LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er på overtid at Norges Bank kutter renten, da prisveksten har vært under inflasjonsmålet siden april 2024. Han viser til at kjerneinflasjonen kun har steget med 0,8 prosent siden mai, noe som gir en årsvekstrate på 1,3 prosent.
Bjørnstad kritiserer Norges Bank for å ha bommet grovt i sine prisvekstanslag og mener renteøkningene har vært en unødvendig belastning for folk og næringsliv. Han påpeker at prisveksten har kommet ned av seg selv, og at den høye renten ikke har hatt noen effekt på den importerte prisveksten.
Selv om han mener rentenedgangen kommer for sent, er han ikke tilhenger av kraftige rentekutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
LO krever at finansminister Jens Stoltenberg evaluerer Norges Banks rentepolitikk. LO-økonom Roger Bjørnstad mener renten har vært for høy for lenge, og at Norges Bank overfokuserer på importert inflasjon. Han frykter sentralbanken vil gjenta feilen ved en potensiell handelskrig, hvor økte priser vil ramme norske husholdninger. Bjørnstad mener at å motvirke eksternt prissjokk med høyere rente vil forverre situasjonen.
1 måned siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror det kan drøye til 2026 før Norges Bank eventuelt setter ned styringsrenta, etter at SSB presenterte høye inflasjonstall. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt i mars, men med en prisvekst på 3,6 prosent er flere økonomer skeptiske. Olsen mener Norges Bank har et mandat om å holde prisveksten lav og stabil, noe den ikke er nå, og at det derfor vil ta tid før rentene senkes.
2 måneder siden
Norges Bank Watch mener Norges Bank valgte en feil rentepolitikk ved å ikke heve styringsrenten nok innledningsvis, noe som resulterte i at renten måtte holdes høyere lenger. Rapporten antyder også at Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024. Økonomene bak rapporten mener likevel at rentepolitikken har vært passende, til tross for feilaktige inflasjonsprognoser. Visesentralbanksjef Pål Longva forklarer at prisveksten både økte og avtok raskere enn forventet, noe som kan ha bidratt til prognosefeilen.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
2 måneder siden
Norges Bank Watch mener Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024, og at rentekuttene derfor kunne ha startet tidligere. Rapporten, skrevet av Tore Vamraak og Leif Anders Thorsrud, argumenterer for at en høyere rente tidligere ville tillatt raskere kutt. De påpeker at Norge holdt renten uendret mens andre land reduserte sine. Til tross for at rapporten mener rentekuttene kunne startet tidligere, konkluderes det med at Norges Banks rentepolitikk har vært passende.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliseres det at det første rentekuttet vil komme i mars, men at det blir noe mindre enn tidligere forventet. Erna Solberg kritiserer regjeringen for pengebruk som hun mener bidrar til de vedvarende høye rentene. Hun viser til at Norges Bank selv peker på vekst i offentlige utgifter som en faktor som trekker opp rentebanen. Solberg mener Støre-regjeringen må ta sin del av ansvaret for dette. Norges Bank forventer inntil syv rentekutt innen utgangen av 2027, slik at styringsrenta ender på 2,9 prosent.
2 måneder siden
En fersk rapport fra Norges Bank Watch viser at Norges Bank overvurderte prisveksten i 2024, til tross for at styringsrenten ble holdt uendret på 4,5 prosent. Økonomene bak rapporten mener at Norges Banks inflasjonsforventninger var for høye, men konkluderer med at sentralbanken utøvde god dømmekraft og førte en passende rentepolitikk. Norge skilte seg ut ved å ikke kutte renten, samtidig som kronen svekket seg mot flere valutaer. Visesentralbanksjefen forklarer prognosefeilen med turbulente år og vanskeligheter med å anslå prisveksten, men understreker at rentenivået anses som passende.
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
3 måneder siden
Etter å ha bommet på renteprognosene for 2024, spår 14 økonomer nå flere rentekutt i 2025. De fleste forventer tre eller fire kutt, med start i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har også signalisert et første kutt i mars. Usikkerhet knyttes til kronekursen og en mulig økning i oljepengebruken fra en ny regjering, noe som kan påvirke antall rentekutt. Noen økonomer forventer økt forbruk og boligprisvekst som følge av rentekuttene, mens andre frykter at en svak krone kan føre til mangel på arbeidskraft og vedvarende høy inflasjon.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.
2 måneder siden
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør oppfordrer LO og NHO til å vise moderasjon i årets lønnsoppgjør. Han argumenterer for at en lavere lønnsvekst vil bidra til raskere måloppnåelse for inflasjonen, noe som igjen kan føre til at Norges Bank senker renten. Knudsen foreslår en lønnsvekst på 3,5 prosent, som han anser som tilstrekkelig for å sikre reallønnsvekst. Kjersti Haugland i DNB Markets har en annen forventning og tror på et lønnsoppgjør på rundt 4,4 prosent, til tross for den urolige situasjonen i verden. Hun påpeker at konkurranseutsatt industri har god lønnsevne, men at andre bransjer kan få problemer med økte kostnader. Knudsen understreker at for høye lønnsforventninger kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges Banks renteøkninger har hatt minimal effekt på kronekursen, og at inflasjonen hovedsakelig var importert. Det hevdes at sentralbankens pengepolitikk har skadet kommuneøkonomien, boligbygging og folks økonomi, mens storbankene har tjent på den høye renten. Artikkelen kritiserer også Norges Banks salg av kroner og investering i utlandet. Det konkluderes med at renten må settes ned for å lette den økonomiske situasjonen for husholdninger og næringsliv, samt for å stimulere boligbygging.