Jenny Madelen Øygard slet med tett nese og brukte Otrivin nesespray i flere år, noe som førte til overforbruk og ødelagt vev i nesen. En operasjon ved en privat klinikk i Bergen forverret tilstanden og resulterte i en deformert nese.
Øygard klaget saken inn til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som konkluderte med at operasjonen ikke var i tråd med god medisinsk skikk.
Hun fikk erstatning og reiste til Tyrkia for å få nesen rekonstruert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Sara Andersens ti år lange avhengighet av Otrivin nesespray, og hennes beskrivelse av panikken og ubehaget ved å ikke ha sprayen tilgjengelig. Øre-nese-hals-spesialist Hans Amland uttaler at han ser mange pasienter med overforbruk av nesespray, og advarer om at langvarig bruk kan føre til kronisk nesetetthet og i verste fall ødeleggelse av nesen. Amland tar til orde for reseptplikt og skrekkadvarsler på pakningen. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) mener imidlertid nesespray bør forbli reseptfritt, men understreker at pakningen allerede har tydelige advarsler. Produsenten av Otrivin understreker viktigheten av riktig bruk og kontinuerlig vurdering av sikkerhetsaspekter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
3 måneder siden
Marianne Didriksen Skille (50) opplevde en mislykket tannbehandling som resulterte i en knekt tannbro og store utgifter. Hun følte seg rundlurt av tannlegen som la skylden på henne. En ny tannlege avdekket at tannbroen var feilkonstruert og ikke fulgte retningslinjene. Skille søkte erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og fikk til slutt 100.000 kroner. Saken hennes er en av rekordmange klager på tannbehandling i 2024, der en av tre som har fått erstatning, har fått det på grunn av mangelfull tannbehandling. Skille advarer andre mot å stole blindt på tannlegers vurderinger og anbefaler å søke en ny vurdering ved tvil.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
1 måned siden
Ragnhild Misvær Mofoss betalte 62.000 kroner for linsebytte hos Memira, men opplevde komplikasjoner og fikk varig synsskade. Hun advarer nå andre mot inngrepet. Overlege Kristian Fossen ved UNN bekrefter at de behandler mange pasienter med komplikasjoner etter slike operasjoner, og kritiserer aggressiv markedsføring. Han understreker at inngrepet innebærer risiko, inkludert potensiell blindhet, og at mange komplikasjoner må behandles i det offentlige helsevesenet. Memira svarer at de vurderer pasienter nøye og avviser mange, og at de fleste pasienter er fornøyde med resultatet.
3 måneder siden
Aldri før har så mange søkt om erstatning etter feilbehandling hos tannlegen. I 2024 gjaldt en av tre erstatningssaker tannlegefeil, ifølge Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Marianne Didriksen Skille fra Bodø fikk 100.000 kroner i erstatning etter en feilbehandling som førte til at tannbrua hennes knakk. NPE mottok over 1000 søknader om tannlegefeil i fjor, hovedsakelig knyttet til rotbehandling og krone-/brobehandling. Dårlig journalføring er et problem som kan føre til at pasienter får erstatning de ellers ikke ville fått. Tannlegeforeningen jobber med å forbedre journalføring og kvaliteten på tannbehandling, men understreker at feil kan skje i kirurgiske inngrep.
1 måned siden
Marianne Skulstad frå Bergen venta i 18 månader på augebehandling, noko som førte til permanent synsnerveskade. Ho vart tilvist til Bergen Øyelegesenter i 2017, men etter ein periode med god oppfølging opplevde ho lang ventetid. Då ho fekk skuggar i synsfeltet og kontakta senteret, fekk ho beskjed om at køen var for lang. Optikar konstaterte høgt trykk, og Skulstad vart sendt til Haukeland sjukehus. Norges Optikerforbund seier Skulstads historie ikkje er unik, og at ventelistene fører til synstap for fleire. Statssekretær Bekeng (Ap) vedgår lange ventetider, men viser til løyvingar og tiltak for å redusere dei. Skulstad oppfordrar folk til å vere påpasselege med eiga helse og ikkje gi seg.
