En rapport hevdet at Russland bruker mer på forsvar enn hele Europa, men dette avvises av eksperter som feilaktig. Rapporten brukte kjøpekraftjustering kun for Russland, noe som skapte et skjevt bilde.
Ved å justere for militær kjøpekraft viser det seg at de europeiske NATO-landene samlet sett har langt større ressurser enn Russland. USA fremstår mindre dominerende når man tar hensyn til kjøpekraft.
Det understrekes at forsvarsbudsjett ikke nødvendigvis gjenspeiler faktisk militær styrke, men gir en indikasjon på innsats og utvikling. Tidligere forsvarssjef mener Europa ville hatt en enda større overlegenhet om de brukte budsjettene mer rasjonelt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En rapport hevdet at Russland bruker mer på forsvar enn hele Europa, noe eksperter avviser som en skjev fremstilling. Rapporten justerte Russlands militærutgifter for kjøpekraft, men unnlot å gjøre det samme for Europa, noe som gir et feilaktig bilde av styrkeforholdet. Ved å bruke militær kjøpekraftsparitet (MKKP) viser beregninger at de europeiske NATO-landene samlet sett har en betydelig større militær kapasitet enn Russland. En tidligere forsvarssjef understreker at Europa potensielt kan være enda mer overlegen Russland ved å bruke forsvarsbudsjettene mer rasjonelt og koordinert.
2 måneder siden
En ny rapport fra Danmarks Forsvarets Efterretningstjeneste antyder at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen fem år, med mindre NATO styrker sin militære kapasitet. Trusselen fra Russland forventes å øke, men det er ingen konkrete trusler mot Danmark. I kontrast til Danmarks vurdering, har ikke norsk etterretning brukt lignende ordlyd om storkrig, men anser russisk sabotasje i Norge som sannsynlig. Russland har samtidig gjennomført en omfattende gjenoppbygging av sine militære styrker. Den russiske ambassaden avviser alle påstander.
2 måneder siden
En ny rapport konkluderer med at Europa må styrke sitt militære forsvar betraktelig for å kunne stå imot en potensiell russisk aggresjon uten støtte fra USA. Rapporten anslår at Europa trenger 300 000 flere soldater og en økning i forsvarsutgiftene på 250 milliarder euro. Russland har økt sin militære produksjon og tilstedeværelse, noe som gjør et angrep på et EU-land tenkelig. Rapporten understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina som et bolverk mot russisk aggresjon, og advarer mot konsekvensene av en tvungen fredsavtale som vil tillate Russland å fortsette sin militære opprustning.
2 måneder siden
En ny studie avslører at Russland bruker betydelig mer penger på forsvar enn europeiske land til sammen, noe som skaper bekymring i Europa. Denne bekymringen forsterkes av usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement og støtte til Ukraina. Selv om europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, overgår Russlands økning den europeiske veksten. Eksperter understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet ved å øke investeringene i forsvaret. Samtidig foregår det samtaler om fred i Ukraina uten at Ukraina er representert, og USA reduserer sin andel av BNP brukt på forsvar.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Russland er for svekket til å starte en ny krig, men at Europa likevel må ruste opp. Russland har lidd militære og økonomiske tap i Ukraina, og vil trenge tid for å gjenoppbygge sine styrker. Europa er rikere og har større kapasitet til å styrke sitt forsvar. Artikkelen advarer mot å stole blindt på USA som alliert, og oppfordrer Europa til å forberede seg på å klare seg mer selv. Trusselen fra Russland er reell, men Europa har tid til å forberede seg og ruste opp. Artikkelen understreker at selv om Russland har atomvåpen, har Europa en avskrekkende kapasitet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Europas sikkerhetsutfordringer i lys av Russlands militære styrke og et potensielt redusert amerikansk engasjement. Selv om Europa har økonomisk og militært potensial til å overgå Russland, svekkes dette av manglende samordning og fragmenterte forsvarsstrukturer. Russland har et overtak innen atomvåpen, men eksperter mener bruken er lite sannsynlig med mindre landet står overfor en total militær kollaps. Artikkelen understreker viktigheten av å anerkjenne russisk innflytelse og informasjonskrig som en del av trusselbildet. Konklusjonen er at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, styrket samarbeid og en felles forståelse av trusselbildet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
1 måned siden
Russland-ekspert Karen Anna Eggen gir et håp om at Europa kan stå imot Russland, selv om USA skulle trekke seg tilbake. Hun understreker at Europa er sterkere enn Russland på de fleste områder, men må handle raskt for å øke produksjonskapasiteten og opprustningen. Russland sliter med fallende befolkningstall, høye renter og stor prisstigning, og Eggen tror ikke på en fullstendig russisk seier i Ukraina. Hun advarer likevel mot å undervurdere Russlands vilje til å bruke rå makt, og mener Europa må vise større vilje til å ta risiko.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør øke sin støtte til Ukraina, som en investering i europeisk sikkerhet og menneskerettigheter. Den tilbakeviser tre myter spredt av Russland: at sanksjonene er uten effekt, at Russlands økonomi er robust, og at Kina kan erstatte Europa og USA som handelspartner. Sanksjonene svekker Russlands militære kapasitet, økonomien sliter med fallende inntekter, og Kina kan ikke fullt ut kompensere for tapte markeder. Norsk gass og olje har bidratt til å svekke effekten av Russlands energikrig, og de økte inntektene gir Norge et handlingsrom til å øke støtten til Ukraina betraktelig.
1 måned siden
En dansk professor advarer om at Europa er i en «superfarlig» situasjon på grunn av militær ubalanse med Russland. USA presser på for økte europeiske forsvarsutgifter, og det er et tydelig skifte i amerikansk holdning der man er lei av å bære byrden alene. Europeiske land øker nå sine budsjetter, men utfordringer knyttet til våpenanskaffelser og utvikling av en selvstendig forsvarsindustri kompliserer situasjonen. Eksperter understreker at europeiske ledere må omsette ord til handling og øke satsingen på forsvar.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må handle etter at USA under Trump har endret sin utenrikspolitikk og nærmet seg Russland. Det foreslås at Jens Stoltenberg leder en bevegelse for å styrke Europa (MEGA – Make Europe Great Again), og at oljefondet brukes til å støtte Ukraina og europeisk forsvarsindustri. Forfatteren argumenterer for at Europa må innse at de er alene og satse på eget forsvar, blant annet ved å kjøpe forsvarsmateriell fra europeiske allierte, selge våpen til Europa og utvikle egen forsvarsindustri, samt utvikle et felles europeisk forsvarssamarbeid innenfor Nato.
2 måneder siden
Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener danskene er rystet etter Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland, noe som har ført til bekymring for å stå alene mot stormakter. Han påpeker at Europa har ressurser, men sliter med å samordne dem til en troverdig militær motmakt mot Russland. Ferd-eier Johan Andresen tror Europa vil ruste opp, mens Knut Arild Hareide mener Russland fortsatt er en trussel og at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI fremhever flere utfordringer for Forsvaret, inkludert mangel på økonomiske midler, en aldrende offisersmasse og økt usikkerhet rundt USAs engasjement i NATO under en potensiell Trump-administrasjon. Rapporten peker på at kostnadene for Forsvarets langtidsplan overstiger budsjettrammene med 78 milliarder kroner. Samtidig bidrar den geopolitiske situasjonen med krig i Ukraina og økt stormaktrivalisering til et dystert bakteppe. Et lyspunkt er at Norden nå er samlet i NATO, noe som åpner for økt militært samarbeid. FFI anbefaler Forsvaret å prioritere operative kapasiteter og utvikle evnen til høyintensiv strid i nord.