Britisk høyesterett har enstemmig avgjort at begrepene «kvinne» og «kjønn» i likestillingsloven fra 2010 refererer til biologiske kvinner og biologisk kjønn. Avgjørelsen markerer slutten på en langvarig juridisk kamp mellom den skotske regjeringen og kvinnegruppen For Women Scotland.
Striden startet med en skotsk lov fra 2018 som skulle øke kvinneandelen i offentlige styrer, hvor For Women Scotland utfordret lovens inkludering av transpersoner i definisjonen av «kvinne».
Dommeren understreket at avgjørelsen ikke skal leses som en seier for noen grupper på bekostning av andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Høyesterett i Storbritannia har bestemt at ordet «kvinne» i likestillingsloven fra 2010 skal forstås som «biologisk kvinne». Domstolen ga medhold til aksjonsgruppen For Women Scotland (FWS), som argumenterte for at rettigheter knyttet til kjønn kun burde gjelde basert på biologisk kjønn. Saken dreide seg om hvorvidt transkvinner med kjønnsskiftebevis er beskyttet mot diskriminering som kvinner i henhold til loven. FWS utfordret retningslinjene fra den skotske selvstyreregjeringen, som definerte transkvinner med kjønnsskiftebevis som juridisk kvinner. Høyesterett understreket at avgjørelsen ikke bør tolkes som en seier for én gruppe på bekostning av en annen.
15 dager siden
Storbritannias høyesterett har fastslått at definisjonen av «kvinne» i likestillingsloven refererer til biologisk kjønn basert på en lov fra 1975. Avgjørelsen kom etter en anke fra For Women Scotland, og den vil trolig føre til endringer i lovverket som skiller mellom biologiske kvinner og transkvinner. Kvinneorganisasjoner ser på kjennelsen som en stor seier, mens transpersoners rettighetsorganisasjoner vurderer konsekvensene. Dommen forventes å få innvirkning ikke bare i Storbritannia, men også i andre land, inkludert Norge, hvor en lignende debatt om kjønnsbaserte rettigheter kan oppstå.
15 dager siden
Britisk høgsterett har fastslått at ordet «kvinne» i likestillingslova frå 2010 berre refererer til dei som var kvinne ved fødsel. Avgjerda kjem etter ein langvarig debatt mellom den skotske regjeringa og kvinnegruppa For Women Scotland, der sistnemnde meiner at transkvinner ikkje bør ha tilgang til tenester reservert for kvinner. Avgjerda betyr at transkvinner i Storbritannia mister tilgang til mellom anna kvinnefengsel, kvinnetoalett og krisesenter. Dommarane understrekar at lova framleis vernar transpersonar mot diskriminering. Debatten har også ført til politisk usemje mellom Skottland og Storbritannia.
7 timer siden
Britiske og skotske fotballforbund har besluttet å utestenge transkvinner fra kvinnefotball. Avgjørelsen følger en nylig høyesterettsdom som definerer «kvinne» som «biologisk kvinne» i likestillingsloven.
7 timer siden
Den engelske fotballforeningen (FA) endrer reglene for transkvinner i kvinnefotballen. Endringen kommer som en direkte følge av en fersk høyesterettsdom i Storbritannia.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors Rosebank-prosjekt ulovlig, da retten mener den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga tillatelse. Equinor må nå søke om ny tillatelse for å starte produksjon på oljefeltet. Klimaaktivister jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand på grunn av forventede klimagassutslipp og Equinors samarbeid med et israelsk selskap som opererer i okkuperte områder. Dommen kan også få betydning for det norske klimasøksmålet.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
3 måneder siden
En skotsk domstol har kjent Equinors tillatelse til å utvikle Rosebank-feltet, Storbritannias største oljefelt, ugyldig. Domstolen begrunner avgjørelsen med at hensynet til klimaendringer må veie tyngre enn private interesser. Dommen innebærer at fremtidige utslipp fra forbrenning av olje og gass skal tas med i beregningen ved godkjenning av utvinningstillatelser. Equinor har likevel mulighet til å søke om et nytt samtykke for prosjektet. Miljøorganisasjoner som Greenpeace og Uplift feirer dommen som en viktig seier i kampen mot klimaendringer, mens Equinor mener at dommen ikke vil forsinke prosjektet dersom de får et nytt samtykke.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.
