En ny applikasjon kalt «Faks» skal implementeres i leteaksjoner over hele landet, og beskrives som den viktigste oppdateringen i redningstjenesten siden innføringen av nødnettet. Appen gir politi, Hovedredningssentralen og frivillige organisasjoner tilgang til den samme sanntidsinformasjonen, inkludert kart, bilder og oppdateringer fra kommandosentralen.
Under en øvelse i Østmarka testet over 100 frivillige appen, og rapporterte at den forbedrer samhandlingen og effektiviteten i søk. Hovedmålet er å redde liv ved å raskere lokalisere savnede personer, spesielt i situasjoner hvor hypotermi er en risiko.
Politiet understreker også at appen vil bidra til å spare tid og ressurser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politi og frivillige hjelpeorganisasjoner har testet et nytt digitalt kartverk kalt Faks, som skal effektivisere leteaksjoner. Ved å samle all relevant informasjon på en felles plattform, håper de å forbedre samhandlingen og redusere tiden det tar å finne savnede personer. Under en øvelse i Fana deltok over 90 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, sammen med politiet. En drone med termisk kamera ble også brukt i søket. Tilbakemeldingene fra de som deltok var positive, og politiet vurderer å implementere systemet allerede i februar.
11 dager siden
En tysk kvinne ble funnet i god behold i Vrådal etter å ha vært savnet i over 30 timer. En storstilt leteaksjon ble iverksatt, hvor et nytt digitalt verktøy kalt Faks ble brukt for første gang i Sør-Øst. Faks ga letemannskapene bedre oversikt over mannskapenes posisjoner, interessepunkter og bilder, noe som gjorde aksjonen mer tidsbesparende. Aksjonslederen i Røde Kors mener verktøyet bidro til bedre kommunikasjonsflyt, situasjonsforståelse og kortere informasjonsvei, og at det kan bidra til å redde liv i fremtiden. Søket var krevende på grunn av vanskelig terreng, men Faks ga god dokumentasjon underveis.
3 måneder siden
Nødvarslingssystemet testes nasjonalt for fjerde gang. Politiet aktiverer varselet via mobilnettet, og det sendes til alle oppdaterte mobiltelefoner innenfor Norges grenser som er koblet til 4G/5G. Systemet brukes ved alvorlige hendelser som terror eller ekstremvær. En undersøkelse viser at over 9 av 10 mottok varselet i en tidligere test. De som ikke mottar varselet, har trolig ikke 4G/5G eller oppdatert programvare. I tillegg til mobilvarsel, vil sirener ule i og rundt byer og tettsteder. Nødvarsel har blitt brukt i reelle situasjoner, blant annet under ekstremværet «Hans».
3 måneder siden
En test av nødvarsel på mobiltelefoner sendes ut over hele landet klokken 12. Formålet er å varsle befolkningen om akutte hendelser. De fleste vil motta varselet, men det krever en nyere telefon med 4G- eller 5G-dekning. Eldre telefoner eller de uten dekning vil ikke bli varslet. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus. Nødvarselet bruker ikke personlig informasjon, men sendes til alle i et gitt geografisk område. Det er viktig å ta varslingen på alvor, selv om det er en test.
3 måneder siden
I dag testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet klokken 12. Politiet sender ut varselet, som får mobiltelefoner til å vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfoner uler. Formålet med testen er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et Nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer. Mobiltelefoner vil motta varselet selv om de er satt på lydløs. Forrige test i januar i fjor viste at 92 prosent av befolkningen mottok varselet. De som ikke ønsker å motta varselet, må slå av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.55.
2 måneder siden
En ny medisinsk koffert, 113-kit, utviklet i samarbeid med Helse Møre og Romsdal, inneholder reseptbelagte medisiner for akutte tilstander som brystsmerter og allergiske reaksjoner. AMK-sentralen fjernstyrer åpningen av kofferten og veileder personer på stedet i bruken av medisinene frem til ambulansen ankommer, for å gi raskere medisinsk hjelp. Koffertene skal plasseres ut i bedrifter, brannvesen og andre offentlige steder. Den første kofferten er plassert hos Norsk Sjømat på Stranda. Oppfinneren har søkt patent på løsningen og har ambisjoner om internasjonal spredning.
3 måneder siden
En nasjonal test av nødvarsel ble gjennomført på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Ikke alle mottok varselet på mobilen, da det kreves en nyere og oppdatert telefon med 4G/5G-tilkobling. De som ikke ønsket å motta varselet, kunne skru av telefonen eller sette den i flymodus. Hensikten med testen er å gjøre befolkningen kjent med nødvarsel og å sikre at systemet fungerer som det skal. Sivilforsvaret testet også sine tyfoner med signalet «Viktig melding – søk informasjon».
