Årets første fullmåne, kjent som 'Ulvemånen', vil nå sitt høydepunkt mandag klokken 23:27 norsk tid. Fullmånen vil være synlig i tre dager, fra søndag kveld til onsdag morgen.
Navnet 'Ulvemåne' stammer fra 1930-tallet og refererer til ulver som ble hørt ule om vinteren. NASA anbefaler bruk av kikkert eller teleskop for best utsikt, men det er ikke nødvendig med spesielt utstyr for å nyte synet.
Neste fullmåne, 'Snømånen', vil nå sitt høydepunkt 12. februar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om muligheten for å se nordlys, fullmåne og planeter onsdag kveld. Solen er i et solmaksimum, som gir økt aktivitet og mer nordlys. Pål Brekke forklarer at et koronahull på solen sender solvind mot jorden, noe som kan gi kraftig nordlys. Fullmånen kan gjøre det vanskeligere å se nordlyset, men et mørkt sted vil gi bedre forhold. Med kikkert kan man se Jupiters måner.
1 måned siden
En solformørkelse vil være synlig i hele Norge førstkommende lørdag, den første siden oktober 2022. I Oslo vil månen dekke 30 prosent av solen, mens Longyearbyen vil oppleve en dekning på 53 prosent. Fenomenet varer i omtrent én time og 50 minutter. Professor Luc Rouppe van der Voort forklarer at solformørkelser oppstår når månen passerer direkte mellom jorden og solen. Eksperter anbefaler å bruke solformørkelsesbriller for å beskytte øynene, eller å projisere solens bilde ved hjelp av et teleskop.
1 måned siden
Fredag morgen kan man oppleve en spektakulær måneformørking i Norge. Månen vil stå lavt på himmelen og oppleves større og med et rødlig preg. Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard anbefaler folk å se den, og påpeker at det er spesielt at man kan se både månen og solen samtidig. I Sør-Norge og på Vestlandet vil dette være synlig i ni minutter, mens i Nord-Norge i 15 minutter. For best sikt bør man finne et sted uten hindringer mot vest.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i hele Norge på lørdag. Fenomenet inntreffer mellom klokken 12.30 og 14.15, og vil være mest synlig i nord, hvor månen dekker nesten 40 prosent av solen. Meteorologene forventer at skydekket kan sprekke opp, spesielt i Sør- og Østlandet, noe som gir mulighet for å observere formørkelsen. Astronomer advarer mot å se direkte på solen uten beskyttelse for å unngå øyeskader, og anbefaler bruk av solformørkelsesbriller eller indirekte metoder for å se projeksjonen av solen. Dette er den første solformørkelsen som er synlig fra fastlandet siden 2022, og neste mulighet kommer i 2026.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i hele Norge 29. mars, hvor jo lenger nord, jo mer av sola vil være dekket. Pål Brekke ved Norsk romsenter forklarer at dette skjer når månen passerer mellom jorden og sola. Han advarer mot å se direkte på sola uten solformørkelsesbriller for å unngå øyeskader. Neste totale solformørkelse i Norge vil skje i 2061, men kun være synlig på Svalbard. En delvis formørkelse vil være synlig i Norge i 2026.
3 måneder siden
Nordlyset var synlig i Sør-Norge på årets første dag, og meteorolog Magnus Haukeland mener dette kan bli vanligere i 2025. Nordlyset var synlig så langt sør som Bergen, og Haukeland oppfordrer folk til å finne steder uten for mye lysforurensning for å se det. Han forklarer at nordlysaktiviteten er i en syklus som nærmer seg toppen, noe som fører til at nordlys vil forekomme oftere i Sør-Norge. Haukeland anbefaler også å bruke kamera for å fange nordlyset, da kamera er mer sensitivt for lys enn det menneskelige øyet.
4 måneder siden
Meteorsvermen Geminidene er synlig på nattehimmelen 14. desember, med gode forhold for stjernetitting i store deler av landet, spesielt på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge. Vestlandet og Trøndelag får dårligst forhold. Astronom Vegard Rekaa anbefaler å se mot vest med månen i ryggen for best sikt. Selv om fullmånen lyser sterkt, er det verdt å se etter stjerneskudd. Meteorsvermen vil være synlig noen netter til, men avtar etter 15. desember. En meteor er en liten stein fra verdensrommet som brenner opp i atmosfæren.