2 måneder siden
En kommune i Rogaland er dømt i tingretten for å ha nektet en ansatt over 60 år ferie i julen. Kvinnen hadde rett på ekstra ferieuke og ønsket fri fra 23. til 28. desember, men kommunen nektet henne fri 1. og 2. juledag. Retten konkluderte med at dette var ulovlig og dømte kommunen til å betale erstatning og dekke saksomkostninger. Norsk Sykepleierforbund mener dommen er viktig og kan skape presedens, spesielt for sykepleiere over 60 år. Kommuneadvokaten sier dommen gir svar på uklare spørsmål om avvikling av ekstraferie.
2 måneder siden
Akademikerne har erstattet LO Stat i Rikslønnsnemnda etter en formell avgjørelse i statsråd. Kari Tønnesen Nordli fra Akademikerne Stat inntar plassen som arbeidstagerrepresentant, en rolle LO Stat har hatt siden 1952. Lederen for Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, er fornøyd med at regjeringen har lyttet til deres argumenter og anerkjent Akademikernes posisjon som den største hovedsammenslutningen i staten. Akademikerne gjentar at de mener partsmedlemmer bør fjernes fra nemnda for å sikre dens nøytralitet. Den nye nemnda er oppnevnt for perioden 1. mars 2025 til 29. februar 2028.
1 måned siden
Advokat Maria Hessen Jacobsen mener kvinner bør få kortere fengselsstraffer enn menn, grunnet dårligere soningsforhold i kvinnefengsler. NRK har avdekket at kvinner i snitt får mildere straffer. I en konkret sak argumenterte Jacobsen for strafferabatt basert på kjønn, og dommeren vektla dette. Kriminalomsorgen erkjenner at mange fengsler er tilpasset mannlige innsatte, og at dette ikke samsvarer med kvinners behov. Det er uenighet om hvorvidt kvinners soningsforhold faktisk er dårligere, men det er iverksatt tiltak for å bedre situasjonen, inkludert etablering av en egen kvinneavdeling i Skien fengsel. Det er også bestemt at det skal lages en psykiatrisk spesialavdeling for kvinner samme sted.
25 dager siden
Brann har vunnet en historisk seier mot Uefa i Idrettens voldgiftsdomstol (CAS). Striden startet etter at Brann ble bøtelagt for «Uefa Mafia»-rop fra supporterne under en Champions League-kamp. CAS slår fast at Uefas disiplinærregelverk må tolkes i lys av grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfriheten, og anser ropene som en satirisk og maktkritisk ytring. Branns styreleder Aslak Sverdrup mener dommen er viktig for ytringsfriheten. Uefa må nå kompensere Brann for kostnader i forbindelse med saken. Den fullstendige dommen ventes offentliggjort i løpet av uken.
20 dager siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken i saken mot Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Aksjonistene ble ilagt bøter etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i februar og mars 2023. De nektet å betale bøtene, noe som førte til rettssak. I lagmannsretten var det et mindretall av dommerne som mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket aksjonistenes rett til forsamlings- og ytringsfrihet. Saken skal nå behandles i Norges høyeste rettsinstans.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre som definerer kjønn som binært, altså kun mann og kvinne. Ordren er utformet for å hindre personer som er biologisk tildelt menn ved fødselen fra å delta i idrett for kvinner eller jenter. Dette grepet påvirker hvordan Trumps administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikaneren Nancy Mace mener at ordren skal forsvare rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere. Vedtaket kommer etter en periode med intens debatt rundt transpersoners deltakelse i idrett, spesielt etter at transsvømmeren Lia Thomas vant et NCAA-mesterskap i kvinneklassen i 2022, noe mange mente var urettferdig.