Storbritannias høyesterett har fastslått at definisjonen av «kvinne» i likestillingsloven refererer til biologisk kjønn basert på en lov fra 1975. Avgjørelsen kom etter en anke fra For Women Scotland, og den vil trolig føre til endringer i lovverket som skiller mellom biologiske kvinner og transkvinner.
Kvinneorganisasjoner ser på kjennelsen som en stor seier, mens transpersoners rettighetsorganisasjoner vurderer konsekvensene.
Dommen forventes å få innvirkning ikke bare i Storbritannia, men også i andre land, inkludert Norge, hvor en lignende debatt om kjønnsbaserte rettigheter kan oppstå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Høyesterett i Storbritannia har bestemt at ordet «kvinne» i likestillingsloven fra 2010 skal forstås som «biologisk kvinne». Domstolen ga medhold til aksjonsgruppen For Women Scotland (FWS), som argumenterte for at rettigheter knyttet til kjønn kun burde gjelde basert på biologisk kjønn. Saken dreide seg om hvorvidt transkvinner med kjønnsskiftebevis er beskyttet mot diskriminering som kvinner i henhold til loven. FWS utfordret retningslinjene fra den skotske selvstyreregjeringen, som definerte transkvinner med kjønnsskiftebevis som juridisk kvinner. Høyesterett understreket at avgjørelsen ikke bør tolkes som en seier for én gruppe på bekostning av en annen.
15 dager siden
Britisk høyesterett har enstemmig avgjort at begrepene «kvinne» og «kjønn» i likestillingsloven fra 2010 refererer til biologiske kvinner og biologisk kjønn. Avgjørelsen markerer slutten på en langvarig juridisk kamp mellom den skotske regjeringen og kvinnegruppen For Women Scotland. Striden startet med en skotsk lov fra 2018 som skulle øke kvinneandelen i offentlige styrer, hvor For Women Scotland utfordret lovens inkludering av transpersoner i definisjonen av «kvinne». Dommeren understreket at avgjørelsen ikke skal leses som en seier for noen grupper på bekostning av andre.
15 dager siden
Britisk høgsterett har fastslått at ordet «kvinne» i likestillingslova frå 2010 berre refererer til dei som var kvinne ved fødsel. Avgjerda kjem etter ein langvarig debatt mellom den skotske regjeringa og kvinnegruppa For Women Scotland, der sistnemnde meiner at transkvinner ikkje bør ha tilgang til tenester reservert for kvinner. Avgjerda betyr at transkvinner i Storbritannia mister tilgang til mellom anna kvinnefengsel, kvinnetoalett og krisesenter. Dommarane understrekar at lova framleis vernar transpersonar mot diskriminering. Debatten har også ført til politisk usemje mellom Skottland og Storbritannia.
2 timer siden
Britiske og skotske fotballforbund har besluttet å utestenge transkvinner fra kvinnefotball. Avgjørelsen følger en nylig høyesterettsdom som definerer «kvinne» som «biologisk kvinne» i likestillingsloven.
2 timer siden
Den engelske fotballforeningen (FA) endrer reglene for transkvinner i kvinnefotballen. Endringen kommer som en direkte følge av en fersk høyesterettsdom i Storbritannia.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors Rosebank-prosjekt ulovlig, da retten mener den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga tillatelse. Equinor må nå søke om ny tillatelse for å starte produksjon på oljefeltet. Klimaaktivister jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand på grunn av forventede klimagassutslipp og Equinors samarbeid med et israelsk selskap som opererer i okkuperte områder. Dommen kan også få betydning for det norske klimasøksmålet.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre som definerer kjønn som binært, altså kun mann og kvinne. Ordren er utformet for å hindre personer som er biologisk tildelt menn ved fødselen fra å delta i idrett for kvinner eller jenter. Dette grepet påvirker hvordan Trumps administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikaneren Nancy Mace mener at ordren skal forsvare rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere. Vedtaket kommer etter en periode med intens debatt rundt transpersoners deltakelse i idrett, spesielt etter at transsvømmeren Lia Thomas vant et NCAA-mesterskap i kvinneklassen i 2022, noe mange mente var urettferdig.
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt transpersoners deltakelse i kvinneidrett, spesielt på elitenivå. Den viser til Donald Trumps forbud mot transkvinner i amerikansk kvinneidrett og argumenterer for at transkvinner ikke bør delta i kvinneklassen på toppnivå, da det kan være en form for juks. Flere forbund har sagt nei til transkvinner i kvinneklassen, og det internasjonale friidrettsforbundet vurderer å innføre regler for å bevise biologisk kjønn. Artikkelen understreker viktigheten av rettferdighet og like vilkår i idrett, og at følelser ofte hemmer debatten.
3 måneder siden
En skotsk domstol har kjent Equinors tillatelse til å utvikle Rosebank-feltet, Storbritannias største oljefelt, ugyldig. Domstolen begrunner avgjørelsen med at hensynet til klimaendringer må veie tyngre enn private interesser. Dommen innebærer at fremtidige utslipp fra forbrenning av olje og gass skal tas med i beregningen ved godkjenning av utvinningstillatelser. Equinor har likevel mulighet til å søke om et nytt samtykke for prosjektet. Miljøorganisasjoner som Greenpeace og Uplift feirer dommen som en viktig seier i kampen mot klimaendringer, mens Equinor mener at dommen ikke vil forsinke prosjektet dersom de får et nytt samtykke.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende bruken av testosteron blant kvinner i overgangsalderen, og de delte meningene om dette. Mange kvinner opplever økt energi, sexlyst og muskelmasse ved bruk av testosteron, og flere gynekologer støtter behandlingen. Samtidig advarer eksperter mot manglende forskning på langtidsvirkninger og mulige bivirkninger som økt hårvekst og dypere stemme. Det understrekes at det ikke finnes godkjente testosteronpreparater for kvinner, og at psykologisk hjelp kan være et bedre alternativ for noen. Artikkelen belyser også et likestillingsproblem knyttet til refusjon av testosteron.
2 måneder siden
SV krever at regjeringen overholder løftet om en samtykkelov og fremmer et forslag i Stortinget om å få loven vedtatt før påsken 2025. En slik lov vil definere sex uten samtykke som voldtekt. Bertine Vågenes, kjent fra en gruppevoldtektssak i Bergen, tror en samtykkelov kunne ha endret resultatet i hennes sak, og understreker at voldtekt rammer en av fem kvinner i Norge. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, kritiserer de nåværende voldtektsbestemmelsene for å være utilstrekkelige og viser til internasjonal kritikk av norsk lovgivning på dette området.
4 måneder siden
En ny abortlov, vedtatt av Stortinget 12. desember og sanksjonert av Kongen 20. desember, trer i kraft 1. juni 2025. Loven utvider grensen for selvbestemt abort til uke 18, og samme grense gjelder for fosterreduksjon. Det innføres nye nemnder for å behandle senaborter etter uke 18, med krav om kvinnelig flertall og juridisk kompetanse. Kvinner som vurderer abort, får rett til veiledning og oppfølgingssamtaler. Kritikere frykter at loven kan føre til flere aborter sent i svangerskapet, selv om de fleste aborter skjer tidlig. Det gjennomføres årlig om lag 12 000 aborter i Norge, hvorav under 5% skjer etter 12. uke.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.