Norges Bank Watch mener Norges Bank valgte en feil rentepolitikk ved å ikke heve styringsrenten nok innledningsvis, noe som resulterte i at renten måtte holdes høyere lenger. Rapporten antyder også at Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024.
Økonomene bak rapporten mener likevel at rentepolitikken har vært passende, til tross for feilaktige inflasjonsprognoser.
Visesentralbanksjef Pål Longva forklarer at prisveksten både økte og avtok raskere enn forventet, noe som kan ha bidratt til prognosefeilen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En fersk rapport fra Norges Bank Watch viser at Norges Bank overvurderte prisveksten i 2024, til tross for at styringsrenten ble holdt uendret på 4,5 prosent. Økonomene bak rapporten mener at Norges Banks inflasjonsforventninger var for høye, men konkluderer med at sentralbanken utøvde god dømmekraft og førte en passende rentepolitikk. Norge skilte seg ut ved å ikke kutte renten, samtidig som kronen svekket seg mot flere valutaer. Visesentralbanksjefen forklarer prognosefeilen med turbulente år og vanskeligheter med å anslå prisveksten, men understreker at rentenivået anses som passende.
2 måneder siden
Norges Bank Watch mener Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024, og at rentekuttene derfor kunne ha startet tidligere. Rapporten, skrevet av Tore Vamraak og Leif Anders Thorsrud, argumenterer for at en høyere rente tidligere ville tillatt raskere kutt. De påpeker at Norge holdt renten uendret mens andre land reduserte sine. Til tross for at rapporten mener rentekuttene kunne startet tidligere, konkluderes det med at Norges Banks rentepolitikk har vært passende.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
3 måneder siden
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er på overtid at Norges Bank kutter renten, da prisveksten har vært under inflasjonsmålet siden april 2024. Han viser til at kjerneinflasjonen kun har steget med 0,8 prosent siden mai, noe som gir en årsvekstrate på 1,3 prosent. Bjørnstad kritiserer Norges Bank for å ha bommet grovt i sine prisvekstanslag og mener renteøkningene har vært en unødvendig belastning for folk og næringsliv. Han påpeker at prisveksten har kommet ned av seg selv, og at den høye renten ikke har hatt noen effekt på den importerte prisveksten. Selv om han mener rentenedgangen kommer for sent, er han ikke tilhenger av kraftige rentekutt.
1 måned siden
Økonomer er usikre før Norges Banks rentebeslutning. Norges Banks Regionalt Nettverk-rapport viser at veksten har tiltatt. Seniorstrateg Dane Cekov mener modellverktøyet indikerer at renten burde heves, men tror Norges Bank vil bruke skjønn og la renten ligge uendret. Han viser til at høyere prisvekst og solid lønnsvekst trekker renteutsiktene opp. Flere økonomer, som Handelsbanken og Swedbank, har snudd og tror ikke lenger på rentekutt i mars. Swedbank mener argumentene for et rentekutt har svekket seg. SEB anslår 50/50 sjanse for rentekutt.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å opprettholde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, begrunnet med at inflasjonen er høyere enn forventet. Prisveksten i februar var 3,6 prosent, betydelig over målet på 2 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at en for tidlig reduksjon av renten kan føre til fortsatt rask prisstigning. Selv om kronekursen har styrket seg, noe som isolert sett burde føre til lavere prisvekst på importerte varer, forventes prisveksten likevel å bli høyere fremover på grunn av andre faktorer. Bache ønsker en debatt om Norges Banks mandat, og finansministeren har indikert at en evaluering kan bli aktuelt.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges Banks renteøkninger har hatt minimal effekt på kronekursen, og at inflasjonen hovedsakelig var importert. Det hevdes at sentralbankens pengepolitikk har skadet kommuneøkonomien, boligbygging og folks økonomi, mens storbankene har tjent på den høye renten. Artikkelen kritiserer også Norges Banks salg av kroner og investering i utlandet. Det konkluderes med at renten må settes ned for å lette den økonomiske situasjonen for husholdninger og næringsliv, samt for å stimulere boligbygging.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler spenningen før Norges Banks rentemøte. Markedet er usikkert på om renten vil bli kuttet, holdt uendret, eller til og med hevet. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov argumenterer for en renteheving til 4,75 prosent, basert på høyere lønnsvekst og kjerneinflasjon enn forventet. Han mener debatten i liten grad har handlet om muligheten for en renteøkning, til tross for at hans modell tilsier at det burde vært gjort. Usikkerheten er stor, spesielt fordi Norges Bank tidligere har signalisert et mulig rentekutt i mars.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliseres det at det første rentekuttet vil komme i mars, men at det blir noe mindre enn tidligere forventet. Erna Solberg kritiserer regjeringen for pengebruk som hun mener bidrar til de vedvarende høye rentene. Hun viser til at Norges Bank selv peker på vekst i offentlige utgifter som en faktor som trekker opp rentebanen. Solberg mener Støre-regjeringen må ta sin del av ansvaret for dette. Norges Bank forventer inntil syv rentekutt innen utgangen av 2027, slik at styringsrenta ender på 2,9 prosent.
1 måned siden
Norges Bank skuffet mange ved å ikke kutte renten nå, til tross for tidligere signaler om et mulig kutt i mars. Sentralbanksjefen begrunner beslutningen med at prisveksten har vært høyere enn ventet, spesielt på matvarer. Selv om mange nordmenn vil oppleve økt kjøpekraft på grunn av lønnsvekst, vil de med lavest inntekt fortsatt slite med høye priser på nødvendige varer. Norges Bank forventer nå at det første rentekuttet vil komme først til høsten, og advarer om at rentenivået trolig ikke vil returnere til det lave nivået vi har sett de siste ti årene. Regjeringens tidligere antydninger om snarlige rentekutt har skapt skuffelse og kritikk fra opposisjonen.
4 måneder siden
Norges Banks siste rapport indikerer at renten vil forbli høy lenger, da norsk næringsliv generelt går bra med forventet økt aktivitet og høyere lønnsvekst. Samtidig sliter varehandel og bygg- og anleggsbransjen. Inflasjonen er fortsatt høy, og den svake kronen kan føre til ytterligere prisstigning. Mens flere andre land allerede har startet rentekutt, avventer Norges Bank på grunn av den sterke økonomien og høye inflasjonen. Det første rentekuttet i Norge kan komme i mars, men dette er usikkert. Rapporten viser at norsk økonomi er todelt, der noen bransjer sliter mens andre har det bra.