Taxibransjen ber politiet om hjelp etter en økning i antall overgrepssaker i drosjer tilknyttet plattformselskaper siden 2022. Plattformene sjekker vandelen til sjåførene ved registrering, men får ikke beskjed om den endres senere.
Bolt ønsker en digital løsning for å sjekke sjåførenes kjøretillatelse i sanntid, og har innført lydopptak og GPS-sporing.
Fra april 2025 må alle sjåfører være tilknyttet en sentral, noe som gir selskapene større ansvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Politiet etterforsker anmeldelser om overgrep i taxier siden 2022, flere involverer sjåfører fra Bolt. Fire nye anmeldelser om voldtekt, frihetsberøvelse, forsøk på voldtekt og seksuell handling har kommet inn den siste måneden. Bolt har iverksatt tiltak som lydopptak, SOS-knapp og GPS-sporing, men selskapet ønsker bedre informasjonsdeling fra politiet om sjåførenes vandel. Norges Taxiforbund understreker at det skal være trygt å ta taxi, og nye krav fra 1. april skal stoppe useriøse sjåfører.
19 dager siden
Politiet har mottatt minst 13 anmeldelser om overgrep i taxier siden 2022. Politikere fra Sp og Rødt reagerer kraftig på hendelsene, og etterlyser et varslingssystem mellom politi og taxiselskaper. Dette for å hindre at sjåfører som har mistet kjøreseddelen fortsetter å kjøre. Alle sjåførene som er dømt for overgrepene i 2022 og 2023 kjørte for selskaper som Bolt, Uber og Yangoo. Taxiselskapene ønsker en digital løsning som gir dem sanntidstilgang til informasjon om sjåførenes kjøresedler.
4 måneder siden
Drosjenæringen står overfor en stor utfordring med flere rapporterte tilfeller av seksuelle overgrep i drosjer. Flere drosjesjåfører er dømt for overgrep, og det er en økende bekymring for passasjersikkerheten. Drosjeselskaper som Oslo Taxi og Bolt jobber med tiltak for å øke tryggheten, inkludert opplæring av sjåfører og varslingstjenester. Dereguleringen av drosjenæringen i 2019 har ført til en økning i antall sjåfører og mindre kontroll, men det blir innført krav om tilknytning til drosjesentraler fra 2025. Det er et ønske om strengere reguleringer og bedre kontroll av sjåfører for å sikre tryggere drosjeturer.
1 måned siden
Etter flere overgrep i Oslo-taxier, der ni kvinner ble rammet, iverksetter taxibransjen tiltak for å bedre sikkerheten. Overgrepene ble begått av sjåfører uten tilknytning til etablerte selskaper. Norges Taxiforbund innfører krav om sentraltilknytning fra april for å sikre opplæring og tryggere reiser. Oslo Taxi fremhever sine egne tiltak, inkludert grundige intervjuer og kurs, for å garantere passasjerenes sikkerhet.
1 måned siden
Avisa Oslo har avslørt ni tilfeller av seksuelle overgrep i Oslo-taxier fra juli 2022 til desember 2023. Syv taxisjåfører er anmeldt og straffeforfulgt, hovedsakelig fra selskaper som Bolt, MyTaxi og City Cab. Fem av sjåførene kjørte for Bolt. Politiet påpeker at frislippet i 2020 har svekket kontrollen i taxinæringen. Bolt beklager hendelsene og understreker nulltoleranse for utrygg oppførsel. Flere dommer er anket og skal behandles på nytt, mens politiet anbefaler bruk av profilerte taxier for økt trygghet.
1 måned siden
Skatteetaten varsler en omfattende kontroll av taxinæringen i år, med et særlig fokus på digitale plattformer. Bakgrunnen er at en stadig større del av økonomien flyttes over på digitale flater. Alle plattformer og sentraler må rapportere inntekt og kjørte kilometer, og Skatteetaten vil kontrollere etterlevelsen over hele landet. Næringsdrivende må selv passe på å fylle ut alle nødvendige opplysninger i næringsoppgaven, uavhengig av bestillingsmetode. Skatteetaten oppfordrer også til å korrigere eventuelle feil i tidligere skattemeldinger for å unngå tilleggsskatt.
1 måned siden
Overgrepsmottaket i Oslo rapporterer at de også i 2025 har mottatt kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i taxier. Flere av sakene involverer sjåfører fra selskaper som Bolt. Selv om konkrete tall mangler, opplever mottaket en økning i antall taxisaker. Mange kvier seg for å anmelde slike overgrep på grunn av frykt for ikke å bli trodd og en lang rettsprosess. Overgrepsmottaket understreker at de tilbyr trygg hjelp og kan oppbevare sporsikret materiale i ett år, og i spesielle saker over flere år.
