Britiske og skotske fotballforbund har besluttet å utestenge transkvinner fra kvinnefotball. Avgjørelsen følger en nylig høyesterettsdom som definerer «kvinne» som «biologisk kvinne» i likestillingsloven.
Det engelske og det skotske fotballforbundet har besluttet å innføre et forbud mot at transkvinner deltar i organisert kvinnefotball. Forbudet, som trer i kraft 1. juni 2025, kommer som en direkte konsekvens av en nylig og enstemmig kjennelse fra britisk høyesterett.
Dommen fastslår at ordet «kvinne» i landets likestillingslov skal tolkes som «biologisk kvinne». Fotballforbundene uttaler at de må tilpasse sin politikk til gjeldende lovverk, samt internasjonale retningslinjer fra Uefa og Fifa. Tidligere har transkvinner kunnet delta basert på juridisk rådgivning.
Avgjørelsen har fått blandede reaksjoner; gruppen For Women Scotland og J. K. Rowling støtter dommen, mens LHBTQ-organisasjonen Stonewall og advokat Hannah Ford uttrykker bekymring for transpersoners rettigheter.
J.K. Rowling
Simon Blake
Hannah Ford
Det engelske fotballforbundet
Det skotske fotballforbundet
Uefa
Fifa
For Women Scotland
Stonewall
Storbritannia
England
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 timer siden
Den engelske fotballforeningen (FA) endrer reglene for transkvinner i kvinnefotballen. Endringen kommer som en direkte følge av en fersk høyesterettsdom i Storbritannia.
14 dager siden
Storbritannias høyesterett har fastslått at definisjonen av «kvinne» i likestillingsloven refererer til biologisk kjønn basert på en lov fra 1975. Avgjørelsen kom etter en anke fra For Women Scotland, og den vil trolig føre til endringer i lovverket som skiller mellom biologiske kvinner og transkvinner. Kvinneorganisasjoner ser på kjennelsen som en stor seier, mens transpersoners rettighetsorganisasjoner vurderer konsekvensene. Dommen forventes å få innvirkning ikke bare i Storbritannia, men også i andre land, inkludert Norge, hvor en lignende debatt om kjønnsbaserte rettigheter kan oppstå.
15 dager siden
Britisk høgsterett har fastslått at ordet «kvinne» i likestillingslova frå 2010 berre refererer til dei som var kvinne ved fødsel. Avgjerda kjem etter ein langvarig debatt mellom den skotske regjeringa og kvinnegruppa For Women Scotland, der sistnemnde meiner at transkvinner ikkje bør ha tilgang til tenester reservert for kvinner. Avgjerda betyr at transkvinner i Storbritannia mister tilgang til mellom anna kvinnefengsel, kvinnetoalett og krisesenter. Dommarane understrekar at lova framleis vernar transpersonar mot diskriminering. Debatten har også ført til politisk usemje mellom Skottland og Storbritannia.
15 dager siden
Høyesterett i Storbritannia har bestemt at ordet «kvinne» i likestillingsloven fra 2010 skal forstås som «biologisk kvinne». Domstolen ga medhold til aksjonsgruppen For Women Scotland (FWS), som argumenterte for at rettigheter knyttet til kjønn kun burde gjelde basert på biologisk kjønn. Saken dreide seg om hvorvidt transkvinner med kjønnsskiftebevis er beskyttet mot diskriminering som kvinner i henhold til loven. FWS utfordret retningslinjene fra den skotske selvstyreregjeringen, som definerte transkvinner med kjønnsskiftebevis som juridisk kvinner. Høyesterett understreket at avgjørelsen ikke bør tolkes som en seier for én gruppe på bekostning av en annen.
15 dager siden
Britisk høyesterett har enstemmig avgjort at begrepene «kvinne» og «kjønn» i likestillingsloven fra 2010 refererer til biologiske kvinner og biologisk kjønn. Avgjørelsen markerer slutten på en langvarig juridisk kamp mellom den skotske regjeringen og kvinnegruppen For Women Scotland. Striden startet med en skotsk lov fra 2018 som skulle øke kvinneandelen i offentlige styrer, hvor For Women Scotland utfordret lovens inkludering av transpersoner i definisjonen av «kvinne». Dommeren understreket at avgjørelsen ikke skal leses som en seier for noen grupper på bekostning av andre.
4 måneder siden
Den internasjonale spillerforeningen (Fifpro) reagerer sterkt på FIFAs midlertidige endringer i overgangsregelverket, som ble innført etter en EU-dom om at eksisterende regler strider med EU-lovgivningen. Fifpro mener de nye tiltakene ikke gir rettssikkerhet for spillerne og ikke reflekterer dommen fra EU-domstolen. Endringene definerer 'rimelig årsak' for kontraktsbrudd, endrer erstatningsberegningen og legger bevisbyrden for kompensasjon på klubben som krever erstatning. FIFA hevder at det er enighet om at de midlertidige reglene ikke påvirker de pågående diskusjonene om langsiktige endringer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt transpersoners deltakelse i kvinneidrett, spesielt på elitenivå. Den viser til Donald Trumps forbud mot transkvinner i amerikansk kvinneidrett og argumenterer for at transkvinner ikke bør delta i kvinneklassen på toppnivå, da det kan være en form for juks. Flere forbund har sagt nei til transkvinner i kvinneklassen, og det internasjonale friidrettsforbundet vurderer å innføre regler for å bevise biologisk kjønn. Artikkelen understreker viktigheten av rettferdighet og like vilkår i idrett, og at følelser ofte hemmer debatten.
