Et nytt solteleskop har tatt bilder av solen med enestående detaljrikdom. Bildene gir et hittil usett nærbilde av solens overflate og solflekker.
US National Science Foundation Daniel K. Inouye Solar Telescope har nylig tatt og delt et unikt bilde av solen ved hjelp av sitt nye Visible Tunable Filter (VTF).
Bildet skiller seg ut ved å vise solens overflate i ultradetalj, noe som aldri er sett før ifølge CNN. Teleskopet, som står på Maui, kan skape tredimensjonale bilder og gir en nærmere titt på solflekker med en skala på ti kilometer per piksel.
Solflekker er områder med intens magnetisk aktivitet som kan føre til solstormer. Bildet er en teknisk test, men teknologien lover godt for fremtidige funn om solvær og solens ulike lag, som temperatur, trykk og magnetfelt, med full drift forventet innen 2026.
Stacey Sueoka
US National Science Foundation
National Solar Observatory
CNN
Store norske leksikon
Hawaii
Maui
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
4 måneder siden
NASAs James Webb-romteleskop har tatt en rekke spektakulære bilder som gir forskere og rominteresserte nye innblikk i universets mysterier. Teleskopet, som ble lansert i 2021, gir mulighet til å se dypere og skarpere ut i universet enn tidligere. Bildene avslører detaljer om stjernedannelse, tåker og galakser, inkludert 'Kosmiske Klipper' i Carina-tåken og Krabbetåken. Observasjonene viser også tre belter rundt stjernen Fomalhaut, hvorav to er nye, samt en protostjerne i dannelse og en planetarisk tåke. Disse bildene gir en unik mulighet til å studere universets skjønnhet og kompleksitet.
3 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.
4 måneder siden
Nasas romfartøy Parker Solar Probe nærmer seg solen og forventes å passere den på sitt nærmeste punkt noensinne på julaften, kun 6 millioner kilometer unna. Siden 2018 har sonden studert solen for å forstå hvorfor atmosfæren er mye varmere enn overflaten. Romsonden tåler ekstrem varme og stråling, og har allerede krysset solens korona flere ganger. Forskningen skal også gi innsikt i solstormer og deres påvirkning på jordens teknologi. Sonden bruker Venus som gravitasjonsslynge for å komme nærmere solen.
17 dager siden
En kraftig solstorm forventes å skape spektakulært nordlys over store deler av Norge i natt. En dobbelteksplosjon på Solen har ført til en uvanlig sterk geomagnetisk storm. Gasskyer fra eksplosjonene har truffet Jordens magnetfelt, noe som får atmosfæren til å gløde. Aktiviteten er høyere enn forventet på grunn av et såkalt kannibalutbrudd, der en utblåsning har innhentet en annen. Nordlyset vil være mest synlig i Nord-Norge, men kan også observeres i Trøndelag og på Østlandet ved sterk aktivitet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
2 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om muligheten for å se nordlys, fullmåne og planeter onsdag kveld. Solen er i et solmaksimum, som gir økt aktivitet og mer nordlys. Pål Brekke forklarer at et koronahull på solen sender solvind mot jorden, noe som kan gi kraftig nordlys. Fullmånen kan gjøre det vanskeligere å se nordlyset, men et mørkt sted vil gi bedre forhold. Med kikkert kan man se Jupiters måner.
19 timer siden
Nordlyset har vært uvanlig synlig over Sør-Norge den siste tiden. Eksperter forklarer den økte aktiviteten med solens syklus.
17 dager siden
En kraftig geomagnetisk storm forårsaket av en dobbelteksplosjon på solen kan føre til spektakulært nordlys over store deler av Norge i natt. Gasskyer fra solen har truffet jordens magnetfelt, noe som har fått energirike partikler til å skape kraftig nordlys. Aktiviteten er høyere enn forventet på grunn av et såkalt kannibalutbrudd. Nordlyset kan observeres i Nord-Norge, men også lenger sør i landet ved sterk aktivitet. Lesere oppfordres til å dele sine bilder av nordlyset.