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
4 måneder siden
Nora Røssland Wessels (14) Airpods sluttet å fungere, og Elkjøp avviste først reklamasjonen med henvisning til støv i mikrofonen. Dette til tross for at produktet er markedsført som støvbestandig. Forbrukerrådet kritiserte Elkjøps håndtering og påpekte at reklamasjonsretten gjelder uavhengig av garanti. Etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt, erkjente Elkjøp feilkommunikasjon og erstattet Airpodsene. Saken illustrerer viktigheten av forbrukerrettigheter og viser at Elkjøp ikke håndterte reklamasjonen korrekt i første omgang.
22 dager siden
Eli Anne Therkildsen (58) døde sju måneder etter en rumpeoperasjon ved Fornebuklinikken. Under inngrepet ble det gjort flere feil, inkludert hull på tykk- og tynntarmen, noe som førte til en alvorlig infeksjon. Therkildsen ble kritisk syk og gjennomgikk 70 operasjoner på Rikshospitalet før hun døde av blodforgiftning. Døtrene hennes har valgt å fortelle historien for å advare andre mot risikoen ved kosmetiske inngrep. Fornebuklinikken bekrefter hendelsen og har inngått en avtale om økonomisk kompensasjon med familien. Saken er nå under etterforskning av politiet.
1 måned siden
En kvinne saksøker OK Minilager i Bodø etter at mus og rotter ødela alle hennes eiendeler på lageret. Kvinnen hadde fått forsikringer om at lageret var fritt for skadedyr, men oppdaget store skader da hun skulle tømme lageret åtte måneder senere. Det viser seg at OK Minilager hadde mottatt flere henvendelser om skadedyrproblemer tidligere, uten å informere nye kunder. Kvinnen krever erstatning for tapet, som er taksert til over 1,8 millioner kroner. OK Minilager avviser kvinnens fremstilling av saken og beklager at de ikke har kommet til enighet.
3 måneder siden
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalte i 2024 rekordhøye 1,3 milliarder kroner i erstatning, der en tredjedel gikk til pasienter som hadde opplevd feilbehandling hos tannlegen. Marianne Didriksen Skille er en av dem som har fått erstatning etter at en tannbro knakk kort tid etter innsetting. Hun mottok 100 000 kroner for å dekke kostnadene ved ny behandling. Antallet klager på tannbehandling har økt kraftig de siste årene, fra 597 i 2020 til 1095 i 2024. NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen mener økningen kan skyldes økt bevissthet om erstatningsordningen, men også at enkelte tannleger har mange saker på grunn av feilbehandling. Dårlig journalføring hos tannleger fører til at flere pasienter får medhold i klagesaker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den utbredte nesesprayavhengigheten i Norge, som anslås å berøre opp mot 700.000 nordmenn. Otrivin er det mest solgte reseptfrie legemiddelet. Tina Mari Halvorsen deler sin personlige erfaring med avhengighet og argumenterer for at nesespray burde være reseptbelagt. Immunologiprofessor Gunnveig Grødeland uttrykker bekymring og understreker viktigheten av en holdningsendring rundt bruken av tilsynelatende ufarlige medisiner. En studie fra 2024 indikerer at legemiddelet Proponent kan være en potensiell løsning for å behandle nesesprayavhengighet, og Pharma Nordic har investert i selskapet.
4 måneder siden
Thomas Kraut opplevde å bli feildiagnostisert med fedme i flere år, mens han i virkeligheten hadde en stor svulst i magen. Han ble henvist til overvektsklinikk, men svulsten ble ikke oppdaget før en forundersøkelse for slankeoperasjon. Svulsten veide 27,3 kilo og førte til at han mistet en nyre og deler av tynntarmen. Kraut har fått avslag på erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som mener det ikke foreligger feilbehandling. Kraut og hans kone er kritiske til helsevesenets håndtering av saken og manglende ansvar. En evaluering av pasientskadeordningen er gjennomført, men helseministeren har ikke kommentert saken. Kraut har klaget på avslaget fra NPE.