Et oljeutslipp fra Njord A-plattformen traff Trøndelag, og Kystverket iverksatte Norges største droneoperasjon for å kartlegge og rydde opp. Droner med kunstig intelligens identifiserte oljeklumper, noe som effektiviserte oppryddingsarbeidet.
Oljen var voksholdig og formet klumper, noe som begrenset skadene på dyrelivet. Statens naturoppsyn påpeker at et flytende oljeutslipp ville vært katastrofalt for det sårbare området, spesielt med tanke på hekkesesongen og overvintrende sjøfugl.
Equinor har samlet inn 5 av totalt 75 kubikkmeter olje.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform nyttårsaften, har oljeklumpar truffet kysten av Trøndelag og Nordland. Kystverket har anmeldt Equinor til politiet for forurensning, og miljøorganisasjoner har gjort det samme. En omfattende oppryddingsaksjon er i gang på Frøya med over 170 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet er bekymret for at oljesølet kan skade sårbart fugleliv, spesielt i viktige hekkeområder. Equinor konsentrerer innsatsen om Frøya-området, men det er usikkert hvor lang tid oppryddingen vil ta.
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Njord-A-plattformen har ført til at oljeklumpar har truffet sårbare kystområder i Trøndelag og Helgeland. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og annet dyreliv, spesielt nå som hekkesesongen nærmer seg. Equinor, som er ansvarlig for feltet, beklager hendelsen og har satt i gang opprydding med over hundre personer involvert. Lokale brannvesen bistår også i arbeidet, men vanskelige værforhold og endret konsistens på oljen kompliserer oppryddingen. Publikum oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumpar.
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform har nådd kysten av Trøndelag etter et utslipp på nyttårsaften. Oljeklumper er funnet på Frøya, Hitra, Flatanger og Nærøysund. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og oter, spesielt med tanke på hekketiden. Kystverket har pålagt Equinor å iverksette tiltak for å begrense skadene, og selskapet leder nå opprydningsarbeidet. Utslippet er anslått til 150 kubikkmeter, og oljetypen er voksholdig, noe som gjør den vanskelig å fjerne. Miljødirektoratet frykter videre spredning nordover og potensielt omfattende miljøkonsekvenser, og at økt temperatur kan gjøre oljeklumpene vanskeligere å fjerne.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
2 måneder siden
Et uhell ved Njord A-plattformen på nyttårsaften forårsaket et utslipp av 75 kubikkmeter oljeholdig vann. Oljeklumper ble oppdaget ved Frøya i Trøndelag 18. februar, og det er mistanke om spredning nordover til Flatanger og Nærøysund. Equinor har iverksatt en opprydningsaksjon med rundt 100 personer involvert. Norsk institutt for naturforskning (NINA) bistår med miljøfaglig støtte. Befolkningen oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumper. Omfanget av skadene er fortsatt uklart, men ingen døde dyr er rapportert.
2 måneder siden
Et oljesøl fra Equinors Njord A-plattform har forurenset Trøndelagskysten, noe som har ført til sterke reaksjoner. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og annet dyreliv, mens både Greenpeace og SV kritiserer Equinor for manglende sikkerhetsrutiner. Oljeklumper, noen på størrelse med fotballer, er funnet langs kysten, spesielt i Frøya kommune. Equinor har iverksatt tiltak for å rydde opp etter utslippet, som skyldtes et utilsiktet utslipp av produsert vann fra plattformen ved nyttår. SV krever en granskning av selskapet og at Equinor dekker kostnadene for opprydningen.
1 måned siden
Havindustritilsynet har startet gransking av Equinors oljeutslipp på 75.000 liter fra Njord-plattformen i Norskehavet som skjedde 31. desember. Utslippet er det første som har nådd land. Etter meldinger om oljeklumper langs trøndelagskysten og nordover, har Kystverket, Naturvernforbundet og Greenpeace anmeldt forholdet. Equinor har startet intern gransking for å samle inn oljeklumper. Havindustritilsynet vil oppsummere sin gransking i en offentlig rapport, og vurdere eventuelle regelverksbrudd.
1 måned siden
Statnett har oppdaget en omfattende oljelekkasje fra en transformatorstasjon i Bærum, forårsaket av skadeverk. Det er anslått at mellom 50 og 60 tonn olje har lekket ut, men mye av dette er samlet opp i kummer på stedet. Noe olje har likevel spredt seg til Sandvikselven, hvor brannvesenet har iverksatt tiltak med oljelenser. Statnett og Bærum kommune arbeider sammen for å begrense skadene og rydde opp etter utslippet. Hendelsen er anmeldt til politiet.
1 måned siden
Et innbrudd og skadeverk på Hamang transformatorstasjon i Bærum har resultert i en betydelig oljelekkasje. Statnett rapporterer at omtrent 50-60 tonn olje har lekket ut etter at uvedkommende har løsnet et lokk på en transformator. Lekkasjen ble raskt stanset, og både brannvesenet og Statnett har iverksatt tiltak for å samle opp oljen. Noe av oljen har nådd Sandvikselven, hvor det er lagt ut oljelenser. Arbeidet med å samle opp oljen er i gang, og over 60 m3 med olje og vann er allerede fjernet. Hendelsen er anmeldt til politiet.
2 måneder siden
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland. Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder. Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
1 måned siden
Et omfattende oljeutslipp har rammet Bærum etter at 50 til 60 tonn olje lekket ut fra en transformatorstasjon og forurenset Sandvikselva. Statnett mistenker sabotasje, da uvedkommende ser ut til å ha tatt seg inn på området og manipulert en transformator. Oljelekkasjen ble oppdaget søndag ettermiddag, og nødetatene jobber nå med å begrense skadene på miljøet. Bærum kommune og Statnett samarbeider om opprydningsarbeidet, men det er stor bekymring for konsekvensene for det lokale dyrelivet. Politiet er informert om hendelsen og har startet etterforskning.
1 måned siden
En stor oljelekkasje på 50.000 liter fra en trafostasjon eid av Statnett har ført til bekymring for miljøskader i Sandvikselva i Bærum. Statnett mistenker sabotasje, da det ser ut til at noen har tatt seg inn på området og manipulert transformatoren. Oljen har rent ut i elva, og Bærum kommune jobber med å begrense skadene. Leder for fiske på Hamang uttrykker stor bekymring for konsekvensene for vannlevende dyr og fisk. Politiet er varslet om saken, og lekkasjen etterforskes.
4 måneder siden
Russiske myndigheter har erklært krisetilstand etter at to tankskip forliste i Kertsjstredet under en storm 15. desember. Det ene skipet sank, mens det andre gikk på grunn, og begge har lekket olje. Oljesølet har spredt seg flere kilometer og har nådd strendene i Krasnodar-regionen og russisk-okkuperte Krim, inkludert populære feriesteder som Anapa. Oljen har forårsaket skade på dyrelivet, inkludert sjøfugl, delfiner og niser. Over 10.000 frivillige er involvert i opprydningsarbeidet, og myndighetene rapporterer at de har reddet hundrevis av fugler.
1 måned siden
50.000 liter olje har lekket ut fra en trafostasjon tilhørende Statnett i Bærum, og har forurenset Sandvikselva. Statnett mistenker sabotasje, da det ser ut til at uvedkommende har tatt seg inn på området og tuklet med en transformator. Oljelekkasjen ble oppdaget søndag ettermiddag, og Bærum kommune jobber med å begrense skadene. Lokal leder for fiske på Hamang uttrykker stor bekymring for konsekvensene for fisk og annet liv i elva. Politiet er varslet om hendelsen og etterforsker saken.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.