En sjelden komet, C/2024 G3, forventes å bli svært lyssterk og muligens den klareste i 2025. Kometen er en såkalt 'solstryker' som passerer ekstremt nær solen, noe som gjør den vanskelig å observere.
Den beste muligheten for å se kometen vil være noen dager etter passeringen av solen, rundt 20. januar.
Kometens bane er slik at den kun besøker det indre solsystemet omtrent hvert 135 000 år, og det kan gå enda lengre tid før den er synlig igjen. Eksperter anbefaler bruk av kikkert eller teleskop for å øke sjansene for å observere dette sjeldne fenomenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny komet er synlig på himmelen denne helgen, og den kan bli årets sterkeste. Kometen, som ble oppdaget i april i fjor, er nå på vei mot solen og vil være nærmest den 13. januar. Den er best synlig fra sørlige breddegrader, spesielt i Sør-Norge, rett etter solnedgang eller før soloppgang. Kometen kan bli synlig med det blotte øye, men en kikkert kan være nødvendig. Det er usikkert hvor lyssterk den vil bli, men den kan overgå Venus. Kometen vil ikke være tilbake på 135 000 år, så det er en sjelden mulighet til å se den.
3 måneder siden
En lyssterk komet, C/2024 G3 (Atlas), er synlig, men eksperter advarer mot å observere den med kikkert når den er nær solen på grunn av risiko for øyeskade. Kometen er mest synlig fra sørlige breddegrader, men kan muligens sees fra Sør-Norge før soloppgang eller etter solnedgang. Kometen passerer nærmest solen mandag og kan gå i oppsmuldring. Det er generelt vanskelig å se kometen fra Norge på grunn av dens nærhet til solen.
3 måneder siden
Helgens klare vær gir en sjelden mulighet til å se meteorsvermen Quadrantidene, en av årets største. Meteorsvermen hadde sin største aktivitet natt til fredag, men det gode været gir gode muligheter for observasjon natt til lørdag og søndag. Stjernekikkere kan se meteorer som skytes ut fra en asteroide nær Karlsvogna. Opptil 120 meteorer i timen kan være synlig under optimale forhold. Sørlandet og Østlandet ser ut til å få gode forhold, mens Midt-Norge trolig får snøbyger. Finnmarksvidda og vestlige deler av Finnmark har også gode muligheter for klar himmel. Meteorologene oppfordrer folk til å være tålmodige og kle seg godt.
3 måneder siden
Meteorsvermen Quadrantidene er en årlig hendelse som inntreffer i januar. Den er synlig fra 26. desember til 12. januar, men er på sitt sterkeste 3. og 4. januar. På den nordlige halvkule kan man se opptil 120 stjerneskudd i timen fredag og lørdag. Meteorsvermen består av rester fra en død komet som brenner opp i jordas atmosfære. For å observere meteorene trenger man ikke spesialutstyr, men et mørkt sted og litt tålmodighet. Det anbefales å la øynene venne seg til mørket i 15-20 minutter, og meteorene er lettest å se omtrent to tredjedeler opp fra horisonten.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig fra Norge førstkommende lørdag. Eksperter advarer om at man ikke må se direkte på solen uten solformørkelsesbriller, selv om det er overskyet. Et tryggere alternativ er å bruke et teleskop for å projisere solens bilde på et hvitt ark. Formørkelsen starter på forskjellige tidspunkt avhengig av hvor i landet man befinner seg, og varer i nesten to timer. Dekningen av solen vil være størst i Nord-Norge, med opptil 40 prosent. Neste delvise solformørkelse i Norge vil være i 2026, mens en total solformørkelse ikke vil være synlig før i 2097.
3 måneder siden
Flere himmelfenomener vil være synlige på nattehimmelen. Meteorsvermen Quadrantidene er på sitt mest intense med opptil 120 stjerneskudd i timen. Samtidig er planetene Venus, Mars og Jupiter synlige med det blotte øye, og Saturn med teleskop. Disse planetene står på linje nær månen, som er i nymånefasen. Det er også meldt om mulig nordlys fra Trondheim og nordover, men nordlysindeksen er usikker. Romforsker Pål Brekke anbefaler å oppsøke mørke steder for å få best mulig opplevelse av himmelfenomenene.
3 måneder siden
Nordlyset var synlig i Sør-Norge på årets første dag, og meteorolog Magnus Haukeland mener dette kan bli vanligere i 2025. Nordlyset var synlig så langt sør som Bergen, og Haukeland oppfordrer folk til å finne steder uten for mye lysforurensning for å se det. Han forklarer at nordlysaktiviteten er i en syklus som nærmer seg toppen, noe som fører til at nordlys vil forekomme oftere i Sør-Norge. Haukeland anbefaler også å bruke kamera for å fange nordlyset, da kamera er mer sensitivt for lys enn det menneskelige øyet.