4 måneder siden
NASA-sonden 'Parker' er på vei til å sette ny rekord i å nærme seg solen. På julaften skal sonden passere innenfor 6 millioner kilometer fra solens overflate, og suse gjennom solens atmosfære i 700.000 km/t. Sonden, som ble sendt opp i 2018, skal studere solens korona, det ytterste området i solatmosfæren, som er langt varmere enn selve soloverflaten. 'Parker' er utstyrt med et lettvekts varmeskjold som tåler ekstrem varme og stråling, og er designet for å beskytte instrumentene ombord. Tidligere rekord ble satt av NASAs Helios i 1976, som nådde 43 millioner kilometer fra solen.
13 dager siden
Artikkelen melder om uvanlig mye nordlys i Sør-Norge denne vinteren, med over 40 synlige tilfeller siden oktober. Ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter skyldes dette at sola er i en aktiv fase av sin syklus. De neste to årene ventes også å gi gode muligheter for å se nordlys. For å få sett nordlyset er man avhengig av klart vær, og det er gode muligheter for å se nordlys 22. og 23. april. Nordlysvarselet på yr.no kan gi en indikasjon på hvor gode forholdene er.
1 måned siden
Uvanlig sterk solaktivitet fører til at store deler av Norge kan oppleve kraftig nordlys. Nordlysekspert Pål Brekke uttaler at nordlyset kan være synlig over hele landet i flere dager. NRK melder om heftig nordlysaktivitet og viser bilder innsendt fra hele landet.
1 måned siden
En solstorm forårsaket av en eksplosjon på solen kan gi gode muligheter for å se nordlys i Norge i kveld. Meteorologisk institutt melder om en KP-indeks på 5, noe som indikerer at nordlyset kan være synlig så langt sør som Oslo. Flere steder i landet er det meldt om skyfri himmel, spesielt på Østlandet. Vakthavende meteorolog oppfordrer folk til å følge med, selv om styrken på nordlyset er usikker. Dersom man ikke får sett nordlyset i kveld, vil et koronahull på solen kunne gi nye muligheter de kommende nettene.
4 måneder siden
Nordlys var synlig i store deler av landet onsdag kveld, noe som overrasket mange. Fysiker og forfatter Veronica Danielsen uttaler at det er mer nordlys i vente, og at 2025 trolig blir et veldig bra år for nordlys. Dette skyldes at solen er inne i en periode med høy aktivitet, kalt solmaksimum, som inntreffer hvert ellevte år. Den forrige perioden med like høy aktivitet var for rundt 22 år siden. Danielsen påpeker at nordlys har fascinert mennesker i tusenvis av år, og at moderne teknologi og sosiale medier bidrar til økt interesse for fenomenet.
4 måneder siden
Nasa's Parker Solar Probe har gjennomført en historisk romferd ved å fly nærmere solen enn noe annet romskip tidligere. Etter å ha blitt sendt mot solen 20. desember, mistet Nasa kontakten med romskipet på julaften på grunn av de ekstreme temperaturene, men fikk kontakt igjen andre juledag. Romskipet kom seg så nært som 6,1 millioner kilometer fra solen og oppnådde en hastighet på 692 000 kilometer i timen. Forskere venter nå på data fra ferden for å lære mer om solens temperatur og solvind, som kan påvirke jordens strømnett og kommunikasjonssystemer.
1 måned siden
Denne helgen kan folk i Norge observere en delvis solformørkelse. Professor Sven Wedemeyer ved Rosseland senter for solfysikk understreker at fenomenet er verdt å se, men at man må beskytte øynene. Månen vil dekke mellom 30 prosent av solen i Oslo og opptil 60 prosent på Jan Mayen. Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis anbefaler Øst- og Sørlandet for best sikt, eventuelt en tur til Sverige. Solformørkelser var tidligere viktige for å studere solens ytre lag, men moderne teknologi har gjort dette enklere. Neste totale solformørkelse i Norge vil finne sted i 2061, men allerede neste år kan man oppleve det i Spania.