Ifølge anonyme kilder vurderer Pentagon å redusere USAs troppestyrke i Europa med 10. 000 soldater.
Eksperter advarer om at dette kan svekke NATOs østflanke og oppmuntre Russland, samtidig som Trump forsøker å forhandle frem en våpenhvile i Ukraina. USAs forsvarsminister har uttalt at europeiske allierte må ta et større ansvar for egen sikkerhet, slik at USA kan fokusere på andre prioriteringer som Kina.
Pentagon vurderer også å slå sammen flere militære kommandoer etter press fra Elon Musks Department of Government Efficiency (DOGE).
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
16 dager siden
Et lekket dokument avslører at Trump-administrasjonen vurderer å kutte støtten til FN og Nato, samt store kutt i humanitær hjelp og helsebistand. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at dette er alvorlig for det transatlantiske samarbeidet og at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet. Han mener dette er en seier for Moskva, som ønsker å separere USA fra Europa. Professor Janne Haaland Matlary advarer om at kutt kan gi land som Kina større innflytelse i FN. Utenriksminister Marco Rubio skal gi sitt svar på budsjettforslaget innen tirsdag, før den endelige planen legges frem for Kongressen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
14 dager siden
Rådgivere i Trump-administrasjonen skal ha uttrykt at de er «lei av» Europas innsats for å støtte Ukraina. Dette kommer etter at USA har redusert sin våpenstøtte, og Europa forsøker å sikre at Ukraina har nok materiell for å hindre russisk fremrykning. The Economist rapporterer at ikke-navngitte diplomater i Washington har uttalt at rådgivere i Trump-administrasjonen privat forteller at de er frustrerte over Europas innsats for å styrke Ukrainas forsvarsevne. Pentagon skal også ha henvendt seg direkte til en av USAs allierte med spørsmål om hvorfor de fortsetter å sende våpen til Ukraina. Donald Trump har på sin side lagt skylden for krigen på Ukrainas president Zelenskyj og Joe Biden.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Europeiske ledere forsøker å finne en løsning for Ukraina som er akseptabel for alle parter, inkludert Trump og Russland, samtidig som de vil unngå at Nato svekkes. Planen inkluderer en mulig fredsbevarende styrke og fortsatt militær støtte til Ukraina. Russland avviser imidlertid enhver form for europeisk innblanding og våpenhjelp. Samtidig vurderer Trump å kutte våpenstøtten til Ukraina, noe som gjør situasjonen mer komplisert. Frykten er at Trump vil prioritere forholdet til Putin og kreve lojalitet, selv om det går utover Ukraina.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, ifølge kilder til NBC News. Dette kan innebære å ikke forsvare Nato-land som bruker for lite penger på forsvar, samt å prioritere militærøvelser med land som bruker en viss prosentandel av BNP på forsvar. Kildene hevder at Trump er åpen for endringer som vil rokke ved artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som sier at et angrep på ett medlemsland skal anses som et angrep på alle.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa. Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne. Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.