Norges Bank har valgt å ikke kutte renten under dagens rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. I forkant av møtet var det stor usikkerhet blant økonomene, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon.
Selv om sentralbanksjef Ida Wolden Bache i januar antydet et mulig rentekutt i mars, førte den høye inflasjonen til tvil.
En undersøkelse blant økonomer viste at de fleste ikke forventet et rentekutt, med begrunnelse i lav arbeidsledighet og at inflasjonen alene ikke var tilstrekkelig for å utløse et kutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å ikke kutte styringsrenten, til tross for tidligere signaler. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache begrunner beslutningen med økt inflasjon og høyere lønnsvekst enn forventet. Hun åpner likevel for et rentekutt senere i år, men understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen. Økonomer i Sparebank 1 Markets spår maksimalt to rentekutt i 2024. FrP-leder Sylvi Listhaug anklager statsminister Støre for å ha villedet befolkningen om kommende rentekutt.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.
2 måneder siden
Inflasjonstallene for januar var høyere enn forventet, noe som skaper usikkerhet rundt fremtidige rentekutt. Sjeføkonomer er uenige om Norges Bank vil gjennomføre de varslede rentekuttene i mars, og hvor mange kutt som vil følge senere i år. Mens noen mener inflasjonen er under kontroll og at rentekutt i mars er sannsynlig, advarer andre om at det kan bli færre kutt enn tidligere antatt. Norges Bank har tidligere varslet tre rentekutt i år, men den siste utviklingen har skapt tvil om dette vil realiseres.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
1 måned siden
Norges Bank overrasket markedet ved å ikke kutte renten. Tre økonomer som hadde forventet et rentekutt, kommenterer nå avgjørelsen. De understreker at renteprognoser er usikre og påvirkes av mange faktorer. Økonomene råder folk til å være forsiktige med å ta økonomiske avgjørelser basert på spådommer. Frank Jullum påpeker at Norges Bank fortsatt signaliserer behov for lavere rente, og tror på rentekutt senere i år, men tidspunktet avhenger av lønns- og prisveksten.
1 måned siden
Norges Bank skuffet mange ved å ikke kutte renten nå, til tross for tidligere signaler om et mulig kutt i mars. Sentralbanksjefen begrunner beslutningen med at prisveksten har vært høyere enn ventet, spesielt på matvarer. Selv om mange nordmenn vil oppleve økt kjøpekraft på grunn av lønnsvekst, vil de med lavest inntekt fortsatt slite med høye priser på nødvendige varer. Norges Bank forventer nå at det første rentekuttet vil komme først til høsten, og advarer om at rentenivået trolig ikke vil returnere til det lave nivået vi har sett de siste ti årene. Regjeringens tidligere antydninger om snarlige rentekutt har skapt skuffelse og kritikk fra opposisjonen.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
19 dager siden
Handelsbanken har varslet en økning i boliglånsrenten kun elleve dager etter å ha annonsert et rentekutt. Bakgrunnen er at Norges Bank overraskende valgte å ikke senke styringsrenten, til tross for tidligere forventninger. Handelsbanken hadde i begynnelsen av mars varslet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng, men snudde etter at høye inflasjonstall fikk Norges Bank til å holde renten uendret. Kommunikasjonsdirektør Kristian Ragler i Handelsbanken forklarer at justeringen er nødvendig for å opprettholde et konkurransedyktig tilbud til kundene.