Oslos søppelanlegg ved Haraldrud var nede i 77 døgn i 2023 på grunn av eksplosjoner av lystgass-beholdere. Disse hendelsene førte til ekstra kostnader på 50 millioner kroner for Renovasjonsetaten, som måtte dekke reparasjoner, leie av alternative forbrenningsanlegg og tapte inntekter fra fjernvarmeproduksjon. Lystgass-beholdere kastes ofte feil, enten i restavfall eller på gaten, noe som øker risikoen for eksplosjoner i søppelanlegget.
I fjor eksploderte lystgass-beholdere rundt 200 ganger, i snitt 3-4 ganger i uken. Renovasjonsetaten har testet sensorteknologi for å sortere ut lystgass-beholdere før forbrenning, og planlegger å utvide dette tiltaket.
Direktøren foreslår også å etablere egne beholdere for lystgass i byen for å hindre feilplassering og redusere faren for eksplosjoner. Kostnadene kan ende opp som økte renovasjonsgebyrer for Oslos innbyggere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oppryddingen av den konkursrammede søppelfyllingen på Eide i Møre og Romsdal viser seg å bli langt dyrere enn først antatt. De opprinnelige kostnadsanslagene på 50 millioner kroner kan nå ende på nesten 129 millioner. Dette skyldes at avfallet er mer sammensatt og komplisert enn antatt, samt funn av nedgravd avfall. Statsforvalteren har søkt om ekstra midler for en delvis opprydning, da en full opprydning anses som urealistisk og svært kostbar. Kommunepolitikere ønsker full opprydning, men myndighetene vurderer å la noe avfall ligge igjen, sikret og tildekket. Miljødirektoratet skal vurdere søknaden om tilleggsfinansiering.
25 dager siden
Oslo kommune har innført et nytt gebyr for levering av bygge-, rive- og oppussingsavfall på byens gjenvinningsstasjoner. Tidligere var dette inkludert i renovasjonsgebyret, men nå må innbyggerne betale per levering, med priser som varierer avhengig av mengde avfall. Innføringen har skapt reaksjoner blant osloboere, som synes det er dyrt og frykter økt forsøpling. Kommunen begrunner endringen med at byggeavfall er kostbart å behandle og at de følger en nasjonal trend. De vil evaluere ordningen, men mener det er for tidlig å si noe om effekten etter bare et par uker.
1 måned siden
Tomme sykehusbygg på Dikemark i Asker koster Oslo universitetssykehus (OUS) store summer i strøm, primært for å unngå frostskader. OUS har brukt rundt 18 millioner kroner årlig på strøm og fjernvarme. Sykehusdriften avvikles snart, og OUS planlegger å selge bygningene i 2025. Oslo kommune eier også store deler av området og har brukt betydelige midler på vedlikehold. Asker kommune ønsker at salget fremskyndes, og ser potensial for et nytt lokalsamfunn med boliger og næring. Tidligere planer om at Asker kommune skulle kjøpe eiendommen ble skrinlagt på grunn av økonomisk risiko.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
4 måneder siden
Store mengder søppel skylles ned i toaletter daglig i norske byer, noe som resulterer i betydelige kostnader for innbyggerne. Engangskluter er den største bidragsyteren til dette problemet, og tetter rør og pumper i avløpssystemet. Dette fører til hyppige reparasjoner og økte avløpsgebyrer. En kilometer lang søppelpølse, bestående av hundrevis av tonn søppel, ble nylig oppdaget i en kloakktunnel, noe som illustrerer omfanget av problemet. I tillegg til de økonomiske konsekvensene, forurenser søppelet også miljøet ved å havne i havet. Det oppfordres til å kaste søppel i søppelbøtten istedenfor i toalettet.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
7 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
4 måneder siden
Oslo kommune markerer nyttårsaften med et offentlig lysshow på Rådhusplassen, etter fem års pause. Det borgerlige byrådet gjeninnfører markeringen, og erstatter tradisjonelt fyrverkeri med et mer miljøvennlig lysshow. Byrådsleder Lae Solberg mener dette er en god tradisjon som har vært savnet. Lysshowet koster 1,75 millioner kroner, pluss utgifter til sikkerhet. Det skal være like synlig som fyrverkeri, og mer støyfritt. Andre byer som Bergen, Trondheim og Stavanger har hatt fyrverkeri de siste årene, men Trondheim avlyser i år på grunn av budsjettkutt.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
3 måneder siden
Prisen for å lade elbil på kommunale gateplasser i Oslo har økt med 75 prosent på dagtid, fra 20 til 35 kroner per time. Oslo kommune begrunner prisøkningen med at de ønsker å sikre sirkulasjon på ladeplassene og hindre at de brukes som parkeringsplasser. Elbilforeningen kritiserer økningen og mener den er ufornuftig og at politikerne ikke forstår behovet for gatelading. Beboerparkering har også blitt dyrere, men økningen er størst for fossilbiler. Kommunen forventer å hente inn 40 millioner kroner med de nye prisene.
2 måneder siden
Telenor har fått en bot på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnumrene høsten 2024. Dette er den største boten Nkom har gitt. Nkom kritiserer Telenor for manglende rutiner og risikovurderinger, som de mener kunne ha forhindret svikten. Telenor beklager hendelsene og sier de jobber for å sikre at det ikke skjer igjen. Nkom foreslår også at flere operatører bør involveres i nødnummertjenesten for å sikre bedre beredskap.
3 måneder siden
Gassanlegget på Melkøya i Hammerfest er stengt ned etter en lekkasje i en kompressor. Ifølge Equinor vil det ta flere dager å reparere feilen, og anlegget forventes tidligst å være i drift igjen 9. januar. I perioden vil det pågå fakling. Melkøya er et LNG-anlegg som mottar naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. Anlegget slipper ut 900.000 tonn karbondioksid årlig og er Norges tredje største punktutslipp. Det er planer om elektrifisering og karbonfangst- og lagring, med en forventet kostnad på 13,2 milliarder kroner.
3 måneder siden
Tøyenbadet i Oslo har gjenåpnet etter fem års stenging og en kostbar oppussing på 2,3 milliarder kroner. Badet, som er Oslos største offentlige bad, har vært stengt i fem år og oppussingen tok to år lengre enn planlagt. På åpningsdagen ble det imidlertid oppdaget sprekker i flere av vinduene. Oslobygg anser dette som en reklamasjonssak og vil kreve at leverandøren bytter vinduene uten ekstra kostnad for kommunen. Direktør Eli Grimsby understreker at vindusproblemene ikke vil føre til stenging av badet.
3 måneder siden
Det nye Tøyenbadet i Oslo, som åpnet mandag, har allerede problemer med sprukne vinduer. Opp mot 80 vinduer må byttes ut, men direktør i Oslobygg, Eli Grimsby, forsikrer at dette ikke vil påvirke badets drift. Sprekkene ble oppdaget etter at vinduene var montert, og Oslobygg anser saken som en reklamasjon. Leverandøren vil derfor måtte bytte vinduene uten ekstra kostnad for kommunen. Det nye badet, som kostet 2,37 milliarder kroner, er bygget på samme sted som det gamle badet som ble revet i 2019.