Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak.
Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene.
Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
1 måned siden
Hallvard Lind deltok i en skattejakt på et 40 meter langt skipsvrak fra slutten av 1600-tallet, lokalisert midt i Atlanterhavet på 5290 meters dyp. Skipet, antatt å være en engelsk treskute på vei fra Kina, forliste i en orkan. Sammen med et team på 60 personer, inkludert arkeologer og et TV-team, berget Lind tusenvis av gjenstander, deriblant sverd, kanoner, porselen og krydder. Funnene beskrives som unike av eksperter, men reiser juridiske spørsmål om eierskap. Lind fremhever det krevende arbeidet med undervannsroboter, men beskriver opplevelsen som spektakulær.
17 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
4 måneder siden
Nye georadar-undersøkelser bekrefter at Karnilshaugen i Gloppen er en menneskeskapt gravhaug, og en av de største i Norden. Haugen, som er syv meter høy og over 50 meter i diameter, antas å være fra jernalderen og knyttes til samme maktmiljø som Myklebusthaugen. Karnilshaugen er også kjent for et spesielt solfenomen ved solhverv, der solen skinner gjennom et skar i fjellet. Ordføreren i Gloppen mener funnet bekrefter regionens historiske betydning og åpner for muligheter innen kultur. Det er ingen planer om å grave ut haugen, da den anses å ha et godt vern i jorda.
1 måned siden
Foreningen Æresgjeld har muligens funnet levningene etter syv norske motstandsfolk som ble henrettet under andre verdenskrig. Funnet ble gjort i Oslofjorden, 80 år etter henrettelsene på Akershus festning. Undervannsdroner har filmet trekasser som inneholder levninger, senket i havet utenfor Nesodden. De syv antas å ha deltatt i «Operasjon Betongblanding». Levningene er ennå ikke hevet, men Rettsmedisinsk institutt og Øst politidistrikt er involvert i saken. Foreningen Æresgjeld opplyser at totalt 42 nordmenn ble dumpet i Oslofjorden av tyskerne.
1 måned siden
Levninger som kan være etter sju norske motstandsfolk henrettet av tyskerne under andre verdenskrig, er muligens funnet i Oslofjorden. Foreningen Æresgjeld mener levningene stammer fra motstandsfolk som ble senket i fjorden etter henrettelsen på Akershus festning i 1945. Undervannsbilder dokumenterer funnet, og politiet bekrefter at levningene vil bli hevet for identifisering. Funnet kan gi svar til etterlatte etter de over 400 nordmenn som ble henrettet under krigen og aldri funnet. Søk i historiske arkiver ledet foreningen til funnet.
1 måned siden
Erlend Elias Bragstad ble overrasket over å oppdage at han er sjøsame, ikke lulesame, i sin nye dokumentarserie på NRK. Serien, som allerede har hatt suksess i Sverige, følger Bragstads reise for å utforske sine samiske røtter og identitet. TV-profilen beskriver det som en hard og emosjonell prosess å grave i egen familiehistorie, men han er stolt over å fronte samisk kultur og rettigheter. Dokumentaren har fått god respons og har tatt Bragstad ut av sin komfortsone.
1 måned siden
Levninger etter sju norske motstandsfolk, henrettet av tyskerne under andre verdenskrig, er trolig funnet i Oslofjorden. Foreningen Æresgjeld har lokalisert levningene ved hjelp av undervannsdroner, 80 år etter henrettelsen på Akershus festning. De sju var en del av en større gruppe som utførte sabotasjeaksjonen «Operasjon Betongblanding» mot jernbanenettet. Funnet kan gi etterlatte svar på hvor deres kjære ble av, etter at de ble dumpet i fjorden i trekasser fylt med stein. Politiet og rettsmedisinske eksperter er involvert, og det vurderes å heve levningene.
7 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
4 måneder siden
Finsk politi har oppdaget et flere titalls kilometer langt slepespor på havbunnen i Østersjøen. Sporet er knyttet til skipet Eagle S, ifølge Centralkriminalpolisen. Undersjøiske undersøkelser har kartlagt hele sporet fra start til slutt. Etterforskningsleder Sami Paila bekrefter funnet i en pressemelding. Hufvudstadsbladet var blant de første mediene som rapporterte om saken.
13 dager siden
En ny 3D-modell av Titanic-vraket, presentert i dokumentaren «Titanic: The Digital Resurrection», gir nye detaljer om forliset. Modellen bekrefter at skipets ingeniører opprettholdt driften av dampkjeler og elektrisk system til siste slutt, noe som ga verdifull tid til å sjøsette livbåtene. Undervannsroboter kartla vraket og avdekket at isberget forårsaket seks små rifter i skroget, fordelt over seks vanntette rom. Skipet var konstruert for å tåle skader i fire rom, men de små hullene over lang lengde førte til at skipet sank.
22 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.
29 dager siden
Politiet har identifisert levningene som ble funnet i fjæra på Hitra den 9. mars. Gjennom DNA-analyse er det bekreftet at det er en 73 år gammel mann fra Fraserburgh i Skottland, som ble meldt savnet etter en fisketur i oktober 2021. Mannens båt ble funnet, men han selv var savnet. Klærne funnet ved levningene på Sula, pekte mot at det var den savnede mannen. Identifikasjonen ble endelig bekreftet via DNA-treff i Interpols register. Pårørende er varslet.