3 måneder siden
I januar er det flere uvanlige himmelfenomener å se. Fredag kveld kunne man se Venus ved siden av månen. Meteorsvermen «Quadrantidene» er synlig frem til 12. januar. Den 16. januar vil Mars være i opposisjon, og 21. januar vil hele fem planeter være synlige etter solnedgang: Saturn, Venus, Uranus, Jupiter og Mars. De fire førstnevnte vil være synlige med det blotte øye, mens Uranus krever teleskop.
3 måneder siden
Flere himmelfenomener vil være synlige på nattehimmelen. Meteorsvermen Quadrantidene er på sitt mest intense med opptil 120 stjerneskudd i timen. Samtidig er planetene Venus, Mars og Jupiter synlige med det blotte øye, og Saturn med teleskop. Disse planetene står på linje nær månen, som er i nymånefasen. Det er også meldt om mulig nordlys fra Trondheim og nordover, men nordlysindeksen er usikker. Romforsker Pål Brekke anbefaler å oppsøke mørke steder for å få best mulig opplevelse av himmelfenomenene.
2 måneder siden
Skyfri himmel gir gode muligheter for å se flere himmelfenomener samtidig. Planetene Venus, Mars, Jupiter og Saturn står på rekke, og det er økt sannsynlighet for nordlys i Nord-Norge, Møre og Romsdal og Trøndelag, kanskje også nord på Østlandet. Romforsker Pål Brekke anbefaler å dra vekk fra byen for å unngå lysforurensning, og å bruke en nordlys-app for å få varsler. Meteorolog Ingrid Oppheim Bækkelund minner om at klarvær gir kaldere temperaturer, og anbefaler å kle seg godt.
3 måneder siden
Meteorsvermen Quadrantidene er en årlig hendelse som inntreffer i januar. Den er synlig fra 26. desember til 12. januar, men er på sitt sterkeste 3. og 4. januar. På den nordlige halvkule kan man se opptil 120 stjerneskudd i timen fredag og lørdag. Meteorsvermen består av rester fra en død komet som brenner opp i jordas atmosfære. For å observere meteorene trenger man ikke spesialutstyr, men et mørkt sted og litt tålmodighet. Det anbefales å la øynene venne seg til mørket i 15-20 minutter, og meteorene er lettest å se omtrent to tredjedeler opp fra horisonten.
3 måneder siden
Helgens klare vær gir en sjelden mulighet til å se meteorsvermen Quadrantidene, en av årets største. Meteorsvermen hadde sin største aktivitet natt til fredag, men det gode været gir gode muligheter for observasjon natt til lørdag og søndag. Stjernekikkere kan se meteorer som skytes ut fra en asteroide nær Karlsvogna. Opptil 120 meteorer i timen kan være synlig under optimale forhold. Sørlandet og Østlandet ser ut til å få gode forhold, mens Midt-Norge trolig får snøbyger. Finnmarksvidda og vestlige deler av Finnmark har også gode muligheter for klar himmel. Meteorologene oppfordrer folk til å være tålmodige og kle seg godt.
1 måned siden
Denne helgen kan folk i Norge observere en delvis solformørkelse. Professor Sven Wedemeyer ved Rosseland senter for solfysikk understreker at fenomenet er verdt å se, men at man må beskytte øynene. Månen vil dekke mellom 30 prosent av solen i Oslo og opptil 60 prosent på Jan Mayen. Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis anbefaler Øst- og Sørlandet for best sikt, eventuelt en tur til Sverige. Solformørkelser var tidligere viktige for å studere solens ytre lag, men moderne teknologi har gjort dette enklere. Neste totale solformørkelse i Norge vil finne sted i 2061, men allerede neste år kan man oppleve det i Spania.
10 dager siden
Artikkelen melder om uvanlig mye nordlys i Sør-Norge denne vinteren, med over 40 synlige tilfeller siden oktober. Ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter skyldes dette at sola er i en aktiv fase av sin syklus. De neste to årene ventes også å gi gode muligheter for å se nordlys. For å få sett nordlyset er man avhengig av klart vær, og det er gode muligheter for å se nordlys 22. og 23. april. Nordlysvarselet på yr.no kan gi en indikasjon på hvor gode forholdene er.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig over hele Norge på lørdag. Månen vil dekke opptil 40 prosent av solskiven sett fra fastlandet, og over 50 prosent på Svalbard. Formørkelsen vil vare i omtrent én time og 50 minutter, med start rundt klokken 11:30 i Oslo. Tidspunktene varierer avhengig av hvor i landet man befinner seg. Dette er den første solformørkelsen som er synlig fra Fastlands-Norge siden oktober 2022, og neste mulighet kommer i august 2026. Det understrekes at det er viktig å bruke egnet øyebeskyttelse ved observasjon for å unngå alvorlige og varige øyeskader.