Venezia står overfor store utfordringer da byen fortsetter å synke samtidig som havnivået stiger. En hydrologiprofessor foreslår nå en uvanlig metode for å motvirke dette.
Venezia, kjent for å synke, har sunket 25 centimeter de siste 100 årene, mens havnivået har steget nesten 30 centimeter. Dette har ført til tiltak som inngangspenger for turister. Italia har siden 1980-tallet utviklet MOSE, et gigantisk flombarrieresystem som har kostet over 70 milliarder kroner.
Systemet har vært i bruk rundt 100 ganger siden 2020, langt mer enn opprinnelig antatt. Bruken av barrierene stenger lagunen, noe som påvirker transport og naturlig rensing. Byen synker fortsatt to millimeter årlig, mens tidevannet stiger fem millimeter.
Hydrologiprofessor Pietro Teatini foreslår en ny plan: å pumpe vann ned i bakken under byen for å heve den med 30 centimeter. Han mener dette kan gi 20-30 års pusterom for å finne en permanent løsning. Historiske feilgrep, som pumping av grunnvann på 1960- og 70-tallet, bidro til at byen sank nesten fem centimeter på to tiår.
Pietro Teatini
CNN
Venezia
Italia
Marghera
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
1 måned siden
De siste ti årene har vær- og naturskader i Norge ført til erstatningsutbetalinger på over 38 milliarder kroner, hvor 2023 var det dyreste året. Overvannsskader, som oppstår når store nedbørsmengder trenger inn i bygninger, utgjør nesten halvparten av de totale erstatningene. Finans Norge rapporterer en økning på 70% i erstatninger knyttet til overvann siden 2015, og understreker viktigheten av forebygging og god arealplanlegging for å unngå fremtidige skader. Hyppigheten av store hendelser øker, og ekstremnedbør rammer tettsteder hardt på grunn av manglende drenering.
27 dager siden
E39 Hordfast-prosjektet har opplevd en betydelig kostnadsøkning på over 7 milliarder kroner, og den totale prislappen er nå 53,7 milliarder kroner. Statens vegvesen forklarer økningen med faktorer som manglende kryss i tidligere planer, underestimering av kostnader knyttet til grunnerverv og støytiltak, økte krav til veibredde og generell prisstigning. Prosjektet, som skulle erstatte flere ferjesamband, er nå satt på vent på ubestemt tid, da det ikke er bevilget midler til det i Nasjonal transportplan for perioden 2025-2036.
3 måneder siden
Byfjordtunnelen, Norges mest trafikkerte undersjøiske tunnel, har hatt mange stengninger de siste årene, noe som fører til frustrasjon og forsinkelser for pendlere og næringstransport. I fjor ble tunnelen stengt 96 ganger, hovedsakelig på grunn av stans i kjøretøy og gjenstander i veibanen. Statens vegvesen forsøker nå å løse problemet ved å installere kjørefeltlys, som muliggjør stenging av kun ett kjørefelt. Lokalbefolkningen er likevel skeptisk. En ny tunnel, Rogfast, er planlagt å erstatte de eksisterende tunnelene i 2033, og vil ha en slakere stigning for å redusere antall stans.
12 dager siden
Oslos søppelanlegg ved Haraldrud var nede i 77 døgn i 2023 på grunn av eksplosjoner av lystgass-beholdere. Disse hendelsene førte til ekstra kostnader på 50 millioner kroner for Renovasjonsetaten, som måtte dekke reparasjoner, leie av alternative forbrenningsanlegg og tapte inntekter fra fjernvarmeproduksjon. Lystgass-beholdere kastes ofte feil, enten i restavfall eller på gaten, noe som øker risikoen for eksplosjoner i søppelanlegget. I fjor eksploderte lystgass-beholdere rundt 200 ganger, i snitt 3-4 ganger i uken. Renovasjonsetaten har testet sensorteknologi for å sortere ut lystgass-beholdere før forbrenning, og planlegger å utvide dette tiltaket. Direktøren foreslår også å etablere egne beholdere for lystgass i byen for å hindre feilplassering og redusere faren for eksplosjoner. Kostnadene kan ende opp som økte renovasjonsgebyrer for Oslos innbyggere.
4 måneder siden
Etter stengningen av Ring 1 i Oslo har fem gater opplevd en trafikkøkning på over 20 prosent, mens andre gater har sett en nedgang. Rushtrafikken varer lenger, og trafikksystemet er mer sårbart. De mest berørte gatene er Maridalsveien, Akersbakken, Nordahl Bruns gate, Rådhusgata og Waldemar Thranes gate. Bymiljøetaten rapporterer at trafikken er på et forsvarlig nivå, men advarer om at små endringer kan føre til full stopp. Rundkjøringen ved Nationaltheatret og Alexander Kiellands plass er identifisert som verstingkryss. Kommunen brukte 120 millioner kroner på avbøtende tiltak før stengningen.
3 måneder siden
Dovrebanen er stengt etter at Otta bru flyttet seg ti centimeter under flom. Bane Nor hadde i mars 2024 forsøkt å sikre brua mot flom, men innrømmer at de ikke tok høyde for is. Togpassasjerer må nå bytte til buss mellom Dombås og Vinstra, mens godstog omdirigeres via Rørosbanen. Det er usikkert når strekningen kan åpne igjen, og Bane Nor kommer med en ny vurdering 30. januar. Strekningsansvarlig understreker at de jobber med å stabilisere brua og unngå kollaps.
