En ny 3D-modell av Titanic-vraket, presentert i dokumentaren «Titanic: The Digital Resurrection», gir nye detaljer om forliset. Modellen bekrefter at skipets ingeniører opprettholdt driften av dampkjeler og elektrisk system til siste slutt, noe som ga verdifull tid til å sjøsette livbåtene.
Undervannsroboter kartla vraket og avdekket at isberget forårsaket seks små rifter i skroget, fordelt over seks vanntette rom.
Skipet var konstruert for å tåle skader i fire rom, men de små hullene over lang lengde førte til at skipet sank.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv. Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker. Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
2 måneder siden
Kjell Inge Røkkes forsknings- og ekspedisjonsskip «REV Ocean» har gjennomgått en dramatisk forlengelse. Skipet ble delt i to ved Fosen Yard og forlenget med 12 meter for å løse problemer knyttet til vekt og stabilitet. Denne utvidelsen har muliggjort installasjon av en ny ubåthangar, containerlagring, et mediestudio og et laboratorium for 3D-printing og robotikk. Prosjektet, som har kostet over fire milliarder kroner, er ifølge Røkke en investering for å gi tilbake til samfunnet. «REV Ocean» er utstyrt for avansert havforskning, og pressen inviteres om bord neste uke for å se resultatet.
3 måneder siden
En ny rapport avdekker at sentrale dokumenter knyttet til Alexander Kielland-ulykken i 1980 har forsvunnet. Forskere har også funnet bevis for at flere dører og skott som skulle vært lukket, sto åpne på ulykkestidspunktet. Dette kan ha bidratt til at riggen sank raskere, og dermed redusert overlevelsesmulighetene. Rapporten kritiserer også manglende oppfølging fra myndighetene. Stortinget har tidligere beklaget håndteringen av saken, og det er dokumentert at overlevende og etterlatte har fått lite oppfølging og har dårligere livskvalitet. Rederselskapet Stavanger Drilling har tidligere uttalt at de ikke gjorde noe feil.
1 måned siden
Hallvard Lind deltok i en skattejakt på et 40 meter langt skipsvrak fra slutten av 1600-tallet, lokalisert midt i Atlanterhavet på 5290 meters dyp. Skipet, antatt å være en engelsk treskute på vei fra Kina, forliste i en orkan. Sammen med et team på 60 personer, inkludert arkeologer og et TV-team, berget Lind tusenvis av gjenstander, deriblant sverd, kanoner, porselen og krydder. Funnene beskrives som unike av eksperter, men reiser juridiske spørsmål om eierskap. Lind fremhever det krevende arbeidet med undervannsroboter, men beskriver opplevelsen som spektakulær.
22 dager siden
Forsvarsdepartementet krever 13,3 milliarder kroner i erstatning fra det spanske verftet Navantia for konstruksjonsfeil på fregatten KNM Helge Ingstad, som sank etter en kollisjon i 2018. Erstatningssummen skal dekke kostnader knyttet til ny fregatt og hevingen av skipet. Departementet mener at hule propellakslinger bidro til at vann spredte seg i skipet. Navantia bestrider kravet og hevder at feilen ble avdekket før ulykken, men ikke fulgt opp av andre. Partene vil forsøke å komme til enighet gjennom mekling før en eventuell rettssak i september.
12 dager siden
Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak. Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene. Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
1 måned siden
En ubåtulykke utenfor Hurghada i Egypt har krevd seks turisters liv. Ubåten, som brukes til å vise turister korallrevene i Rødehavet, hadde rundt 40 passasjerer om bord da den sank. Nitten personer ble reddet, men ni er skadet, fire av dem kritisk. Myndighetene har startet etterforskning for å finne årsaken til ulykken. I november i fjor sank en turistbåt i samme område, der elleve personer omkom.
3 måneder siden
Fullriggeren Sørlandet var i økonomisk krise og trengte 34 millioner kroner for å gjennomføre nødvendig vedlikehold. Kjell Inge Røkke bidro med 7,5 millioner kroner, noe som var avgjørende for å redde skipet. Andre bidragsytere var Kristiansand kommune, Agder fylkeskommune, staten og Sparebanken Sør. Skipet er et skoleskip som seiler jorda rundt med elever, og Røkkes sønn er en av de 66 elevene om bord. Sørlandet skal delta i Tall Ship Races i Kristiansand i 2025. Skipet er nå på vei fra Kapp Verde-øyene til Karibia.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en 166 millioner år gammel «dinosaursti» i en kalkgruve i Oxfordshire, England. Funnet inkluderer fotspor fra både planteetende sauropoder og kjøttetende megalosaurus. Sporene gir verdifull innsikt i dinosaurenes liv, bevegelser og interaksjoner i et tropisk miljø. Forskere har dokumentert funnet grundig med digitale bilder og 3D-modeller, noe som vil styrke fremtidige studier. Funnet er spesielt bemerkelsesverdig på grunn av den gode bevaringstilstanden, som gjør det mulig å se detaljer som hvordan gjørmen flyttet seg under dinosaurenes føtter. Funnet vil bli utstilt på museum og vist i en BBC-dokumentar.
