Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien.
Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane.
Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.
1 måned siden
Norges Bank står overfor en viktig rentebeslutning, der markedet er delt mellom forventninger om uendret rente på 4,5 prosent og et mulig rentekutt. Sterkere aktivitet i norsk økonomi og et vedvarende inflasjonspress gjør det vanskelig å kutte renten umiddelbart. Samtidig skaper internasjonal usikkerhet, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk og utviklingen av globale renter, ytterligere kompleksitet. Sentralbanksjefen har tidligere antydet et mulig rentekutt i mars, men den siste tidens økonomiske tall tyder på at dette kan bli utsatt. Norges Banks hovedmål er å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent og bidra til en stabil økonomisk utvikling.
3 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved årets første rentemøte. Det er bred enighet om at sentralbanken vil signalisere et rentekutt i mars, til tross for en svak krone og økte renteforventninger i utlandet. Det er imidlertid uenighet blant økonomene om hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av 2025, med spådommer som varierer fra to til fire. Noen økonomer mener Norges Bank er for optimistiske med tanke på hvor langt ned renten skal i løpet av året, og at effekten av rentekutt vil være sterkere enn forventet. Samtidig trekker lavere prisvekst i desember i motsatt retning av de økte utenlandske renteforventningene og den svake kronen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
4 måneder siden
Norges Bank forventes å kunngjøre uendret styringsrente, med en ny prognose for renteutviklingen. Forventningene om et snarlig rentekutt er lave, og de fleste økonomer tror det første kuttet vil komme i mars 2025. DNB Markets forventer tre rentekutt i 2025, mens SSB er mer optimistiske med fem. Nordmenn er generelt pessimistiske til renteutviklingen, og mange tror ikke på kutt før andre kvartal 2025. Høy lønnsvekst og kostnadsvekst bidrar til å holde prispresset oppe, noe som forskyver tidspunktet for rentekutt.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
1 måned siden
Økonomer er usikre før Norges Banks rentebeslutning. Norges Banks Regionalt Nettverk-rapport viser at veksten har tiltatt. Seniorstrateg Dane Cekov mener modellverktøyet indikerer at renten burde heves, men tror Norges Bank vil bruke skjønn og la renten ligge uendret. Han viser til at høyere prisvekst og solid lønnsvekst trekker renteutsiktene opp. Flere økonomer, som Handelsbanken og Swedbank, har snudd og tror ikke lenger på rentekutt i mars. Swedbank mener argumentene for et rentekutt har svekket seg. SEB anslår 50/50 sjanse for rentekutt.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventningene til Norges Banks rentebeslutning. Mens flere sjeføkonomer har avlyst rentekutt i mars, er det fortsatt noen som tror på det. Disse økonomene mener Norges Bank har signalisert et kutt og bør holde fast ved det for å opprettholde tilliten. De argumenterer også for at inflasjonstallene er midlertidige og at en sterkere kronekurs kan åpne for rentekutt. Artikkelen fremhever usikkerheten i markedet og spenningen knyttet til sentralbankens beslutning.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
3 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent i januar, som forventet. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte imidlertid et sannsynlig rentekutt i mars. Det ble ikke lagt frem ny rentebane eller prognoser under dette mellommøtet. Norges Banks nåværende rentebane indikerer tre til fire rentekutt i 2024, men flere eksperter er usikre på om dette vil holde stikk. Renten har ligget på 4,5 prosent i ett år, noe som har påvirket mange husholdningers økonomi.