2 måneder siden
Over to milliarder kroner er brukt på planlegging av Hordfast, den fergefrie veien mellom Bergen og Stavanger. Rødt kritiserer pengebruken som sløsing og miljøskadelig, mens Statens vegvesen forsvarer kostnadene med prosjektets omfang og teknologiutvikling. Prosjektet, som skal redusere reisetiden ved å erstatte ferger med bruer, har en prislapp på over 40 milliarder. Samferdselsdepartementet vil fullføre reguleringsplanen, men fremtiden for selve byggingen er usikker.
2 måneder siden
Nettavisen melder at 930 millioner kroner i bompengeinntekter ikke ble brukt i Oslo-området i fjor. NAF reagerer kraftig og mener det gir inntrykk av at bilistene kun er en melkeku, og foreslår å senke takstene inntil pengene brukes. Oslo kommune avviser kritikken og sier alle bompengene blir satt i arbeid, men erkjenner at utgiftene fordelte seg annerledes enn forventet. Forsinkelser i store prosjekter som Fornebubanen er en viktig årsak til at pengene ikke er brukt. MDG etterlyser mer ambisiøse planer for å bruke bompengene.
18 dager siden
Veslejuvbreen under Galdhøpiggen trues av nedsmelting og kan forsvinne innen åtte år. For å forhindre dette, planlegger man å bruke store mengder kunstsnø. Tiltaket er kostbart og energikrevende, men reiselivet i området mener det er nødvendig for å opprettholde turisme og alpinmiljøet. Selv om kunstsnø kan forlenge breens levetid til 2050, er forskere enige om at breen til slutt vil forsvinne. Reiselivet går nå sammen for å finansiere et nytt kunstsnøanlegg for å redde breen i noen tiår til.
4 måneder siden
Statkraft vurderer å oppgradere Mår kraftverk i Tinn, Telemark, med et pumpekraftverk som kan pumpe vann fra Tinnsjøen opp til Kalhovdfjorden på Hardangervidda. Dette vil kunne lagre energi ved å pumpe vann opp når kraftprisene er lave. Prosjektet, som er anslått å koste over 4 milliarder kroner og ferdigstilles i 2034, er et av flere alternativer som utredes. De eksisterende dammene ved Kalhovd skal fornyes innen 2031. Statkraft understreker at miljøaspekter knyttet til fisk og villrein må vurderes nøye, men at løsningen kan stabilisere strømforsyningen og dempe flom.
2 måneder siden
NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd. Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo. Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
4 måneder siden
Porsgrunn kommune har brukt millioner på en gangbru i en gammel bydel, men resultatet har møtt sterk kritikk fra naboer og Arkitekturopprøret. Brua, som kalles en «monsterbru», er stor, dominerende og ikke tilgjengelig for alle. Den ble bygget som en løsning på en jernbaneovergang, men det var ikke enighet om løsningen. Til tross for at den er lite brukt og ikke ønsket, har den blitt en attraksjon for noen. Kommunen vurderer nå å stenge brua, da den er kostbar og ikke tilfredsstiller behovene til innbyggerne. Det var flere alternativer, men de ble ikke realisert innenfor økonomiske rammer.
1 måned siden
Forsikringsselskapene har utbetalt over 38 milliarder kroner de siste ti årene på grunn av vær- og naturskader, noe som resulterer i dyrere forsikringer. Finans Norges klimarapport for 2025 viser en økning i erstatninger for skader på bygninger og innbo etter ekstremværhendelser. I 2023 ble det utbetalt 8,5 milliarder kroner, mens tallet for 2024 var 4,5 milliarder kroner. Vannskader utgjør halvparten av skadene, med en økning på 70 prosent siden 2015. Premiesatsen for naturskadeforsikring har økt med 23 prosent på to år, noe som fører til høyere forsikringspremier for alle.
3 måneder siden
Nye Veier foreslår å senke fartsgrensen på den nye E18 mellom Kragerø og Bamble fra 110 til 100 km/t. Samtidig planlegges det økt gjenbruk av eksisterende veitrase for å redusere kostnader, klimagassutslipp og arealbeslag. Dette innebærer at deler av den nye firefeltsveien vil følge dagens trasé, med en gjenbruksgrad på opptil 100 prosent i Bamble og 30 prosent i Kragerø. Naturvernforbundet er kritisk og mener prosjektet fortsatt er for omfattende, og etterlyser et alternativ med 2/3-felts vei og lavere fartsgrense. Ordføreren i Kragerø støtter gjenbruk, men peker på mangelfulle tiltak for vilt og landbruk.
1 måned siden
Klimaendringer fører til hyppigere og mer intense ekstremværhendelser, noe som resulterer i økte naturskader og betydelige kostnader for samfunnet. Ekstremværet «Hans» forårsaket alene skader for 1,6 milliarder kroner. Forsikringsselskaper argumenterer for økte statlige tilskudd til klimatilpasning, men klima- og miljøministeren understreker at dette må være et felles ansvar. Kommunene påpeker mangel på ressurser, mens eksperter understreker viktigheten av langsiktig planlegging og restriksjoner på bygging i risikoutsatte områder for å minimere fremtidige skader.