1 måned siden
Denne helgen kan folk i Norge observere en delvis solformørkelse. Professor Sven Wedemeyer ved Rosseland senter for solfysikk understreker at fenomenet er verdt å se, men at man må beskytte øynene. Månen vil dekke mellom 30 prosent av solen i Oslo og opptil 60 prosent på Jan Mayen. Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis anbefaler Øst- og Sørlandet for best sikt, eventuelt en tur til Sverige. Solformørkelser var tidligere viktige for å studere solens ytre lag, men moderne teknologi har gjort dette enklere. Neste totale solformørkelse i Norge vil finne sted i 2061, men allerede neste år kan man oppleve det i Spania.
10 dager siden
Artikkelen melder om uvanlig mye nordlys i Sør-Norge denne vinteren, med over 40 synlige tilfeller siden oktober. Ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter skyldes dette at sola er i en aktiv fase av sin syklus. De neste to årene ventes også å gi gode muligheter for å se nordlys. For å få sett nordlyset er man avhengig av klart vær, og det er gode muligheter for å se nordlys 22. og 23. april. Nordlysvarselet på yr.no kan gi en indikasjon på hvor gode forholdene er.
2 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om muligheten for å se nordlys, fullmåne og planeter onsdag kveld. Solen er i et solmaksimum, som gir økt aktivitet og mer nordlys. Pål Brekke forklarer at et koronahull på solen sender solvind mot jorden, noe som kan gi kraftig nordlys. Fullmånen kan gjøre det vanskeligere å se nordlyset, men et mørkt sted vil gi bedre forhold. Med kikkert kan man se Jupiters måner.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i Norge førstkommende lørdag, der månen dekker opptil 40 prosent av solskiven fra fastlandet og over 50 prosent på Svalbard. Eksperter advarer mot å se direkte på solen uten tilstrekkelig beskyttelse, da dette kan føre til varige øyeskader. Vanlige solbriller gir ikke nok beskyttelse. Solformørkelsen vil vare i omtrent én time og 50 minutter, med maksimal dekning rundt klokken 12.30. Neste mulighet for å se en solformørkelse i Norge er i 2026, men partielle solformørkelser er ikke veldig sjeldne, men det norske været kan gjøre det vanskelig å se dem.
1 måned siden
Kraftig nordlys er synlig over hele Norge, også i sørlige byer som Oslo, Bergen og Kristiansand. Eksperter forklarer at dette skyldes et koronahull på solen, som sender ut kraftig solvind. Den geomagnetiske aktiviteten er høy, og det forventes at nordlysaktiviteten vil fortsette i år og neste år på grunn av en kraftig solsyklus. Folk oppfordres til å finne mørke steder for å observere nordlyset.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i hele Norge på lørdag. Fenomenet inntreffer mellom klokken 12.30 og 14.15, og vil være mest synlig i nord, hvor månen dekker nesten 40 prosent av solen. Meteorologene forventer at skydekket kan sprekke opp, spesielt i Sør- og Østlandet, noe som gir mulighet for å observere formørkelsen. Astronomer advarer mot å se direkte på solen uten beskyttelse for å unngå øyeskader, og anbefaler bruk av solformørkelsesbriller eller indirekte metoder for å se projeksjonen av solen. Dette er den første solformørkelsen som er synlig fra fastlandet siden 2022, og neste mulighet kommer i 2026.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i Norge lørdag formiddag, og Solobservatoriet på Harestua sender direkte. Formørkelsen starter ca. kl 11:30, når sitt maksimum kl 12:24 med 29% dekning sett fra Østlandet, og er over ca. kl 13:15. Artikkelen advarer mot å se direkte på solen uten beskyttelse, og anbefaler solformørkelsesbriller eller filter. Neste mulighet for å se en solformørkelse er i 2026, med best synlighet fra Island og Spania.
14 dager siden
En kraftig solstorm forventes å skape spektakulært nordlys over store deler av Norge i natt. En dobbelteksplosjon på Solen har ført til en uvanlig sterk geomagnetisk storm. Gasskyer fra eksplosjonene har truffet Jordens magnetfelt, noe som får atmosfæren til å gløde. Aktiviteten er høyere enn forventet på grunn av et såkalt kannibalutbrudd, der en utblåsning har innhentet en annen. Nordlyset vil være mest synlig i Nord-Norge, men kan også observeres i Trøndelag og på Østlandet ved sterk aktivitet.