes til en mer dynamisk sats basert på prosjektets økonomi. Creo-leder Hans Ole Rian avviser dette, og mener satsene ikke kan baseres på det enkelte prosjekts økonomi eller inntjening. Schwalenstocker fremhever den økonomiske risikoen artisten tar, mens Rian mener slike festivaljobber må anses som en investering.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
3 måneder siden
Tidligere Arbeiderparti-politiker og statsråd, Karita Bekkemellem, uttrykker bekymring for at private barnehager vil bli «slaktet» som følge av ny politikk. Hun mener det er en ideologisk kamp som kan føre til at full barnehagedekning forsvinner. Norlandia-direktør Kristin Voldsnes er enig i at sektoren er under press, og mener det er urimelig å forvente at private eiere skal sponse staten. De peker på at driftsmarginene er dårlige og at økonomien er trang. Et forlik mellom flere partier skal sikre likebehandling av private og kommunale barnehager, men Norlandia frykter at kommunene vil bruke handlingsrommet til å skjevfordele støtten. De er bekymret for at de ikke lenger vil ha råd til å drifte med dagens bemanningsnormer og økt kommunal styring.
15 dager siden
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er bekymret for nordmenns økende økonomiske problemer, som hun mener kan føre til alvorlige konsekvenser som selvmord. Hun kritiserer mangelen på økonomisk støtte i de nasjonale tiltakene mot selvmord, og påpeker at det i visse tilfeller kan være økonomisk gunstigere å være langtidssykemeldt enn å jobbe. Sandmæl jobber for å bedre folks privatøkonomi og har startet et teknologiselskap som skal hjelpe folk i økonomisk uføre.
3 måneder siden
Håndballklubben Vipers Kristiansand har gått konkurs på grunn av økonomiske problemer. Dette skaper usikkerhet rundt fremtiden til flere spillere, spesielt veteranmålvakt Katrine Lunde. Landslagssjef Ole Gustav Gjekstad er bekymret for Lundes situasjon og frykter at hun kan legge opp. Konkursen rammer også andre landslagsspillere i klubben. Vipers-spillerne kan fritt bytte til andre Champions League-klubber etter 10. mars. Gjekstad understreker at situasjonen er uheldig for norsk håndball, men fokuserer på å støtte spillerne. Katrine Lunde har selv uttrykt skuffelse og sjokk over situasjonen.
3 måneder siden
Norlandia-direktør Kristin Voldsnes og NHO Geneo-leder Karita Bekkemellem er bekymret for fremtiden til private barnehager etter det nye barnehageforliket. De hevder at sektoren opplever urettferdig behandling og dårlig økonomi. De frykter at kommunene vil favorisere kommunale barnehager ved tildeling av midler, noe som kan føre til at private barnehager blir "slaktet". De understreker at barnehageeiere ikke skal forventes å dekke underskudd og ønsker likebehandling av private og offentlige barnehager for å sikre likeverdig kvalitet for barna.
4 måneder siden
Norske håndballprofiler uttrykker bekymring over den økonomiske situasjonen i norsk klubbhåndball, til tross for landslagets suksess i EM. Flere klubber sliter med økonomien, og ti av 28 lag i Rema 1000-ligaen er i rød sone. Økte kostnader for reise og opphold er en hovedårsak. Spillerne frykter at dette kan føre til færre heltidsproffesjonelle i ligaen. Landslagssjef Thorir Hergeirsson og håndballpresident Kåre Geir Lio erkjenner alvoret i situasjonen. Forbundet jobber med tiltak for å hjelpe klubbene, men situasjonen er krevende. Samtidig er det ingen bekymring for det norske kvinnelandslaget som er i EM-semifinale.
8 dager siden
Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere. Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen. Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.
24 dager siden
Rekordmange barn i Norge venter på fosterhjem, noe som skaper bekymring hos Fosterhjemsforeningen. De krever tiltak fra politikerne for å bedre situasjonen, da mange fosterforeldre sliter økonomisk og føler seg utilstrekkelige. En tidligere fostermor understreker behovet for kompetanse og støtte. Venstre-politiker Grunde Almeland mener situasjonen er alvorlig og krever hastetiltak fra barne- og familieministeren. Barne- og familiedepartementet sier de vil bedre situasjonen gjennom et kvalitetsløft for barnevernet, økt beslutningsmyndighet for fosterforeldre og mer forutsigbare økonomiske rammer.
23 dager siden
Adopsjonsorganisasjonen InorAdopt avvikles ved nyttår på grunn av manglende inntektsgrunnlag, noe som skaper usikkerhet for 60 familier som er i gang med adopsjonsprosesser. Daglig leder i InorAdopt uttrykker fortvilelse over situasjonen. Manglende formidlingstillatelser og lang behandlingstid hos Bufdir er blant årsakene til avviklingen. Etter avviklingen er Adopsjonsforum det eneste gjenværende adopsjonsbyrået i Norge. InorAdopt har bedt Bufdir om en snarlig avklaring for å hjelpe de berørte familiene. Det har tidligere vært samtaler om å etablere en ny adopsjonsorganisasjon, men dette er uavklart.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby er bekymret for Norges omdømme i EU på grunn av et stort etterslep i EØS-saker. Hun mener utenriksministeren ikke klarer å håndtere situasjonen alene og foreslår at statsministeren oppretter en egen ministerpost for EU-forhold. Melby påpeker at 624 saker fra EU venter på behandling, noe som skaper usikkerhet om Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Hun advarer om at manglende oppfølging av EU-saker kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser og sikkerhet. Melby understreker at Norge må ta et større ansvar i samarbeidet med EU og ikke bare velge de sakene som passer best.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
19 dager siden
Jan-Erik Søfteland opplevde å tape penger på å gå tilbake i jobb etter å ha vært ufør. Han uttrykte sin frustrasjon over Nav-systemet i et innlegg på sosiale medier, noe som førte til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna. Søfteland jobber nå fulltid, men taper penger på det på grunn av kompliserte regler for avkorting av trygd. Regelverket gjør at han mister barnetillegget og taper omtrent 1000 kroner i måneden. Flere eksperter mener at dette er en vanlig problemstilling, og at regelverket kan være et hinder for uføre som ønsker å jobbe. Et flertall på Stortinget ønsker nå å øke fribeløpet for uføre.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
4 måneder siden
Musiker Sol Heilo, kjent som frontfigur i bandet Katzenjammer, oppdaget onsdag morgen at hengeren hennes, som inneholdt alt av instrumenter, turnéutstyr, kunst og plater, var stjålet. Verdien av det stjålne utstyret overstiger én million kroner. Heilo delte sin fortvilelse på Facebook, hvor hun beskrev hvordan tapet har lammet henne økonomisk og profesjonelt. Hun forklarte at hun allerede har levd under fattigdomsgrensen og nå står uten mulighet til å spille konserter eller produsere musikk. Heilo har vært en sentral skikkelse i Katzenjammer siden 2005 og deltok i TV-programmet «Hver gang vi møtes» i 2019.