Politi og frivillige hjelpeorganisasjoner har testet et nytt digitalt kartverk kalt Faks, som skal effektivisere leteaksjoner. Ved å samle all relevant informasjon på en felles plattform, håper de å forbedre samhandlingen og redusere tiden det tar å finne savnede personer.
Under en øvelse i Fana deltok over 90 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, sammen med politiet. En drone med termisk kamera ble også brukt i søket.
Tilbakemeldingene fra de som deltok var positive, og politiet vurderer å implementere systemet allerede i februar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny applikasjon kalt «Faks» skal implementeres i leteaksjoner over hele landet, og beskrives som den viktigste oppdateringen i redningstjenesten siden innføringen av nødnettet. Appen gir politi, Hovedredningssentralen og frivillige organisasjoner tilgang til den samme sanntidsinformasjonen, inkludert kart, bilder og oppdateringer fra kommandosentralen. Under en øvelse i Østmarka testet over 100 frivillige appen, og rapporterte at den forbedrer samhandlingen og effektiviteten i søk. Hovedmålet er å redde liv ved å raskere lokalisere savnede personer, spesielt i situasjoner hvor hypotermi er en risiko. Politiet understreker også at appen vil bidra til å spare tid og ressurser.
11 dager siden
En tysk kvinne ble funnet i god behold i Vrådal etter å ha vært savnet i over 30 timer. En storstilt leteaksjon ble iverksatt, hvor et nytt digitalt verktøy kalt Faks ble brukt for første gang i Sør-Øst. Faks ga letemannskapene bedre oversikt over mannskapenes posisjoner, interessepunkter og bilder, noe som gjorde aksjonen mer tidsbesparende. Aksjonslederen i Røde Kors mener verktøyet bidro til bedre kommunikasjonsflyt, situasjonsforståelse og kortere informasjonsvei, og at det kan bidra til å redde liv i fremtiden. Søket var krevende på grunn av vanskelig terreng, men Faks ga god dokumentasjon underveis.
3 måneder siden
Politidirektoratet åpner for forsøk med kroppskamera for politiet, med Vest politidistrikt som forsøksområde. Selv om politiet ser positivt på dette for å dokumentere hendelser, reises det bekymringer rundt rettssikkerhet og personvern. Det er uklart hvem som skal eie opptakene, hvordan tilgang skal sikres, og hvordan man skal unngå misbruk. Det stilles også spørsmål ved hvorfor politiet skal filme trivielle situasjoner og hvordan rettighetene til tredjepersoner skal ivaretas. Erfaringer fra hendelsen i Klepp, der politiet brukte dronevideo, viser at det allerede finnes mye videomateriale, og det er usikkert hvordan dette vil bli brukt og delt. Det er viktig å avklare disse spørsmålene før kroppskamera blir en vane.
3 måneder siden
Politidirektoratet har gitt grønt lys for et forprosjekt som skal vurdere bruk av kroppskamera i norsk politi. Flere politidistrikt har vist interesse for å delta i et mulig pilotprosjekt. Forprosjektet skal vare i 12-16 måneder og undersøke hvordan kameraene kan brukes, samt vurdere personvern og datalagring. Kroppskamera kan gi bedre dokumentasjon i situasjoner der politiet er involvert, men det er også bekymring for personvern og hvordan bruken vil påvirke konfliktnivået. Datatilsynet er ikke avvisende, men understreker behovet for streng regulering. Tidligere forsøk med kroppskamera i Oslo i 2015 ble ikke videreført, men erfaringer fra andre land og egen etat har ført til ny interesse.
4 måneder siden
Miljødirektoratet oppdaterer det digitale verktøyet "Rent hav" for å gi en bedre oversikt over hvor marint søppel plukkes i Norge. Strandryddere, både profesjonelle og frivillige, bruker verktøyet for å registrere sine aksjoner og se innsamlet søppel på kart. Det nye datasettet vil vise informasjon fra 2020 til 2023, og senere år. Havstrømmer fører til at søppel samles på øyer, i havner og strandsoner, spesielt på steder som Smøla, hvor kommunen betaler for profesjonell rydding. Verktøyet skal gjøre det lettere å se hvor det ryddes mest og hva som finnes i ulike områder.
4 måneder siden
En ny digital tjeneste for politiattester, utviklet av Digipost i samarbeid med Norges idrettsforbund (NIF), ble lansert i november. Tjenesten gjør det umulig å forfalske politiattester og skal bidra til tryggere idrettsmiljøer for barn og unge. Andreas Arstad, fotballtrener og produkteier i Digipost, har vært en sentral aktør i prosjektet, som har pågått i tre år. Tjenesten ble først testet som et pilotprosjekt i Innlandet idrettskrets, med positive tilbakemeldinger. Nå er den tilgjengelig for alle idrettslag i Norge. Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og justisminister Emilie Enger Mehl har uttrykt støtte til prosjektet.