11 dager siden
En tysk kvinne ble funnet i god behold i Vrådal etter å ha vært savnet i over 30 timer. En storstilt leteaksjon ble iverksatt, hvor et nytt digitalt verktøy kalt Faks ble brukt for første gang i Sør-Øst. Faks ga letemannskapene bedre oversikt over mannskapenes posisjoner, interessepunkter og bilder, noe som gjorde aksjonen mer tidsbesparende. Aksjonslederen i Røde Kors mener verktøyet bidro til bedre kommunikasjonsflyt, situasjonsforståelse og kortere informasjonsvei, og at det kan bidra til å redde liv i fremtiden. Søket var krevende på grunn av vanskelig terreng, men Faks ga god dokumentasjon underveis.
1 måned siden
Et oljeutslipp fra Njord A-plattformen traff Trøndelag, og Kystverket iverksatte Norges største droneoperasjon for å kartlegge og rydde opp. Droner med kunstig intelligens identifiserte oljeklumper, noe som effektiviserte oppryddingsarbeidet. Oljen var voksholdig og formet klumper, noe som begrenset skadene på dyrelivet. Statens naturoppsyn påpeker at et flytende oljeutslipp ville vært katastrofalt for det sårbare området, spesielt med tanke på hekkesesongen og overvintrende sjøfugl. Equinor har samlet inn 5 av totalt 75 kubikkmeter olje.
22 dager siden
Sju år etter havariet av fregatten KNM Helge Ingstad i Hjeltefjorden, har staten saksøkt det spanske verftet Navantia for 13,3 milliarder kroner. Forsvarsdepartementet mener en «sikkerhetskritisk konstruksjonsfeil» bidro til havariet, nærmere bestemt at propellakslingene var hule, noe som tillot vann å strømme mellom seksjoner. Navantia avviser kravet og peker på «systematisk svikt i rutinar og system i Forsvaret og Forsvarsmateriell». Beløpet inkluderer kostnader for ny fregatt og heving av skipet. Partene håper å komme til enighet gjennom mekling, men saken kan havne i retten til høsten. Tidligere har Forsvaret hatt dårlige erfaringer med skip fra utenlandske verft.
4 måneder siden
Havarikommisjonen har avsluttet sine tekniske undersøkelser av ulykkesbussen i Hadsel, der tre personer omkom. Undersøkelsene viser at ikke alle passasjerene brukte setebelte. Bussen er kraftig skadet, med knuste vinduer og et bøyd tak. Fartsskriveren er skadet og må tørkes før data kan hentes ut. Politiet undersøker video fra bussens dashbordkamera. Bussjåføren er siktet for uaktsom kjøring, men erkjenner ikke straffskyld. Det er fortsatt usikkert hvor mange som var i bussen, og identifiseringen av de omkomne pågår. Redningsarbeidet var krevende, med flere passasjerer fastklemt og delvis under vann.
6 dager siden
Amerikanske forskere oppdaget nylig en rusten bil på hangardekket til det sunkne hangarskipet USS Yorktown under et havtokt i det nordlige Stillehavet. Skipet, som spilte en sentral rolle i Stillehavskrigen i 1942 før det ble senket av en japansk ubåt, ble undersøkt av forskere om bord på forskningsskipet Okeanos Explorer under Papahānaumokuākea-ekspedisjonen. Bilen, trolig en Ford Super Deluxe Woody fra 1940 eller 1941, har skapt undring blant forskerne, som stiller spørsmål ved hvorfor den ble værende om bord etter et verkstedsopphold i Pearl Harbor. NOAA oppfordrer nå bilentusiaster og historikere til å bidra til å løse mysteriet. I tillegg til bilen fant forskerne et stort håndmalt veggmaleri inne i skipet, samt et rikt marint liv som har etablert seg på vraket.