Artikkelen omhandler vintersolverv, som inntreffer 21. desember og markerer at dagene igjen blir lysere. Selve vintersolverv inntreffer når solen når sitt sørligste punkt sett fra jorden, noe som resulterer i den korteste dagen.
For de som bor nord for polarsirkelen, betyr dette fortsatt mørketid, og solen vil ikke vise seg før i midten av januar. Vintersolverv er historisk forbundet med tradisjoner som Lucia-feiringen, som opprinnelig markerte kampen mellom lys og mørke.
Den norrøne julefeiringen, derimot, falt ikke sammen med vintersolverv, da den var basert på en månekalender og feiret i januar. Vintersolverv markerer også starten på vinteren, som varer frem til vårjevndøgn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Lørdag markerer vintersolverv, som er dagen med kortest dagslys. Etter klokken 10.21 vil dagene gradvis bli lysere. Fenomenet skyldes jordens bane rundt sola, ikke at sola 'snur'. Frem til vintersolverv har sola krøpet lavere på himmelen, men på solvervdagen står solas høyeste punkt tilsynelatende stille. Deretter beveger sola seg nordover, og dagene blir lengre.
3 måneder siden
I Vardø feires solas tilbakekomst etter to måneder med mørketid med en salutt fra Vardøhus festning. Når hele sola viser seg over horisonten, får elevene fri fra skolen. Denne tradisjonen antas å stamme fra rundt 1906. I Tromsø markeres soldagen 21. januar med solboller, og bakeriene produserer store mengder av disse. Selv om sola offisielt er tilbake, kan skydekke gjøre det vanskelig å se den. På Finnmarksvidda kommer sola først, mens man i andre områder må opp i høyden for å se den tidlig.
3 måneder siden
Solen er tilbake i hele Norge, og dagene blir stadig lengre. I Honningsvåg feiret elevene solens tilbakekomst med sang, og dagslyset øker nå raskere i nord enn i sør. Langs kysten er vårtegn som hestehov og vårkål observert. Botanikere forklarer at blomstringen styres av lys og temperatur, men meteorologer varsler at vinteren kan slå tilbake i mars med frost og snø. Dette kan føre til en sen vår, men også gode nyheter for de som ser frem til påske i fjellet.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
4 måneder siden
En artikkel utforsker Norges mest «julete» stedsnavn, med fokus på Nissedal. Kartverket har identifisert 250 stedsnavn som begynner på «jul», men mange av disse har ikke direkte tilknytning til julefeiringen. Nissedal, med sitt nisse-assosierte navn, viser seg å stamme fra innsjøen Nisser og har ingen etymologisk kobling til jul. Likevel er det julestemning i kommunen, med pyntede gater og mange nisser. Artikkelen nevner også andre stedsnavn som Jul, Julaften og Juledagen, som finnes langs kysten.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker julestemning gjennom ulike perspektiver. Den følger Asgeir, en artist som mistet julestemningen, men fant den tilbake med familie. Barn i en barnehage beskriver julen som koselig med gaver og nissen. En undersøkelse viser at kvinner opplever julestemning sterkere enn menn, og at julemat, familie og pynt er viktig. Liza starter juleforberedelsene tidlig, og understreker at julen handler om tradisjoner og samvær. Artikkelen konkluderer med at julestemning er individuelt og at det viktigste er å slappe av og være sammen.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker overtroiske juletradisjoner i Norge, med fokus på skremmende skikkelser og regler knyttet til julen. Tradisjoner som Jul-Anders, Lussi og Stallo beskrives, der de enten måtte blidgjøres med mat eller drikke, eller kunne straffe de som ikke var forberedt til jul. Julefreden, som skulle vare i tre uker, innebar også spesielle regler. Artikkelen fremhever hvordan mange av disse skikkene hadde som formål å skremme barn, og at de fleste av disse tradisjonene er lagt bak oss.