Nasa's Parker Solar Probe har gjennomført en historisk romferd ved å fly nærmere solen enn noe annet romskip tidligere. Etter å ha blitt sendt mot solen 20.
desember, mistet Nasa kontakten med romskipet på julaften på grunn av de ekstreme temperaturene, men fikk kontakt igjen andre juledag. Romskipet kom seg så nært som 6,1 millioner kilometer fra solen og oppnådde en hastighet på 692 000 kilometer i timen.
Forskere venter nå på data fra ferden for å lære mer om solens temperatur og solvind, som kan påvirke jordens strømnett og kommunikasjonssystemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
NASA-sonden 'Parker' er på vei til å sette ny rekord i å nærme seg solen. På julaften skal sonden passere innenfor 6 millioner kilometer fra solens overflate, og suse gjennom solens atmosfære i 700.000 km/t. Sonden, som ble sendt opp i 2018, skal studere solens korona, det ytterste området i solatmosfæren, som er langt varmere enn selve soloverflaten. 'Parker' er utstyrt med et lettvekts varmeskjold som tåler ekstrem varme og stråling, og er designet for å beskytte instrumentene ombord. Tidligere rekord ble satt av NASAs Helios i 1976, som nådde 43 millioner kilometer fra solen.
4 måneder siden
Nasas romfartøy Parker Solar Probe nærmer seg solen og forventes å passere den på sitt nærmeste punkt noensinne på julaften, kun 6 millioner kilometer unna. Siden 2018 har sonden studert solen for å forstå hvorfor atmosfæren er mye varmere enn overflaten. Romsonden tåler ekstrem varme og stråling, og har allerede krysset solens korona flere ganger. Forskningen skal også gi innsikt i solstormer og deres påvirkning på jordens teknologi. Sonden bruker Venus som gravitasjonsslynge for å komme nærmere solen.
3 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.
16 dager siden
Jannicke Mikkelsen landet mandag på Gardermoen etter å ha fullført sin historiske romferd med SpaceX-fartøyet Fram2. Hun ble dermed den første nordmannen i verdensrommet. Oppdraget, som varte i tre og en halv dag, ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida og landet trygt utenfor California. Mikkelsen var fartøysjef på «Dragon» og hadde ansvaret for sikkerheten om bord. Fram2-oppdraget er oppkalt etter Roald Amundsens ekspedisjon og skal bidra til forskning på nordlysfenomener samt undersøke fysiologiske og psykologiske effekter av romfart. Mikkelsen har også inngått en bokavtale om sin romferd.
1 måned siden
NASA har tatt et historisk bilde av sjokkbølgene rundt Boom Supersonics XB-1, USAs første sivile supersoniske jetfly. Bildet ble tatt over Mojaveørkenen ved hjelp av Schlieren-fotografering. Testpilot Tristan «Geppetto» Brandenburg sørget for at flyet var rett plassert i forhold til solen. Under flygningen nådde XB-1 Mach 1.18 uten å skape et hørbart lydsmell på bakken, noe som kan åpne for kommersielle supersoniske flygninger. XB-1 er forløperen til Booms passasjerfly Overture, som allerede har mange bestillinger fra store flyselskaper.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
26 dager siden
Den norske astronauten Jannicke Mikkelsen og hennes mannskap landet fredag kveld etter en romferd på tre og et halvt døgn. Kapselen de reiste med, «Fram2», entret atmosfæren i høy hastighet og landet i havet utenfor California. Mikkelsen var fartøysjef og hadde ansvar for både romskip og mannskap. Med på ferden var også kryptomilliardær Chun Wang, robotforsker Rabea Rogge og Eric Philips. Romferden var den første bemannede over Nord- og Sydpolen, en reise som kun tok 45 minutter. Mikkelsen er den første astronauten med kun norsk statsborgerskap i verdensrommet.
3 måneder siden
SpaceX's Starship-rakett opplevde et stort tilbakeslag under sin syvende testflygning, og eksploderte kort tid etter oppskyting. Hendelsen skjedde like før midnatt norsk tid, og selskapet mistet kontakten åtte minutter etter avgang. Eksplosjonen sendte vrakgods over himmelen, noe som førte til nødvarsler til fly i området. Til tross for feilen med Starship, landet Super Heavy-boosteren vellykket, noe som markerer andre gang SpaceX har oppnådd denne bragden. Raketten som feilet var en ny, større versjon av Starship. Mens Elon Musk antyder at mindre justeringer vil løse problemet, kan luftfartsmyndighetene kreve en grundig undersøkelse, noe som potensielt kan forsinke selskapets planer om å sende det første romfartøyet til Mars innen slutten av 2026.
