Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv.
Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker.
Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny rapport avdekker at sentrale dokumenter knyttet til Alexander Kielland-ulykken i 1980 har forsvunnet. Forskere har også funnet bevis for at flere dører og skott som skulle vært lukket, sto åpne på ulykkestidspunktet. Dette kan ha bidratt til at riggen sank raskere, og dermed redusert overlevelsesmulighetene. Rapporten kritiserer også manglende oppfølging fra myndighetene. Stortinget har tidligere beklaget håndteringen av saken, og det er dokumentert at overlevende og etterlatte har fått lite oppfølging og har dårligere livskvalitet. Rederselskapet Stavanger Drilling har tidligere uttalt at de ikke gjorde noe feil.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 arbeidere omkom, krever flere partier erstatning til ofrene og etterlatte. SV, Rødt, MDG og KrF går sammen om et forslag om kompensasjon, og mener det er kritikkverdig at ingenting er utbetalt så mange år etter ulykken. En rapport fra Universitetet i Stavanger har avdekket alvorlige mangler i myndighetenes håndtering, inkludert utilgjengelige dokumenter og manglende godkjenning av plattformen. Anders Helliksen, en overlevende og styreleder i Kielland-nettverket, mener flere kunne ha overlevd dersom regelverket hadde vært bedre.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, foreslår flere partier kompensasjon til overlevende og etterlatte. Rødt, KrF, SV og MDG mener ofrene er behandlet urettferdig av norske myndigheter. Forslaget møter motstand fra FrP og Høyre, som enten ikke vil samarbeide eller avventer regjeringens anbefaling. Ulykken skyldtes en sveisefeil og manglende sikkerhet, og har ført til krav om erstatning. Myndighetene har tidligere avslått kravet, men en ny rapport har aktualisert debatten.
3 måneder siden
Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med et internasjonalt team gjort en viktig oppdagelse i kampen mot Huntingtons sykdom. De har for første gang visualisert de detaljerte strukturene til proteinopphopningene som er karakteristiske for sykdommen. Ved hjelp av avanserte datasimuleringer og eksperimentelle metoder har de klart å fremstille et detaljert bilde av disse klumpene. Dette gir håp om å utvikle nye diagnostiske verktøy og behandlinger. Funnene er publisert i tidsskriftet Nature Communications og har allerede skapt interesse hos stiftelser som jobber med Huntingtons sykdom. En representant fra Landsforeningen for Huntingtons sykdom uttrykker stor optimisme og ønsker å invitere forskerne til et møte for å lære mer.
2 måneder siden
Stortinget har stemt ned forslaget om å undersøke alternative løsninger til Helseplattforma, et journalsystem som har kostet over 6 milliarder kroner. Kritikere, inkludert overleger og Riksrevisjonen, mener systemet truer pasientsikkerheten og har ført til økte ventetider. Statsforvaltaren har knyttet dødsfall direkte til systemet. Helseministeren forsvarer Helseplattforma og mener det vil være uansvarlig å skrote det, da det er i bruk av 40.000 ansatte og har kostet skattebetalerne over 6 milliarder.
19 dager siden
En drukningsulykke i Honningsvåg avdekket mangel på lokal politibemanning, med nærmeste patrulje 160 km unna. Fungerende ordfører kritiserer situasjonen som uforsvarlig og utrygg for befolkningen. Politiet forklarer mangelen med rekrutteringsproblemer og stor konkurranse om ressurser i hele politi-Norge. Stortingsrepresentant fra FrP mener et politihelikopter kan redusere responstiden i Finnmark. Kommunen er i dialog med politiet, som lover å besette ledige stillinger i juni. Den druknede personen ble reddet av et vitne før brannvesen og ambulanse ankom.
8 dager siden
I ankesaken mot Jan Helge Andersen viste påtalemyndigheten for første gang en hittil ukjent video fra åstedet der Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble funnet drept i Baneheia for 25 år siden. Videoen, filmet av politiet kort tid etter funnet, viser levende bilder av åstedet, skadene på jentene og hvordan de ble båret bort. Foreldrene var forberedt på å se filmen, men opplevde det som tøft. Påtalemyndigheten mener DNA-bevisene tidligere ble feiltolket, noe som førte til delvis frifinnelse av Andersen. Forsvaret stiller spørsmål ved DNA-bevisenes styrke og påpeker at flere analyser viser blandingsprofiler. Foreldrene til Paulsen krever nå høyere erstatning enn den tidligere dommen på 1,3 millioner kroner. Påtalemyndigheten beklager at saken har pågått så lenge og erkjenner den store belastningen for de etterlatte.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
4 måneder siden
En kranbilfører omkom i Bergen da kranbilen rev ned en gangbru. Havarikommisjonen har avdekket flere sikkerhetsproblemer knyttet til kranbiler, inkludert manglende varslingssystemer og manipulering av disse. Det var den andre dødsulykken med kranbil i 2023. Havarikommisjonen anbefaler nå fartssperre på kranbiler og stikkprøvekontroller av varslingssystemer. De peker også på at gangbrua ikke var dimensjonert for å tåle påkjørsel, og at det er ukjent hvor mange andre bruer som er sårbare.
13 dager siden
En ny 3D-modell av Titanic-vraket, presentert i dokumentaren «Titanic: The Digital Resurrection», gir nye detaljer om forliset. Modellen bekrefter at skipets ingeniører opprettholdt driften av dampkjeler og elektrisk system til siste slutt, noe som ga verdifull tid til å sjøsette livbåtene. Undervannsroboter kartla vraket og avdekket at isberget forårsaket seks små rifter i skroget, fordelt over seks vanntette rom. Skipet var konstruert for å tåle skader i fire rom, men de små hullene over lang lengde førte til at skipet sank.
20 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
4 måneder siden
Etter avsløringer i Dagbladet om at flere mennesker har ligget døde i sine boliger i Oslo i lang tid, strammer byrådet grepet om bydelene. Kommunen har fått kritikk for manglende oppfølging og mulig lovbrudd. Byrådet vil nå tydeliggjøre bydelenes ansvar for journalføring og håndtering av bekymringsmeldinger, samt gå gjennom rutinene for tilsyn i omsorg+-boliger. De vil også kontakte bydelene for å sikre gode rutiner for beboere som ikke svarer eller ønsker hjelp. Kommunen jobber med å avdekke hjelpebehov blant innbyggerne for å forhindre at sårbare mennesker går under radaren.
2 måneder siden
Ett år etter helikopterulykken utenfor Bergen, der en sykepleier omkom, har Havarikommisjonen publisert en 12-månedersrapport. Hovedfokus er en teknisk feil i helikopterets «pitch trim aktuator» som kan forklare den unormale hevingen av nesen. Kommisjonen undersøker også operasjonelle prosedyrer, trening, anbudsprosessen for SAR-tjenester, og hvorfor flottørene ikke ble automatisk utløst. En tidligere rapport avdekket en feil som førte til automatisk flymodus og kraftig tilting. Etter ulykken har Equinor anbefalt tiltak for å styrke sikkerheten for søk- og redningsmannskap. Pilotenes treningsprogram ble endret før ulykken, med mindre flytid og ingen nattrening for styrmenn.