Maja Lunde, kjent for «Bienes historie», var æresgjest på bokmessen i Leipzig, hvor hennes suksess i Tyskland startet. Med 1,5 millioner solgte eksemplarer, lanserer hun tre nye bøker der.
Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet norsk litteratur ved åpningen, mens Lunde understreket viktigheten av Norges deltakelse som hovedland.
Lunde engasjerer seg også i skjermbruk blant barn og jobber med et filmmanus basert på Ibsens «Peer Gynt».
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Vigdis Hjorth har et stort gjennombrudd i Tyskland med lanseringen av «Gjentakelsen» under bokmessen i Leipzig, og mottar betydelig oppmerksomhet i tysk presse. Hun er også aktuell med flere internasjonale nominasjoner for sine bøker. Hjorth forholder seg rolig til suksessen, men finner de sosiale forpliktelsene slitsomme og foretrekker å trekke seg tilbake for å skrive. Litteraturagent Anette S. Garpestad bekrefter den store interessen fra tysk presse. Kritikere mener Hjorth kan bli den neste store norske litterære stjernen i Tyskland, og at tiden er moden for å anerkjenne andre forfattere enn Knausgård.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges deltakelse som gjesteland på bokmessen i Leipzig, hvor over 50 norske forfattere deltok. Bokmessen, som kombinerer festival og messe, tiltrekker seg et variert publikum, inkludert mange unge lesere interessert i romantasy. Blant de norske forfatterne som fikk oppmerksomhet, var Tarjei Vesaas, som opplever en renessanse i Tyskland med nye oversettelser. Artikkelen fremhever også anbefalinger av fem tyske bøker, og presenterer både etablerte navn som Thomas Mann og nye forfattere. Den beskriver også den overveldende oppmerksomheten Norge fikk i tyske medier.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
4 måneder siden
Influenseren Sophie Elise har den siste tiden delt sin begeistring for nynorsk litteratur på sosiale medier, noe som har skapt oppmerksomhet rundt språket. Hun beskriver nynorsk som vakkert og mener det treffer lesere på en spesiell måte. Noregs Mållag ser positivt på hennes engasjement, som kan bidra til å øke interessen for nynorsk. Bokhandlerforeningen bekrefter at salget av bøkene hun har omtalt har økt. Sophie Elise har ingen planer om å skrive nynorsk selv, men vil fortsette å være en ivrig leser og fan av nynorsk litteratur.
8 dager siden
Kronprinsesse Mette-Marit åpner Slottet for å markere historiens første Fosseforedrag og utdeling av den nye Fosseprisen for oversettere, til ære for nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse. Arrangementet, initiert av regjeringen og Nasjonalbiblioteket, er nå en årlig tilstelning som er innarbeidet i statsbudsjettet. Den franske filosofen Jean-Luc Marion holder foredraget, mens den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottar den første prisen. Jon Fosse, som bor nær Slottet, ser fram til arrangementet. Kulturminister Lubna Jaffery og Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre fremhever betydningen av å fremme norsk litteratur og oversettelse internasjonalt. Seremonien blir direktesendt til bibliotek over hele landet, og foredraget vil bli utgitt i bokform på flere språk. Fosseprisen er en av verdens største oversetterpriser med en pengepremie på 500.000 kroner.
4 måneder siden
Popstjernen Dua Lipa har valgt Ingvild Rishøis bok «Stargate» som en av fem bøker hun vil gi bort i julegave. Lipa beskriver den norske julefortellingen som en moderne versjon av H.C. Andersens «Den lille piken med svovelstikkene» og mener den er perfekt som en gave i julestrømpen. Rishøi reagerte med overraskelse og pushups da hun fikk nyheten. Boken, som er oversatt til 26 språk, har også tidligere blitt trukket frem av Oprah Winfrey. Etter Lipas omtale har salget av boken økt betraktelig, og forlaget trykker stadig nye opplag.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
6 dager siden
Nobelprisvinner Jon Fosse og norsk litteratur ble hedret under den første utdelingen av Fosseprisen og Fosseforedraget på Slottet. Den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottok prisen på 500.000 kroner for sin omfattende innsats med å oversette over 120 bøker, inkludert Fosses teaterstykker og prosa, til tysk. Arrangementet samlet litteraturinteresserte fra hele Norge, blant annet bibliotekarer og forfattere, som uttrykte glede over å feire norsk litteratur og oversettere. Fosseprisen og foredraget er etablert av Nasjonalbiblioteket og finansiert av Støres regjering med en årlig bevilgning på 4 millioner kroner. Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet viktigheten av å institusjonalisere denne æren for fremtidige generasjoner og understreket at norsk litteratur allerede har internasjonal rekkevidde, selv om språket er lite.
