Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken.
Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon.
De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 arbeidere omkom, krever flere partier erstatning til ofrene og etterlatte. SV, Rødt, MDG og KrF går sammen om et forslag om kompensasjon, og mener det er kritikkverdig at ingenting er utbetalt så mange år etter ulykken. En rapport fra Universitetet i Stavanger har avdekket alvorlige mangler i myndighetenes håndtering, inkludert utilgjengelige dokumenter og manglende godkjenning av plattformen. Anders Helliksen, en overlevende og styreleder i Kielland-nettverket, mener flere kunne ha overlevd dersom regelverket hadde vært bedre.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, foreslår flere partier kompensasjon til overlevende og etterlatte. Rødt, KrF, SV og MDG mener ofrene er behandlet urettferdig av norske myndigheter. Forslaget møter motstand fra FrP og Høyre, som enten ikke vil samarbeide eller avventer regjeringens anbefaling. Ulykken skyldtes en sveisefeil og manglende sikkerhet, og har ført til krav om erstatning. Myndighetene har tidligere avslått kravet, men en ny rapport har aktualisert debatten.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
3 måneder siden
En ny rapport avdekker at sentrale dokumenter knyttet til Alexander Kielland-ulykken i 1980 har forsvunnet. Forskere har også funnet bevis for at flere dører og skott som skulle vært lukket, sto åpne på ulykkestidspunktet. Dette kan ha bidratt til at riggen sank raskere, og dermed redusert overlevelsesmulighetene. Rapporten kritiserer også manglende oppfølging fra myndighetene. Stortinget har tidligere beklaget håndteringen av saken, og det er dokumentert at overlevende og etterlatte har fått lite oppfølging og har dårligere livskvalitet. Rederselskapet Stavanger Drilling har tidligere uttalt at de ikke gjorde noe feil.
21 dager siden
Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet. En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.
2 måneder siden
Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv. Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker. Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
4 måneder siden
Oljepionerene, som jobbet i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet, får endelig kompensasjon for helseskader de pådro seg på jobb. Etter en over 20 år lang kamp, har Stortinget vedtatt en særskilt kompensasjonsordning. Mange av pionerene har fått alvorlige helseplager som nerveskader og kreft på grunn av manglende verneutstyr. Til tross for vedtaket, er det ingen klar dato for når pengene vil utbetales, noe som skaper frustrasjon. To oljepionerer døde sist uke, og totalt 37 har gått bort de siste to årene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover å jobbe raskt, men vil ikke gi en konkret dato. Flere partier krever at kompensasjonen kommer raskt, og Frp mener det er en skam at oljepionerene ikke får et konkret svar.
2 måneder siden
Statens Havarikommisjon vil ikke rekke å ferdigstille den endelige rapporten om helikopterulykken utenfor Bergen innen ett år, grunnet komplekse undersøkelser og involvering av store, internasjonale aktører. Ulykken, som kostet en sykepleier livet under en treningsøvelse, etterforskes fortsatt. En foreløpig rapport har avdekket en feil på et kretskort som forårsaket at helikopteret tiltet ukontrollert. Equinor har i etterkant skjerpet sikkerheten for søk- og redningsmannskap, og det har kommet frem at pilotenes treningsprogram ble endret før ulykken. Havarikommisjonen vil publisere en statusrapport på årsdagen for ulykken, men den endelige rapporten forventes først til sommeren.
1 dag siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
23 dager siden
Magnus venter fortsatt på erstatning etter å ha blitt kullosforgiftet under en bunkerfest i 2020, en hendelse som resulterte i hjerneskade og betydelig redusert livskvalitet. Til tross for at to menn ble dømt til å betale ham 900.000 kroner, har han ikke mottatt noen utbetaling fordi de ikke har midler. Magnus er en av mange som befinner seg i en lignende situasjon, hvor de venter på erstatning etter straffesaker. Totalt skylder over 4000 straffedømte ofrene sine 1,5 milliarder kroner. Statens innkrevingssentral er involvert for å bistå med innkrevingen, men mange ofre opplever lang ventetid og uvisshet. Skatteetaten har observert tilfeller der dømte personer unngår å ta arbeid for å slippe å betale erstatning.
21 dager siden
Forsvarsdepartementet krever 13,3 milliarder kroner i erstatning fra det spanske verftet Navantia for konstruksjonsfeil på fregatten KNM Helge Ingstad, som sank etter en kollisjon i 2018. Erstatningssummen skal dekke kostnader knyttet til ny fregatt og hevingen av skipet. Departementet mener at hule propellakslinger bidro til at vann spredte seg i skipet. Navantia bestrider kravet og hevder at feilen ble avdekket før ulykken, men ikke fulgt opp av andre. Partene vil forsøke å komme til enighet gjennom mekling før en eventuell rettssak i september.
2 måneder siden
Ett år etter helikopterulykken utenfor Bergen, der en sykepleier omkom, har Havarikommisjonen publisert en 12-månedersrapport. Hovedfokus er en teknisk feil i helikopterets «pitch trim aktuator» som kan forklare den unormale hevingen av nesen. Kommisjonen undersøker også operasjonelle prosedyrer, trening, anbudsprosessen for SAR-tjenester, og hvorfor flottørene ikke ble automatisk utløst. En tidligere rapport avdekket en feil som førte til automatisk flymodus og kraftig tilting. Etter ulykken har Equinor anbefalt tiltak for å styrke sikkerheten for søk- og redningsmannskap. Pilotenes treningsprogram ble endret før ulykken, med mindre flytid og ingen nattrening for styrmenn.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har blitt enige om å opprette en kompensasjonsordning for oljearbeidere som jobbet i Nordsjøen fra 1960- til 1990-tallet. Mange av disse arbeiderne har fått alvorlige helseplager som følge av eksponering for kjemikalier. En regjeringsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2022 med at rundt 400 personer har rett på kompensasjon. Partiene opplyser at rammene for ordningen skal avklares, og at Nav skal bistå oljepionerer som ønsker å få revurdert sin sak. Fremskrittspartiet har foreslått at ordningen trer i kraft fra februar 2024, men dette er ikke tidfestet i pressemeldingen.
1 dag siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
3 måneder siden
25 år etter Åsta-ulykken, en av Norges verste togulykker, minnes de 19 omkomne ved en seremoni. Innsatsleder for brannvesenet forteller om de vanskelige valgene som måtte tas under redningsarbeidet, der de måtte forlate skadde i live. En etterlatt forteller om sorgen og hvordan han har kommet seg videre, og understreker viktigheten av et godt nettverk. Statssekretær understreker viktigheten av jernbanesikkerhet og viser til at ulykken førte til økt fokus på sikkerhetstiltak. Bane NOR deltar også på markeringen.