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler tre husstander i Norge som legger stor vekt på julebelysning. Jørn Anders Brunsvik og sønnen i Rjukan har pyntet huset med 51.000 lys, mens William Klemmetsen og Einar Christensen i Grimstad har over 30.000 lys og planlegger å utvide. Jan Olav Kristiansen i Mysen har også pyntet huset sitt med lys og dekorasjoner. Alle tre har startet tidlig med pyntingen og bruker mye tid på å sette opp lysene. De får positive tilbakemeldinger fra naboer og opplever at gleden de sprer veier opp for kostnadene.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg en kritikk av overdreven julebelysning, spesielt blinkende og fargerike lys som minner om nattklubber. Forfatteren observerer en konkurranse mellom balkonger om å ha mest mulig lys, og mener dette har fjernet den tradisjonelle julestemningen. Det argumenteres for at julebelysning bør være varm og hvit for å skape ro og tradisjon, og at man bør tenke på omgivelsene når man pynter. Artikkelen oppfordrer til måtehold og hensyn, og minner om at julen handler om glede og fellesskap, ikke konkurranse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan deltakerne i «Hver gang vi møtes» feirer jul i 2024. Jonas Benyoub kombinerer sin marokkanske og norske bakgrunn med både couscous og pinnekjøtt. Stein Torleif Bjella holder fast ved tradisjonene med juletrehogst og ribbemiddag. Thomas Dybdahl feirer med pinnekjøtt hjemme, mens Ina Wroldsen tar en utradisjonell vri med julefeiring på pub i London. Carola reiser til Sør-Afrika, mens Astrid Smeplass og Kjartan Lauritzen foretrekker tradisjonell feiring hjemme med familien. De ulike artistene deler sine personlige juletradisjoner og refleksjoner rundt høytiden.
11 dager siden
Artikkelen melder om uvanlig mye nordlys i Sør-Norge denne vinteren, med over 40 synlige tilfeller siden oktober. Ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter skyldes dette at sola er i en aktiv fase av sin syklus. De neste to årene ventes også å gi gode muligheter for å se nordlys. For å få sett nordlyset er man avhengig av klart vær, og det er gode muligheter for å se nordlys 22. og 23. april. Nordlysvarselet på yr.no kan gi en indikasjon på hvor gode forholdene er.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over helligdager og ferier i 2025. Mens 2024 hadde mange helligdager som ga langhelger, ser det annerledes ut i 2025. 1. mai faller på en torsdag, noe som gir mulighet for en inneklemt fridag, mens 17. mai faller på en lørdag. Skoleferiene følger omtrent samme mønster som tidligere år, med vinterferie i slutten av februar/starten av mars, påskeferie i midten av april, og sommerferie rundt 20. juni. Julaften er på en onsdag, med påfølgende helligdager. Artikkelen nevner også at svenskene har fri på midtsommerdagen, mens danskenes grunnlovsdag ikke er en offisiell helligdag.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan flere kjendiser feirer lille julaften. Vendela Kirsebom foretrekker denne dagen fremfor selve julaften, med mindre stress og god mat. Marte Bratberg har en familietradisjon med å finne juletre i skogen. Mayoo Indiran feirer med julemat hos moren og skal jobbe i barnevernet. Stina Bakken ser «Grevinnen og hovmesteren» og har innført julepysj. Jon Niklas Rønning ser «Hjelp, det er juleferie» og hører på juleradio. Alexander Rybak restituerer etter juleturnéen. Karianne Vilde Spetalen feirer på hytta med familien.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i hele Norge 29. mars, hvor jo lenger nord, jo mer av sola vil være dekket. Pål Brekke ved Norsk romsenter forklarer at dette skjer når månen passerer mellom jorden og sola. Han advarer mot å se direkte på sola uten solformørkelsesbriller for å unngå øyeskader. Neste totale solformørkelse i Norge vil skje i 2061, men kun være synlig på Svalbard. En delvis formørkelse vil være synlig i Norge i 2026.