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har blitt en bestselger etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt i flere butikker på kort tid, og forlaget har allerede bestilt flere opplag. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og fremtid, og har skapt stor interesse blant lesere i alle aldre. Boken selger nå mer enn Jo Nesbøs nye krimbok, og forventes å toppe bestselgerlistene.
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har oppnådd bestselgerstatus etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt på en time i enkelte butikker, og forlaget har trykket 24 000 eksemplarer i løpet av den første uken for å møte den store etterspørselen. Boken har skapt stor interesse blant både unge og eldre, og selger mer enn Jo Nesbøs nye krim. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og gir et varsku til politikere og velgere. Forlaget beskriver interessen som «enorm» og «helt ko-ko», og trykker bøker døgnet rundt for å møte etterspørselen.
3 måneder siden
Dronning Sonja skal åpne utstillingen «MUNCH: Inner Fire» i Roma 10. februar. Utstillingen, som viser hundre verk av Edvard Munch, kommer fra Milano hvor den var Italias mest besøkte utstilling i fjor med rundt 2000 besøkende daglig. Utstillingen markerer også 80-årsjubileet for Munchs død og inkluderer ikoniske verk som «Pikene på broen» og et litografi av «Skrik». I tillegg til Munchs kunst, presenteres også andre norske kunstuttrykk, noe som skal gi et løft for norsk kultur i Italia og styrke det norsk-italienske kultursamarbeidet. Utstillingen hadde et omfattende sideprogram innen film, litteratur, design, musikk, fotografi og performativ kunst i Milano.
3 måneder siden
Birgit Skarstein, nylig pensjonert toppidrettsutøver, debuterer som forfatter med barneboken «Hvorfor kan ikke dommeren score mål? Og 52 andre ting du lurer på om sport». Boken er skrevet i samarbeid med Susanne Kaluza, leder for Stiftelsen Litteraturhuset. Skarstein ønsker å fortsette å bruke idretten som en positiv kraft i samfunnet, selv etter sin aktive karriere. Boken tar sikte på å øke leselysten blant barn ved å bruke sport som inngang, og dekker et bredt spekter av temaer, inkludert idrettshistorie, teknikk og doping. Skarstein avsluttet sin 13 år lange landslagskarriere nyttårsaften, og er nominert til to priser under Idrettsgallaen.
3 måneder siden
Kronprinsesse Mette-Marit skal intervjue den japanske stjerneforfatteren Haruki Murakami under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i juni. Kronprinsessen bekrefter dette til VG og uttrykker at Murakamis besøk er en stor begivenhet. Hun skal lede arrangementet «Kongelig møte» og takket ja til forespørselen med ydmykhet. Murakami er en av verdens mest kjente og populære forfattere, og kronprinsessen mener besøket viser hvor viktig festivalen har blitt som kulturell møteplass.
4 måneder siden
Erika Fatlands sakprosabok «Sjøfareren» om Portugals historie er årets mest solgte bok i Norge, uavhengig av sjanger og utgivelsesår. Boken har solgt 80 000 eksemplarer siden utgivelsen i oktober og gitt forfatteren en inntekt på over 5 millioner kroner. Pascal Engman dominerer også salgslistene med fire av sine krimbøker blant de seks mest solgte. Totalt har Engman solgt over 150 000 bøker i år. «Sjøfareren» topper også listen over de mest solgte bøkene utgitt i 2024, foran blant andre Ida Gran-Jansens «Lur familiemat» og Jørgine Massa Vasstrands «Råsterk på et år». Salgslistene er utarbeidet av Bokhandlerforeningen på oppdrag fra VG.
2 måneder siden
Årets Mammutsalg presenterer et bredt utvalg av bøker til nedsatte priser, med mange titler til under 100 kroner. Blant de rundt 800 tilgjengelige titlene finner man bestselgere, prisvinnende romaner og populære serier innen ulike sjangre som krim, barnebøker og feelgood. Utvalget inkluderer blant annet Oliver Lovrenskis «Da vi var yngre», Hernan Diaz' «Tillit» og Elena Ferrantes Napoli-kvartetten. Salget gir en god mulighet til å oppdage nye forfattere og fylle opp bokhyllen med kvalitetslitteratur til en rimelig pris, selv om noen dokumentarer og biografier koster litt mer.