3 måneder siden
En sjelden komet, C/2024 G3, forventes å bli svært lyssterk og muligens den klareste i 2025. Kometen er en såkalt 'solstryker' som passerer ekstremt nær solen, noe som gjør den vanskelig å observere. Den beste muligheten for å se kometen vil være noen dager etter passeringen av solen, rundt 20. januar. Kometens bane er slik at den kun besøker det indre solsystemet omtrent hvert 135 000 år, og det kan gå enda lengre tid før den er synlig igjen. Eksperter anbefaler bruk av kikkert eller teleskop for å øke sjansene for å observere dette sjeldne fenomenet.
1 måned siden
Isar Aerospace gjennomførte en prøveoppskyting av Spectrum-raketten fra Andøya Space Port. Kort tid etter oppskyting mistet raketten kraft og falt ned. Professor Kjellmar Oksavik beskriver likevel hendelsen som en suksess, da raketten ikke eksploderte på rampen og kom seg opp i luften. Han understreker viktigheten av å lære av feil, og viser til at dette var en testrakett. Politiet har innført ferdselsforbud i området. Oppskytingen var et historisk forsøk, og målet er å sende opp norske satellitter innen 2028.
1 måned siden
Andøya Space i Nordland står foran en historisk oppskyting der Norge har mulighet til å bli det første landet i Europa som sender en satellitt i bane rundt jorden fra eget territorium. Oppskytingen utføres av Isar Aerospace, med støtte fra ESA som ser på prosjektet som et viktig bidrag til å redusere Europas avhengighet av andre lands romfartsteknologi. Tidligere forsøk fra andre europeiske land har mislyktes, og eksperter understreker at suksess avhenger av at alle tekniske detaljer fungerer optimalt.
1 måned siden
Natt til tirsdag ble SpaceX-fartøyet Fram2 skutt opp fra Kennedy Space Center med norske Jannicke Mikkelsen om bord. Hun er historisk som første norske astronaut i rommet, og gjennomfører den første bemannede romferden over Nord- og Sydpolen. Mikkelsen uttrykker ydmykhet over å representere Norge. Hun skal filme nord- og sørlys, samt utføre medisinsk forskning, inkludert det første røntgenbildet i rommet. Ferden tar mannskapet fra Nordpolen til Sydpolen på 45 minutter, og markerer en ny æra innen polarekspedisjoner.
1 måned siden
Norske Jannicke Mikkelsen blir den første nordmann i verdensrommet, på en ferd ledet og finansiert av den kinesiske kryptoinvestoren Chun Wang gjennom SpaceX. Oppdraget, kalt 'Fram 2', vil ta mannskapet over jordens polarområder for å observere og forske på effektene av romferd på menneskers helse. Mikkelsen får selskap av en tysk robotikkforsker og en australsk eventyrer på den tre til fem dager lange reisen, hvor hver plass om bord koster omtrent 580 millioner kroner. Etter endt oppdrag vil romfartøyet lande i havet utenfor USAs vestkyst.
1 måned siden
Den norske filmfotografen Jannicke Mikkelsen leder romferden Fram2 og blir dermed første nordmann i rommet. Oppdraget, finansiert av kryptovaluta-investor Chun Wang, skytes opp fra Kennedy Space Center med en SpaceX Falcon 9-rakett. Mikkelsen og tre andre astronauter skal reise i polar bane for å observere og filme polarområdene, forske på helse i mikrogravitasjon og studere nordlys. Mikkelsen søkte NASA-jobb allerede som 12-åring og ser frem til å inspirere en ny generasjon astronauter. Romferden varer i tre til fem dager og avsluttes med en historisk landing utenfor Los Angeles.
1 måned siden
Isar Aerospace forbereder en historisk oppskyting av bæreraketten «Spectrum» fra Andøya, noe som kan gi Norge en viktig seier i det europeiske romkappløpet. Oppskytingen er planlagt mellom kl. 12.30 og 15.30, men været er en utfordring. Dersom oppdraget lykkes, vil det være første gang raketter som kan sende satellitter i bane skytes opp fra Vest-Europa, noe som gir Europa uavhengig tilgang til rommet. ESA har støttet prosjektet for å redusere Europas avhengighet av andre lands romfartsteknologi.