3 måneder siden
Politiet har gjenopptatt søket etter Per Vålnes, som forsvant i 2011, i flere vann i Midt-Troms. Søsteren til Vålnes er fornøyd med at politiet fortsatt jobber med saken, og håper at det en dag vil komme en løsning. Selv om det har gått lang tid, og flere søk tidligere har vært resultatløse, tror hun at det er mulig å finne ut hva som skjedde med broren. Politiet, Kripos og Forsvaret deltar i søket, og et dykkerfirma bistår med en undervannsdrone. Søkeforholdene i vannet vurderes som gode, og politiet har allerede avsøkt store deler av et vann, og skal fortsette søket i andre vann i området.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har argumentert for visitasjonssoner i Norge, og har begrunnet dette med at det er et viktig verktøy for dansk politi. København politi opplyser imidlertid at de aldri har undersøkt effekten av visitasjonssoner. Svensk politi har heller ikke funnet skytevåpen i sine visitasjonssoner, men mener sonene bidrar til å dempe vold. Politidirektoratet (POD) har fått tilbakemeldinger fra flere politidistrikter i Norge, hvor flertallet foreløpig ikke ser behov for visitasjonssoner. Agder politidistrikt er uenig, og mener det vil gi økt trygghet.
1 måned siden
Bane Nor tester et nytt system på Nordlandsbanen for å redusere dyrepåkjørsler, som årlig krever livet til opp mot 2000 dyr. Systemet bruker høyttalere montert på toget som spiller av ulike skremmende lyder for å holde dyr unna jernbanesporet. Forskere filmer og analyserer dyrenes reaksjoner på lydene for å finne de mest effektive. Lokførere har tidligere opplevd at standard signalhorn ikke har ønsket effekt, og ser positivt på tiltaket. Prosjektet er et samarbeid mellom Bane Nor og Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning.
1 måned siden
Norske fotballdommere er positive til ny VAR-teknologi som reduserer ventetiden ved offsideavgjørelser. Systemet bruker KI for raskere linjetegning, noe som har imponert dommerne. En ny «målknapp» skal også gi umiddelbar bekreftelse på godkjente mål. Samtidig planlegger supportere protestaksjoner mot VAR og det de mener er manglende medlemsdemokrati, men uten å stoppe kampene. Eliteserien starter med nye VAR-rutiner og faste VAR-team.
3 måneder siden
I dag testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet klokken 12. Politiet sender ut varselet, som får mobiltelefoner til å vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfoner uler. Formålet med testen er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et Nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer. Mobiltelefoner vil motta varselet selv om de er satt på lydløs. Forrige test i januar i fjor viste at 92 prosent av befolkningen mottok varselet. De som ikke ønsker å motta varselet, må slå av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.55.
3 måneder siden
Nødvarslingssystemet testes nasjonalt for fjerde gang. Politiet aktiverer varselet via mobilnettet, og det sendes til alle oppdaterte mobiltelefoner innenfor Norges grenser som er koblet til 4G/5G. Systemet brukes ved alvorlige hendelser som terror eller ekstremvær. En undersøkelse viser at over 9 av 10 mottok varselet i en tidligere test. De som ikke mottar varselet, har trolig ikke 4G/5G eller oppdatert programvare. I tillegg til mobilvarsel, vil sirener ule i og rundt byer og tettsteder. Nødvarsel har blitt brukt i reelle situasjoner, blant annet under ekstremværet «Hans».
29 dager siden
Taxibransjen ber politiet om hjelp etter en økning i antall overgrepssaker i drosjer tilknyttet plattformselskaper siden 2022. Plattformene sjekker vandelen til sjåførene ved registrering, men får ikke beskjed om den endres senere. Bolt ønsker en digital løsning for å sjekke sjåførenes kjøretillatelse i sanntid, og har innført lydopptak og GPS-sporing. Fra april 2025 må alle sjåfører være tilknyttet en sentral, noe som gir selskapene større ansvar.
3 måneder siden
Svensk politi planlegger å bruke fotobokser og bomkameraer for å spore kriminelle ved hjelp av kunstig intelligens. En lovendring er på trappene som vil gi politiet tilgang til sanntidsdata fra disse kameraene, inkludert ansikts- og skiltgjenkjenning. Målet er å bekjempe kriminelle gjenger. I tillegg skal politiet få tilgang til veivesenets videokameraer for trafikkovervåkning. Svenske politikere håper også å få unntak fra EUs personvernregler for å muliggjøre bruken av KI-teknologi. I Norge er det planer om å øke antall fotobokser, men det er foreløpig ikke planer om å gi politiet tilgang til sanntidsdata fra disse.
1 måned siden
Kripos har tatt i bruk et nytt verktøy for ansiktsgjenkjenning, som har doblet treffprosenten i identifiseringen av gjerningspersoner. Ved hjelp av såkalte supergjenkjennere sammenlignes bilder fra åsteder med pass- og ID-bilder, noe som har ført til at flere henlagte saker er blitt gjenopptatt. Metoden brukes i ulike typer saker, inkludert vold, overgrep og bedrageri, og har vist seg å være et viktig hjelpemiddel for politiet.