Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en større prisvekst enn forventet i februar, noe som får Nordeas sjeføkonom til å utelukke rentekutt i nær fremtid.
Sjeføkonomen mener Norges Bank må heve rentebanen betydelig, og advarer om at et lønnsoppgjør over Norges Banks prognose kan føre til renteheving allerede i juni.
Nyheten har ført til en styrking av kronen, men eksperter understreker at Norges Bank må prioritere å få ned prisveksten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
1 måned siden
Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener Norges Bank bør heve renta på neste rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. Bakgrunnen er at prisveksten i februar var høyere enn forventet, noe som gjør det vanskeligere å nå inflasjonsmålet. Storesletten peker også på tegn til at økonomien er i ferd med å overopphetes, med et aktivt boligmarked og mangel på arbeidskraft, som kan føre til en lønns- og prisspiral. Han mener også at en høyere rente vil styrke den norske krona. Filosofiprofessor Einar Duanger Bøhn oppfordrer folk til å senke forventningene til at renta skal ned.
1 måned siden
Senior makrostrateg i Nordea, Sara Midtgaard, forventer at Norges Bank vil heve rentebanen, noe som indikerer færre rentekutt i år. Handelsbanken påpeker at importert prisvekst er høyere enn forventet og mener Norges Bank har undervurdert den sterke prisveksten. Begge banker advarer Norges Bank mot forhastede rentekutt. Et rentekutt i mars anses som sikkert, men antall kutt etter dette er usikkert. Økte priser på trelast, energi og kaffe bidrar til å bremse nedgangen i kjerneinflasjonen, noe som kompliserer situasjonen for Norges Bank.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
1 måned siden
Økonomer er usikre før Norges Banks rentebeslutning. Norges Banks Regionalt Nettverk-rapport viser at veksten har tiltatt. Seniorstrateg Dane Cekov mener modellverktøyet indikerer at renten burde heves, men tror Norges Bank vil bruke skjønn og la renten ligge uendret. Han viser til at høyere prisvekst og solid lønnsvekst trekker renteutsiktene opp. Flere økonomer, som Handelsbanken og Swedbank, har snudd og tror ikke lenger på rentekutt i mars. Swedbank mener argumentene for et rentekutt har svekket seg. SEB anslår 50/50 sjanse for rentekutt.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
1 måned siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror det kan drøye til 2026 før Norges Bank eventuelt setter ned styringsrenta, etter at SSB presenterte høye inflasjonstall. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt i mars, men med en prisvekst på 3,6 prosent er flere økonomer skeptiske. Olsen mener Norges Bank har et mandat om å holde prisveksten lav og stabil, noe den ikke er nå, og at det derfor vil ta tid før rentene senkes.
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
1 måned siden
SSB publiserte mandag tall som viser at inflasjonen i februar var langt høyere enn forventet. Dette får økonomer til å reagere, og flere mener at Norges Bank nå må revurdere planlagte rentekutt. Seniorstrateg i Nordea mener et rentekutt i mars er avlyst. Sjeføkonomer i flere banker bruker ord som «sjokk» og «skumle tall». De peker på at økte priser på strøm og matvarer bidrar til den høye inflasjonen. Det er nå usikkert om Norges Bank vil kutte renten i det hele tatt i år, noe som kan påvirke boliglån og lønnsoppgjør.
1 måned siden
Prisene i Norge steg mer enn ventet i februar, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en inflasjon på 3,6 prosent, mens Norges Bank hadde forventet 2,6 prosent. Særlig matvareprisene bidro til oppgangen, sammen med endringer i strømpriser. Dette er de siste tallene Norges Bank får før rentebeslutningen 27. mars. Selv om et rentekutt fortsatt er ventet, kan den høye inflasjonen påvirke hvor mange rentekutt det blir i år. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen peker på at internasjonalt inflasjonspress og politiske endringer kan spille inn.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
1 måned siden
Storbanken J.P. Morgan har endret syn og tror nå at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret etter rentemøtet. Sjeføkonom Morten Lund begrunner dette med kraftig prisvekst i februar og positive signaler fra Regionalt nettverk. Han forventer at kjerneinflasjonen vil holde seg rundt tre prosent, og at Norges Bank derfor vil utsette rentekuttet til desember. Lund mener Norges Bank har vært raskere med å reagere på høyere enn lavere inflasjon sammenlignet med andre land. Andre banker, som HSBC og Capital Economics, har ulike forventninger til Norges Banks rentebeslutning.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.