Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om et mulig rentekutt i mars. Denne beslutningen overrasket markedet, som var usikre på grunn av vedvarende høy inflasjon og en sterkere økonomi enn forventet.
Økonomer og markedsaktører har justert sine forventninger, og færre tror nå på et snarlig rentekutt. Renteavgjørelsen har ulike konsekvenser for ulike aktører: Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens bedrifter frykter at et rentekutt vil svekke kronen og øke importprisene.
Boligkjøpere er bekymret for at lavere renter vil føre til økte boligpriser og mer intense budrunder.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å ikke kutte styringsrenten, til tross for tidligere signaler. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache begrunner beslutningen med økt inflasjon og høyere lønnsvekst enn forventet. Hun åpner likevel for et rentekutt senere i år, men understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen. Økonomer i Sparebank 1 Markets spår maksimalt to rentekutt i 2024. FrP-leder Sylvi Listhaug anklager statsminister Støre for å ha villedet befolkningen om kommende rentekutt.
1 måned siden
Norges Bank har valgt å ikke kutte renten under dagens rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. I forkant av møtet var det stor usikkerhet blant økonomene, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon. Selv om sentralbanksjef Ida Wolden Bache i januar antydet et mulig rentekutt i mars, førte den høye inflasjonen til tvil. En undersøkelse blant økonomer viste at de fleste ikke forventet et rentekutt, med begrunnelse i lav arbeidsledighet og at inflasjonen alene ikke var tilstrekkelig for å utløse et kutt.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser at forventningene til et rentekutt i mars har falt, med kun en fjerdedel som tror det vil skje. Dette skyldes endrede økonomiske signaler, som høyere inflasjon og god aktivitet i næringslivet. Flere økonomer har revidert sine forventninger og tror nå at et rentekutt enten vil utebli eller komme senere. LO-økonom Roger Bjørnstad er skuffet og mener renten har vært for stram. Sentralbanksjefen har tidligere signalisert et kutt i mars, men den endrede situasjonen skaper usikkerhet. Utviklingen i dollarkursen kan også spille en rolle for rentebeslutningen.
1 måned siden
Sverre Walle, en boligkjøper i Oslo, håper på uendret rente for å unngå spinnville budrunder. Markedet har vist tegn til avkjøling med færre besøkende på visninger. Norges Bank vurderer et rentekutt, men høy prisvekst og lav arbeidsledighet kan føre til at de venter. Professor Ragnar Torvik advarer mot for lav rente, som kan gi høy inflasjon og ustabilitet. Eiendomsmeklere melder om mindre interesse for visninger, da mange avventer rentebeslutningen.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike aktørers syn på et eventuelt rentekutt fra Norges Bank. Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens blomsterkjeden Mester Grønn frykter at et rentekutt vil svekke kronen og dermed øke importprisene. Styreleder i Ammerudlia borettslag, Anne Elton, uttrykker et ønske om rentekutt for å unngå økning i felleskostnadene. Ordfører i Åsnes kommune, Einar Toverud, påpeker at høye renter rammer kommunens økonomi hardt. Direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad, er ambivalent, da han både ønsker en sterk krone, men forstår forbrukernes behov for lavere renter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!