Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener Norges Bank bør heve renta på neste rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. Bakgrunnen er at prisveksten i februar var høyere enn forventet, noe som gjør det vanskeligere å nå inflasjonsmålet.
Storesletten peker også på tegn til at økonomien er i ferd med å overopphetes, med et aktivt boligmarked og mangel på arbeidskraft, som kan føre til en lønns- og prisspiral. Han mener også at en høyere rente vil styrke den norske krona.
Filosofiprofessor Einar Duanger Bøhn oppfordrer folk til å senke forventningene til at renta skal ned.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Professor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo mener Norges Bank bør vurdere å heve styringsrenten. Han viser til faktorer som økte boligpriser, høyere prisvekst og press i arbeidsmarkedet. Økonomer i DNB Markets og Nordea Markets er uenige, og mener det er for tidlig å snakke om renteheving. De tror Norges Bank vil skyve rentekuttet lenger ut i tid, og at høyere inflasjon og et stramt arbeidsmarked gjør det vanskelig å kutte renten. Inflasjon og lønnsoppgjør blir viktige faktorer for Norges Banks beslutning.
1 måned siden
Økonomiprofessorer advarer Norges Bank mot å kutte renta i mars, slik sentralbanken har signalisert. Kjetil Storesletten mener det vil svekke bankens troverdighet og foreslår heller en renteøkning for å styrke krona. Hilde Bjørnland støtter utsettelse av rentekuttet på grunn av sterk norsk økonomi og økte statsbudsjett. Hun oppfordrer regjeringen til å prioritere tydeligere i budsjettarbeidet, da tiden med lave renter og ekspansive budsjetter er over.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en større prisvekst enn forventet i februar, noe som får Nordeas sjeføkonom til å utelukke rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonomen mener Norges Bank må heve rentebanen betydelig, og advarer om at et lønnsoppgjør over Norges Banks prognose kan føre til renteheving allerede i juni. Nyheten har ført til en styrking av kronen, men eksperter understreker at Norges Bank må prioritere å få ned prisveksten.
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
1 måned siden
Økonomer er usikre før Norges Banks rentebeslutning. Norges Banks Regionalt Nettverk-rapport viser at veksten har tiltatt. Seniorstrateg Dane Cekov mener modellverktøyet indikerer at renten burde heves, men tror Norges Bank vil bruke skjønn og la renten ligge uendret. Han viser til at høyere prisvekst og solid lønnsvekst trekker renteutsiktene opp. Flere økonomer, som Handelsbanken og Swedbank, har snudd og tror ikke lenger på rentekutt i mars. Swedbank mener argumentene for et rentekutt har svekket seg. SEB anslår 50/50 sjanse for rentekutt.
4 måneder siden
Norske aviser melder om et svakt år for kronen, der en økonomiprofessor mener Norges Bank burde ha økt renten. Økonomer er uenige om hvor mange rentekutt som kommer i 2025, men sentralbanken ventes å signalisere tre. Dollaren er på sitt dyreste mot kronen siden mars 2020, og DNB Eiendom forventer kraftig boligprisvekst i storbyene neste år. Samtidig viser det seg at det offentlige står for majoriteten av investeringene i et stort batteriprosjekt. Det er også diskusjoner om strømkabler og formuesskatt, der flere partier vil skrote kabler, og enkelte mener formuesskatten skader norsk eierskap.
1 måned siden
Senior makrostrateg i Nordea, Sara Midtgaard, forventer at Norges Bank vil heve rentebanen, noe som indikerer færre rentekutt i år. Handelsbanken påpeker at importert prisvekst er høyere enn forventet og mener Norges Bank har undervurdert den sterke prisveksten. Begge banker advarer Norges Bank mot forhastede rentekutt. Et rentekutt i mars anses som sikkert, men antall kutt etter dette er usikkert. Økte priser på trelast, energi og kaffe bidrar til å bremse nedgangen i kjerneinflasjonen, noe som kompliserer situasjonen for Norges Bank.
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
2 måneder siden
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør oppfordrer LO og NHO til å vise moderasjon i årets lønnsoppgjør. Han argumenterer for at en lavere lønnsvekst vil bidra til raskere måloppnåelse for inflasjonen, noe som igjen kan føre til at Norges Bank senker renten. Knudsen foreslår en lønnsvekst på 3,5 prosent, som han anser som tilstrekkelig for å sikre reallønnsvekst. Kjersti Haugland i DNB Markets har en annen forventning og tror på et lønnsoppgjør på rundt 4,4 prosent, til tross for den urolige situasjonen i verden. Hun påpeker at konkurranseutsatt industri har god lønnsevne, men at andre bransjer kan få problemer med økte kostnader. Knudsen understreker at for høye lønnsforventninger kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.
4 måneder siden
Norges Banks siste rapport indikerer at renten vil forbli høy lenger, da norsk næringsliv generelt går bra med forventet økt aktivitet og høyere lønnsvekst. Samtidig sliter varehandel og bygg- og anleggsbransjen. Inflasjonen er fortsatt høy, og den svake kronen kan føre til ytterligere prisstigning. Mens flere andre land allerede har startet rentekutt, avventer Norges Bank på grunn av den sterke økonomien og høye inflasjonen. Det første rentekuttet i Norge kan komme i mars, men dette er usikkert. Rapporten viser at norsk økonomi er todelt, der noen bransjer sliter mens andre har det bra.