En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) viser at trusselbildet mot Danmark er mer alvorlig enn på lenge. Russland har økt sin risikovilje og vil intensivere påvirkningskampanjer og sabotasjeaksjoner.
Selv om et militært angrep ikke anses som en risiko, må Danmark forberede seg på at Russland vil gå til grensen av hva som er mulig uten å utløse NATOs artikkel 5. Kina spiller en nøkkelrolle som støttespiller for Russland, og denne støtten er avgjørende for Russlands krigsinnsats.
Danmark er interessant for stormaktene på grunn av medlemskap i EU og NATO, landets høyteknologiske økonomi og det kommende medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Ifølge rapporten har verken USA, Kina eller Russland brukt så mye ressurser på krigsforberedelser siden den kalde krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny rapport fra Danmarks Forsvarets Efterretningstjeneste antyder at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen fem år, med mindre NATO styrker sin militære kapasitet. Trusselen fra Russland forventes å øke, men det er ingen konkrete trusler mot Danmark. I kontrast til Danmarks vurdering, har ikke norsk etterretning brukt lignende ordlyd om storkrig, men anser russisk sabotasje i Norge som sannsynlig. Russland har samtidig gjennomført en omfattende gjenoppbygging av sine militære styrker. Den russiske ambassaden avviser alle påstander.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
2 måneder siden
Den danske etterretningstjenesten har publisert en trusselvurdering som skisserer et dystert scenario frem mot 2030. Dersom krigen i Ukraina stagnerer, anslår de at Russland innen fem år kan være forberedt på en omfattende krig i Europa. Dette forutsetter at NATO ikke øker sin militære kapasitet tilsvarende og at USA ikke vil være involvert i en slik konflikt.
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
2 måneder siden
Danske etterretningsanalyser antyder at Russland innen fem år kan være i stand til å føre en storkrig i Europa, gitt at NATO ikke ruster opp tilstrekkelig. Den norske etterretningssjefen, Nils Andreas Stensønes, kommenterer de danske advarslene og understreker at situasjonen er svært alvorlig, selv om Etterretningstjenesten ikke opererer med konkrete tidsestimater. Stensønes påpeker at en russisk seier i Ukraina vil forsterke Kremls tro på militærmakt og øke trusselen mot Europa. Samtidig svekker krigen Russlands evne til å styrke sine militære styrker i nordområdene. Stensønes understreker at vestlig militær støtte til Ukraina og fortsatt alliert samhold er avgjørende.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
2 måneder siden
Sikkerhetstjenestene rapporterer om et stadig mer komplisert trusselbilde for Norge. Russland pekes ut som en sentral aktør, og PST vurderer det som sannsynlig at russisk etterretning vil forsøke å utføre sabotasjeaksjoner mot norske mål i 2025. I tillegg øker faren for terrorhandlinger fra ekstreme islamister, og etterretningstrusselen fra Kina er økende. Samarbeidet mellom autoritære regimer som Russland, Kina, Nord-Korea og Iran forverrer situasjonen. Artikkelen understreker behovet for å styrke forsvar, politi og sikkerhetstjenester, samt øke motstandsdyktigheten i det sivile samfunnet.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, mener Europa må ruste opp for å møte trusselen fra Russland, etter et møte om Ukraina-krigen og europeisk sikkerhet. Forskere støtter dette, og peker på behovet for å forberede seg på at USA trekker seg tilbake. Samtidig advarer Danmarks Etterretningstjeneste om økt fare for storkrig i Europa, spesielt hvis Russland tror USA ikke vil støtte NATO-land. Donald Trump har signalisert at han vil utelukke Europa fra forhandlinger om Ukraina.
2 måneder siden
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) presenterte tirsdag en forsvarsanalyse som beskriver en mer usikker verden, preget av opprustning hos Russland og Kina, samt usikkerhet rundt USAs rolle under Trump. Forsvarssjefen uttrykker bekymring, men understreker at Norge er medlem av NATO. Rapporten påpeker at Forsvaret mangler tilstrekkelige økonomiske midler for å gjennomføre langtidsplanen, og sliter med en eldrebølge og mangel på offiserer. Statsminister Støre bekrefter at USA fortsatt er Norges viktigste allierte. Samtidig fremheves det positive i at Norden nå er samlet i NATO, noe som åpner for bedre militært samarbeid.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
2 måneder siden
I den nye trusselvurderingen fra PST, E-tjenesten og NSM fremgår det at truslene fra statlige aktører mot Norge er mer omfattende og uforutsigbare enn på mange tiår. PST-sjef Beate Gangås peker på en negativ utvikling i 2024, med økt russisk sabotasje i Europa og høyere terroraktivitet fra ekstreme islamister. Rapporten anser russisk sabotasje mot Norge som sannsynlig, rettet mot å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen. Kina forventes også å øke sine digitale påvirkningskampanjer. PST vurderer politisk motivert vold som mulig i 2025, og ser trusselen fra ekstrem islamisme som mest alvorlig. Cyberangrep er vanskeligere å spore, noe som gjør det vanskelig å fastslå statlig involvering.
2 måneder siden
En ny rapport konkluderer med at Europa må styrke sitt militære forsvar betraktelig for å kunne stå imot en potensiell russisk aggresjon uten støtte fra USA. Rapporten anslår at Europa trenger 300 000 flere soldater og en økning i forsvarsutgiftene på 250 milliarder euro. Russland har økt sin militære produksjon og tilstedeværelse, noe som gjør et angrep på et EU-land tenkelig. Rapporten understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina som et bolverk mot russisk aggresjon, og advarer mot konsekvensene av en tvungen fredsavtale som vil tillate Russland å fortsette sin militære opprustning.