Forskere har gjort et nytt, oppsiktsvekkende funn under supervulkanen i Yellowstone. Funnet gir viktige svar om vulkanens aktivitet og risiko.
Artikkelen beskriver et nytt vitenskapelig funn under supervulkanen i Yellowstone nasjonalpark i USA. Forskere har oppdaget et magmalokk som ligger 3,8 kilometer under overflaten.
Ifølge forsker Brandon Schmandt ved Rice University fungerer dette lokket som en trykkoker som slipper ut varme og trykk, noe som hindrer systemet fra å eksplodere og dermed reduserer risikoen for et umiddelbart utbrudd. Funnet bekrefter at vulkanen fortsatt er aktiv og styrker teorien om at et nytt utbrudd vil komme med tiden.
Et superutbrudd i Yellowstone vil kunne få katastrofale konsekvenser globalt, men det nye funnet forklarer en mekanisme som forsinker dette.
Brandon Schmandt
Ninfa Bennington
Henning Andersen
Rice University
Nature
Geophysical Research Letters
University of Oregon
Yellowstone nasjonalpark
USA
Nord-Amerika
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere har kartlagt fire magma-reservoarer under Yellowstone nasjonalpark ved hjelp av en ny metode kalt magnetotellurikk. Studien, ledet av vulkanseismolog Ninfa Bennington, viser at et fremtidig utbrudd mest sannsynlig vil skje i den nordøstlige delen av parken. Metoden måler magnetfelt som oppstår når magma beveger seg, og indikerer at et utbrudd først kan skje når magma fyller over 40% av porene i fjellet. Selv om det ikke er noen umiddelbar fare, overvåkes vulkanen kontinuerlig. Yellowstone har hatt tre store utbrudd de siste 2,1 millioner årene, og er et populært turistmål på grunn av sine geysirer og vulkanske landskap.
3 måneder siden
Forskere har løst mysteriet om vulkanutbruddet i 1831 som førte til global nedkjøling. Ved å analysere iskjerner fra Grønland, har de identifisert vulkanen Zavaritskii på Simushir-øya som kilden. Utbruddet sendte store mengder svoveldioksid opp i atmosfæren, noe som resulterte i en gjennomsnittstemperaturfall på én grad på den nordlige halvkule. Dette førte til avlingssvikt og hungersnød i flere deler av verden. Forskere advarer nå om at et nytt massivt vulkanutbrudd kan skje i dette århundret, og at verden ikke er forberedt på konsekvensene.
3 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.
4 måneder siden
Forskere advarer om at verden kan stå overfor et nytt massivt vulkanutbrudd, lignende det som skjedde ved Mount Tambora i 1815. Et slikt utbrudd kan føre til global nedkjøling, avlingssvikt og en humanitær katastrofe. Eksperter understreker at risikoen er reell, spesielt i en verden med høy befolkningstetthet og klimaendringer. De etterlyser beredskapsplaner for å håndtere potensielle konsekvenser, inkludert evakueringer og sikring av matforsyninger. Selv om det er umulig å forutsi nøyaktig når og hvor et utbrudd vil skje, er det viktig å være forberedt på en slik hendelse.
29 dager siden
Grindavik evakueres etter et magmautbrudd tirsdag morgen. Forskere forventer et nytt utbrudd med lava og seismisk aktivitet er målt. Turistattraksjonen Den blå lagune har evakuert 200 personer. Det har vært sju utbrudd i vulkanen det siste året, og eksperter sier at utbrudd kan fortsette i flere hundre år.
4 måneder siden
Kilauea-vulkanen på Hawaii har hatt et nytt utbrudd, med lava som strømmer raskt ut fra krateret etter økt jordskjelvaktivitet. Utbruddet er begrenset til et avsidesliggende område i Hawaii Volcanoes nasjonalpark. Vulkanobservatoriet advarer om vulkansk smog, som kan være skadelig for personer med luftveisproblemer. Kilauea har hatt jevnlige utbrudd siden 1952, og et større utbrudd i 2018 ødela over 700 hjem. Det nåværende utbruddet viser rask lavastrøm, men er i en tidlig fase.
