Britisk høyesterett har enstemmig fastslått at begrepet «kvinne» i likestillingsloven fra 2010 refererer til biologiske kvinner, altså de som var kvinne ved fødselen. Avgjørelsen markerer slutten på en langvarig juridisk konflikt mellom den skotske regjeringen og kvinnegruppen For Women Scotland (FWS).
Striden startet med en skotsk lov fra 2018 som skulle øke kvinneandelen i offentlige styrer, hvor FWS utfordret lovens inkludering av transpersoner i definisjonen av «kvinne». FWS argumenterte for at rettigheter knyttet til kjønn kun burde gjelde basert på biologisk kjønn.
Høyesterett understreket at avgjørelsen ikke skal tolkes som en seier for noen grupper på bekostning av andre, men avgjørelsen kan få konsekvenser for transkvinners tilgang til kvinnespesifikke tjenester og tilbud i Storbritannia.
15 dager siden
Storbritannias høyesterett har fastslått at definisjonen av «kvinne» i likestillingsloven refererer til biologisk kjønn basert på en lov fra 1975. Avgjørelsen kom etter en anke fra For Women Scotland, og den vil trolig føre til endringer i lovverket som skiller mellom biologiske kvinner og transkvinner. Kvinneorganisasjoner ser på kjennelsen som en stor seier, mens transpersoners rettighetsorganisasjoner vurderer konsekvensene. Dommen forventes å få innvirkning ikke bare i Storbritannia, men også i andre land, inkludert Norge, hvor en lignende debatt om kjønnsbaserte rettigheter kan oppstå.
15 dager siden
Britisk høgsterett har fastslått at ordet «kvinne» i likestillingslova frå 2010 berre refererer til dei som var kvinne ved fødsel. Avgjerda kjem etter ein langvarig debatt mellom den skotske regjeringa og kvinnegruppa For Women Scotland, der sistnemnde meiner at transkvinner ikkje bør ha tilgang til tenester reservert for kvinner. Avgjerda betyr at transkvinner i Storbritannia mister tilgang til mellom anna kvinnefengsel, kvinnetoalett og krisesenter. Dommarane understrekar at lova framleis vernar transpersonar mot diskriminering. Debatten har også ført til politisk usemje mellom Skottland og Storbritannia.
15 dager siden
Britisk høyesterett har enstemmig avgjort at begrepene «kvinne» og «kjønn» i likestillingsloven fra 2010 refererer til biologiske kvinner og biologisk kjønn. Avgjørelsen markerer slutten på en langvarig juridisk kamp mellom den skotske regjeringen og kvinnegruppen For Women Scotland. Striden startet med en skotsk lov fra 2018 som skulle øke kvinneandelen i offentlige styrer, hvor For Women Scotland utfordret lovens inkludering av transpersoner i definisjonen av «kvinne». Dommeren understreket at avgjørelsen ikke skal leses som en seier for noen grupper på bekostning av andre.
15 dager siden
Høyesterett i Storbritannia har bestemt at ordet «kvinne» i likestillingsloven fra 2010 skal forstås som «biologisk kvinne». Domstolen ga medhold til aksjonsgruppen For Women Scotland (FWS), som argumenterte for at rettigheter knyttet til kjønn kun burde gjelde basert på biologisk kjønn. Saken dreide seg om hvorvidt transkvinner med kjønnsskiftebevis er beskyttet mot diskriminering som kvinner i henhold til loven. FWS utfordret retningslinjene fra den skotske selvstyreregjeringen, som definerte transkvinner med kjønnsskiftebevis som juridisk kvinner. Høyesterett understreket at avgjørelsen ikke bør tolkes som en seier for én gruppe på bekostning av en annen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!