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
13 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bruker mobilen smart på fjelltur i påsken. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, anbefaler å alltid ha med en fulladet strømbank, da mobilen bruker mye strøm når den er uten dekning. Det er viktig å ringe når du har dekning, ikke stole på at det er dekning overalt, og aldri slå av telefonen, slik at redningshelikopter kan søke etter den. Unngå å søke dekning i høyden på grunn av rasfare, og oppbevar mobilen inntil kroppen for å forlenge batteriets levetid. Du kan også få dekning fra andre operatører i nødsituasjoner, og appen Hjelp 113 kan brukes for å oppgi posisjonen din.
4 måneder siden
Miljødirektoratet oppdaterer det digitale verktøyet "Rent hav" for å gi en bedre oversikt over hvor marint søppel plukkes i Norge. Strandryddere, både profesjonelle og frivillige, bruker verktøyet for å registrere sine aksjoner og se innsamlet søppel på kart. Det nye datasettet vil vise informasjon fra 2020 til 2023, og senere år. Havstrømmer fører til at søppel samles på øyer, i havner og strandsoner, spesielt på steder som Smøla, hvor kommunen betaler for profesjonell rydding. Verktøyet skal gjøre det lettere å se hvor det ryddes mest og hva som finnes i ulike områder.
23 dager siden
BankID BankAxept lanserer en ny funksjon i BankID-appen som lar brukere gjenopprette passord selv ved å skanne pass eller nasjonalt ID-kort. Tidligere har brukere måttet kontakte banken eller bruke bankens nettsider, noe som har vært tidkrevende. Eika har testet løsningen og opplevd en nedgang i henvendelser om BankID. Den nye funksjonen kan også brukes til å aktivere BankID-appen raskere, og reduserer ventetiden fra en time til rundt tre minutter. Løsningen krever at brukeren er over 18 år og har gyldig legitimasjon.
4 måneder siden
En ny digital tjeneste for politiattester, utviklet av Digipost i samarbeid med Norges idrettsforbund (NIF), ble lansert i november. Tjenesten gjør det umulig å forfalske politiattester og skal bidra til tryggere idrettsmiljøer for barn og unge. Andreas Arstad, fotballtrener og produkteier i Digipost, har vært en sentral aktør i prosjektet, som har pågått i tre år. Tjenesten ble først testet som et pilotprosjekt i Innlandet idrettskrets, med positive tilbakemeldinger. Nå er den tilgjengelig for alle idrettslag i Norge. Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og justisminister Emilie Enger Mehl har uttrykt støtte til prosjektet.
20 dager siden
Norske leger ved Oslo universitetssykehus har, i samarbeid med Leger Uten Grenser, utviklet en hurtigtest for å redde liv fra metanolforgiftning. Metanolforgiftning er et globalt problem som rammer de fattigste hardest, ofte på grunn av ulovlig produsert sprit. Den nye testen gir raske resultater på bare fem minutter uten behov for avansert utstyr, noe som gjør den ideell for bruk i ressurssvake områder. Leger Uten Grenser understreker behovet for økt internasjonal oppmerksomhet og politisk støtte for å bekjempe metanolforgiftning, og bistandsministeren hyller oppfinnelsen som en viktig helseinnovasjon.
22 dager siden
En regelendring som trådte i kraft 8. april 2024, har ført til en betydelig økning i bruken av omvendt voldsalarm. Justis- og beredskapsministeren understreker at tiltaket redder liv og gir utsatte mulighet til å slippe å leve i frykt. Siden endringen har det blitt ilagt 291 omvendte voldsalarmer, hovedsakelig for brudd på besøksforbud. Tidligere måtte en dom foreligge før ileggelse, men nå kan påtalemyndigheten selv beslutte dette ved brudd eller mistanke om brudd på besøksforbud. Omvendt voldsalarm innebærer et geografisk forbud overvåket med fotlenke og GPS.
10 dager siden
Det norske selskapet Airmine har lansert en ny pollenvarselstjeneste som bruker satellittdata og lokal vegetasjonskartlegging for å gi sanntidsvarsler på nabolagsnivå. Tjenesten opplever sterk vekst og får ros for å være moderne og brukervennlig, blant annet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som har valgt Airmine som samarbeidspartner. Samtidig står Norges astma- og allergiforbund (NAAF) fast på at deres nasjonale pollenvarsling, basert på faktiske daglige målinger og faglig analyse, fortsatt er det mest presise og pålitelige verktøyet. NAAF er åpne for ny teknologi, men understreker at satellittbaserte data foreløpig ikke kan erstatte tradisjonelle metoder. Airmine kombinerer modellbasert varsling med brukernes egne symptomregistreringer for å forbedre nøyaktigheten og gi pollenallergikere bedre informasjon for å planlegge hverdagen utendørs.