11 dager siden
Amalie (23) deler sin historie om å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en Bolt-sjåfør i Oslo. Sjåføren ble dømt for misbruk av stilling, men frikjent for voldtekt. Amalie advarer nå andre unge kvinner mot å ta taxi alene og forteller om sine traumer etter hendelsen. Overgrepsmottak bekrefter at de ser en økning i slike saker, spesielt knyttet til private taxiselskaper. Politiet oppfordrer til å velge seriøse aktører i taximarkedet, og Bolt ønsker bedre kontrollsystemer for å øke tryggheten.
2 måneder siden
Bolt saksøker den norske staten etter innføringen av nye regler for drosjenæringen. Reglene, som trer i kraft 1. mars, krever at plattformselskaper som Bolt oppretter en drosjesentral for å operere i Norge. Bolt mener dette vil redusere fleksibiliteten for sjåførene og føre til dyrere tjenester for kundene. Selskapet hevder også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket og at regjeringen ikke har lyttet til deres argumenter. Norgessjefen i Bolt, Thomas Barbo, uttaler at søksmålet er nødvendig for å kunne fortsette å tilby rimelige og tilgjengelige taxitjenester.
1 måned siden
Politiet har varslet en storaksjon mot ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk, som starter førstkommende mandag. Utrykningspolitiet vil gjennomføre flere kontroller enn vanlig over hele landet. Aksjonen kommer etter at boten for ulovlig mobilbruk bak rattet økte til 10.450 kroner fra lørdag. Politiet ser fortsatt utfordringer med mobilbruk, spesielt blant tungbilsjåfører og på motorveier. De vil også kontrollere at både sjåfører, passasjerer og barn bruker bilbelte korrekt. UP-sjefen oppfordrer alle til å kjøre trygt og være oppmerksomme.
2 måneder siden
Plattformselskapet Bolt har saksøkt den norske staten etter innføringen av nye drosjeregler som krever at de etablerer en drosjesentral. Bolt argumenterer med at dette vil føre til mindre fleksibilitet for sjåførene og dyrere tjenester for kundene. Selskapet mener også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket, da de hindrer fri etablering og konkurranse i drosjemarkedet. Bolt fremhever at de tilbyr en trygg og sporbar tjeneste via sin app, og at alternative løsninger de har foreslått ikke har blitt vurdert av regjeringen.
1 måned siden
Antallet anmeldelser for vold i nære relasjoner har økt betraktelig, noe som bekymrer politikere. Høyre foreslår flere tiltak for å beskytte ofrene, inkludert tvangsflytting av voldsutøvere, utvidet bruk av omvendt voldsalarm og kontaktforbud på ubestemt tid. De ønsker også automatisk varsling av ofre ved løslatelse av domfelte. Selv om bruken av omvendt voldsalarm har økt, er det fortsatt vanligere at ofrene må bære voldsalarm enn utøverne.
4 måneder siden
Regjeringen innfører en maksimalpris for taxitjenester i sentrale områder av større byer, som Oslo. Dette tiltaket, som trer i kraft 1. januar 2025, skal gi kundene trygghet mot urimelig høye priser ved praiing av taxi. Den nye forskriften setter et tak på avstands-, tids- og starttakster, og gjelder for kommuner med over 20.000 innbyggere og en befolkningstetthet på minst 80 personer per kvadratkilometer. Prisene vil være 30 prosent høyere enn i mindre kommuner. Forskriften er midlertidig og skal i utgangspunktet vare i ett år, mens regjeringen jobber med andre tiltak for å regulere drosjebransjen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler flere tilfeller av seksuelle overgrep begått av taxisjåfører i Oslo mot kvinnelige passasjerer. Den belyser hvordan kvinner ofte føler seg utrygge når de reiser alene om natten, spesielt i taxi. Flere sjåfører er dømt for alvorlige overgrep, inkludert voldtekt og frihetsberøvelse. En kvinne fortalte i retten at hun måtte late som hun var bevisstløs for å stoppe overgrepet. Artikkelforfatteren argumenterer for at taxiselskapene må innføre klare etiske retningslinjer for å beskytte passasjerene, og forby sjekking og seksuell kontakt mellom sjåfører og passasjerer.
3 måneder siden
Statens vegvesen advarer om en betydelig økning i tyverier og tap av bilskilt. I fjor ble over 14 000 skilt meldt stjålet eller mistet, en markant økning fra 2018. Stjålne skilt brukes ofte i forbindelse med annen kriminalitet, som vinningskriminalitet eller transport av ulovlig gods. Bileiere som oppdager at skiltene er borte, oppfordres til å melde dette til politiet umiddelbart for å unngå å bli ansvarlig for eventuelle lovbrudd begått med deres skilt. Etter anmeldelse kan nye skilt bestilles hos Statens vegvesen. Både politiet og vegvesenet har forbedret sine metoder for å avsløre biler med falske skilter.