28 dager siden
Det siste vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island har roet seg raskt, og viser ingen synlig aktivitet onsdag. Ifølge Islands meteorologiske institutt er det kun isolerte glør å se i lavafeltet. Til tross for det roligere utbruddet, fortsetter seismisk aktivitet under bakken med en jordskjelvsverm som startet tirsdag. Utbruddet startet tirsdag morgen, og var det ellevte på Reykjaneshalvøya siden mars 2021, og det åttende siden desember 2023. På det meste var sprekken 1200 meter lang, med smeltet lava som strømmet ut.
29 dager siden
Islands meteorologiske institutt har registrert magmabevegelser under Sundhnúksgígar på Reykjanes-halvøya, noe som indikerer fare for et nytt vulkanutbrudd. Myndighetene har startet evakuering av Grindavík, Blå Lagune og Svartsengi. Sivilforsvaret er i krisestab, og politi og redningsmannskaper bistår i evakueringen. Det er også registrert økt jordskjelvaktivitet i området. Dersom magma når overflaten, vil det være det åttende utbruddet i området siden 2021.
29 dager siden
Ny seismisk aktivitet på Island tyder på et nært forestående vulkanutbrudd, ifølge islandske Ruv. Benedikt Ófeigsson, fagansvarlig for deformasjonsmålinger, bekrefter at flere tegn, inkludert seismisk aktivitet, indikerer et utbrudd på samme sted som tidligere. Jordskjelv har rammet området rundt Grindavik, og både fiskelandsbyen og Den Blå Lagunen er evakuert. Direktøren for Den Blå Lagunen anslår at rundt 200 personer ble evakuert fra anlegget.
1 måned siden
NVE har kartlagt kvikkleiresoner i Gjerdrum, Nannestad og Ullensaker etter kvikkleireskredet i Gjerdrum i 2020, hvor ti personer omkom. Kartleggingen identifiserer flere områder der sikringstiltak anbefales for å redusere risikoen for fremtidige skred. Selv om mange bor i disse sonene, understreker NVE at det er trygt så lenge leiren får ligge i fred. Skred utløses oftest av anleggsvirksomhet eller erosjon. NVE mener økt kunnskap om skredfare gir et bedre utgangspunkt for å unngå skader.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
26 dager siden
NASA-forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn på Mars med Perseverance-roveren ved Jezero-krateret. De har funnet en stein som består av hundrevis av mørkegrå kuler, kalt St. Pauls Bay. Strukturen er botryoidal, som er kjent fra jorden, men funnet på Mars er overraskende. Forskere spekulerer i om steinene kan ha blitt dannet ved avkjøling av smeltede bergarter etter meteorittnedslag eller vulkansk aktivitet. Roveren skal nå undersøke et mørkt lag med stein i nærheten for å finne kilden.
2 måneder siden
Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv. Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker. Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
2 måneder siden
En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 er på ESAs risikoliste på grunn av en liten sjanse for kollisjon med jorden i 2032. Sannsynligheten er nå på 2,2 prosent. Asteroiden, som ble oppdaget i desember 2023, er mellom 40 og 90 meter i diameter, omtrent samme størrelse som asteroiden som forårsaket Tunguska-eksplosjonen i 1908. Forskere overvåker asteroiden nøye, og ESA forventer at ytterligere observasjoner vil redusere risikoen. Dersom det skulle bli nødvendig, finnes det teknologi for å avlede asteroiden fra en kollisjonskurs.
3 måneder siden
Flere jordskjelv er registrert ved Bardarbunga-vulkanen på Island, noe som kan indikere et kommende vulkanutbrudd. Vulkanen ligger under isbreen Vatnajökull, og et utbrudd her kan føre til askeutbrudd og breskred. Det islandske meteorologiske instituttet har endret farevarsel for flytrafikk til gult. Et utbrudd utenfor isbreen vil være et lavautbrudd. Selv om det er økt aktivitet, er det ingen fare for landets infrastruktur da vulkanen ligger avsides. I fjor var det flere vulkanutbrudd på Island, men disse var på Reykjaneshalvøya, langt fra Bardarbunga.