4 måneder siden
Den internasjonale spillerforeningen Fifpro reagerer sterkt på Fifas midlertidige endringer i overgangsreglene, som ble innført etter en dom i EU-domstolen. Dommen omhandlet Lassana Diarras kontrakt med Lokomotiv Moskva, og konkluderte med at deler av fotballens overgangsregler er i strid med EU-lovgivningen. Fifpro hevder de ikke er enige i de nye tiltakene, som de mener gir manglende rettssikkerhet for spillere. De nye reglene definerer 'rimelig årsak' for kontraktsbrudd, endrer erstatningsberegning og flytter bevisbyrden for kontraktsbrudd til klubben som krever kompensasjon. Fifa hevder det er enighet om at de midlertidige reglene ikke påvirker de pågående diskusjonene om langsiktige endringer.
2 måneder siden
President Trump har signert en ordre som forbyr transpersoner å konkurrere i kvinneidrett i USA. Ordren er i tråd med hans politikk om kun å anerkjenne to juridiske kjønn, og republikanere mener den gjenoppretter rettferdighet for kvinnelige utøvere. Det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere forbund har strammet inn regelverket. Eksempler inkluderer Lia Thomas, som ble nektet internasjonal deltakelse etter å ha vunnet et collegemesterskap, og kontroversene rundt kjønnstesting under fjorårets OL i Paris.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Ordren er i tråd med Trumps politikk om at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn, og den vil påvirke hvordan hans administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX. Republikanere mener ordren gjenoppretter rettferdighet for kvinnelige idrettsutøvere. Kjønn og idrett har vært en het debatt internasjonalt, og flere forbund har strammet inn regelverket. Debatten toppet seg under fjorårets OL, der kjønnstesting førte til kontroverser.
2 måneder siden
Cecilie Fiskerstrand og andre profiler i norsk fotball ønsker en endring i måten kvinnefotball omtales på internasjonalt. Fiskerstrand reagerte allerede i 2015 på at kvinne-VM ble omtalt som «WWC» (Womens World Cup). Landslagssjef Gemma Grainger mener tiden er moden for at FIFA og UEFA behandler kvinne- og herrefotball likt, og støttes av Vivianne Miedema, som mener kvinnefotball bare bør omtales som fotball. Ada Hegerberg støtter også initiativet og er kritisk til om nok blir gjort for fremtidige generasjoner. NRK har kontaktet UEFA og FIFA for kommentar, men har ikke fått svar.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Trump hevder ordren skal sikre rettferdighet og beskytte kvinneidretten, og viser til at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn. Ordren vil påvirke tolkningen av borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikanere støtter tiltaket, mens det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere idrettsforbund har strammet inn sine regelverk. Debatten toppet seg under sommer-OL, der kjønnstesting av utøvere skapte kontroverser.
2 måneder siden
Fotballtinget har vedtatt å utvide Toppserien for kvinner fra ti til tolv lag fra 2026. Beslutningen kommer etter anbefaling fra et utvalg som har vurdert organiseringen av kvinnefotballen. Utvidelsen skal bidra til å styrke norsk klubbfotball og er ønsket av toppklubbene selv. Allerede i 2025 vil det skje endringer, med tre lag som rykker opp og ett som rykker ned. I tillegg vil cupfinalen for kvinner bli spilt tidligere på året, med mål om å tiltrekke seg et større publikum.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre som definerer kjønn som binært, altså kun mann og kvinne. Ordren er utformet for å hindre personer som er biologisk tildelt menn ved fødselen fra å delta i idrett for kvinner eller jenter. Dette grepet påvirker hvordan Trumps administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikaneren Nancy Mace mener at ordren skal forsvare rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere. Vedtaket kommer etter en periode med intens debatt rundt transpersoners deltakelse i idrett, spesielt etter at transsvømmeren Lia Thomas vant et NCAA-mesterskap i kvinneklassen i 2022, noe mange mente var urettferdig.
3 måneder siden
Fotballpresident Lise Klaveness og fotballstyret har valgt å innstille på innføring av VAR, til tross for sterk motstand fra flere miljøer, spesielt supporterne. Avgjørelsen kommer etter at et flertall av klubbene stemte mot VAR, men styret mener det er deres oppgave å se helheten. De argumenterer med at VAR vil gi et bedre beslutningsgrunnlag og at dommerne og trenerne støtter det. Saken skal nå avgjøres på forbundstinget, men det forventes mye støy og harde fronter i tiden fremover. Det understrekes at sabotasje ikke er akseptabelt, og det oppfordres til å diskutere saken med ord.