SV reagerer kraftig etter at Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok til bibliotekene. Partiet krever nå endringer i innkjøpsordningen for sakprosa.
Artikkelen omhandler SVs reaksjon på Kulturrådets avslag om å kjøpe inn Dag Solstads siste bok, «En sann svir! », til norske bibliotek via innkjøpsordningen for sakprosa.
SV mener avslaget er et stort tap og krever at innkjøpsordningen for sakprosa gjøres automatisk, på lik linje med ordningen for skjønnlitteratur. Partiet har sendt et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery om saken.
Kulturrådet begrunnet avslaget med at boken ikke ble prioritert innenfor ordningens økonomiske ramme, selv om de mente den hadde høy nok kvalitet. SV advarer om at stramme rammer svekker mangfoldet i bibliotekene og krever økt budsjett for sakprosaordningen.
Dag Solstad
Kathy Lie
Lubna Jaffery
SV
Kulturrådet
Kultur- og likestillingsdepartementet
Stortinget
Norske bibliotek
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Tre dager etter Dag Solstads død fikk hans siste bok «En sann svir!» avslag fra Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa. Boken, som ble utgitt 7. februar og mottatt med strålende kritikker, ble ikke prioritert innenfor ordningens økonomiske ramme. Forlagssjef Ingeri Engelstad mener det er oppsiktsvekkende at Norges største forfatters siste verk ikke blir tilgjengelig på norske bibliotek, særlig siden boken inneholder personlige refleksjoner og ikke bare handler om trav. Kulturrådet forklarer at avslaget skyldes begrensede midler, og at boken ville blitt kjøpt inn med en utvidet økonomisk ramme. Fungerende generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Jørgen Lorentzen, mener avslaget viser at budsjettet for sakprosaordningen er for lavt. I samme vurderingsrunde ble 13 andre sakprosabøker kjøpt inn, mens totalt 35 ble vurdert.
2 måneder siden
Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet», som omhandler deres erfaringer med brystkreft, har blitt avvist av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, til tross for positiv mottakelse fra kritikerne. Forlagssjefen i Cappelen Damm uttrykker overraskelse og skuffelse over avgjørelsen, mens Vigdis Hjorth selv argumenterer for en forbedring av innkjøpsordningen for sakprosa. Kulturrådet begrunner avslaget med at boken ikke oppfyller de nødvendige litterære kravene, samtidig som de påpeker at budsjettet begrenser antall innkjøpte bøker. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kritiserer forskjellsbehandlingen mellom innkjøpsordningene for skjønnlitteratur og sakprosa, og anser dette som et demokratisk problem, da det begrenser tilgangen til viktig sakprosa for allmennheten.
3 måneder siden
En artikkel i NRK tar for seg debatten om hvorvidt kulturlivet blir nedprioritert i Norge. Forfatter Christopher Pahle mener politikere og media nedprioriterer kulturen, og at dette påvirker folks holdninger. TV 2s reklamekampanje, som tullet med smalere kulturtilbud, har utløst sterke reaksjoner fra kulturlivet. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret til å 'pisse på TV 2-sjefen' som reaksjon på kampanjen. Kulturdirektør Kristin Danielsen mener TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet. En forskningsrapport fra 2024 viser at norske dagsaviser har halvert antall kulturartikler siden 2014, men artikkelen understreker at det fortsatt skrives om kultur.
1 måned siden
SV har kalt kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun inn til Stortinget for å svare på den kritiske bemanningssituasjonen i norske barnehager. Bakgrunnen er mangel på kvalifisert personell, synkende søkertall til barnehagelærerutdanningen og generelt for lav bemanning. SV mener kunnskapsministerens nylig lanserte veileder for bemanning ikke er tilstrekkelig, og ønsker sterkere politiske virkemidler. De mener bemanningsutfordringene bunner i for lav grunnbemanning og for svak bemanningsnorm, og vil at normen skal gjelde på gruppenivå, ikke bare barnehagenivå. SV understreker at mer penger alene ikke løser problemene, og vil vite hvordan statsråden jobber med organisering og strukturer.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
4 måneder siden
Mistillitsforslaget mot Oslos kulturbyråd Anita Leirvik North (H) fikk ikke flertall i bystyret etter at Frp valgte å stemme imot. Forslaget ble fremmet av Ap, SV, Rødt og MDG, som kritiserte byrådens forslag om store kutt i tilskuddet til Oslo Nye Teater. Arbeiderpartiets Marthe Scharning Lund hevdet at byråden hadde tilbakeholdt informasjon, noe Leirvik North avviste. Frp begrunnet sin beslutning med at saken ikke var alvorlig nok til å rettferdiggjøre mistillit. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) har tidligere uttrykt full tillit til kulturbyråden og antydet at mistillitsforslaget kunne tolkes som et kabinettsspørsmål.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre uttaler at det finnes mange kvalifiserte kandidater til å overta som partileder etter Jonas Gahr Støre, men understreker sin støtte til Støre i en krevende tid for partiet. Han kritiserer Høyre-byrådet i Oslo for å prioritere eiendomsskattkutt fremfor velferdstjenester, og peker på at regjeringen har økt bevilgningene til Oslo. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) avviser kritikken og hevder regjeringen har påført Oslo store økonomiske tap gjennom endringer i inntektssystemet. Debatten om budsjettkutt i Oslo fortsetter, med sterke reaksjoner fra både politikere og brukere av velferdstilbud.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet foreslår å legge ned NRK og overføre samfunnskritiske oppgaver til private aktører. Senterpartiet avviser forslaget som historieløst og hevder det undergraver norsk kultur og velferdsstat. De mener kommersielle medier ikke kan ivareta NRKs samfunnsrolle. Høyre er også imot nedleggelse, men ønsker å stille strengere krav til NRK. NRK står overfor et innsparingskrav på 200 millioner kroner, noe som kan føre til nedbemanning.
26 dager siden
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterne bak den omdiskuterte boken «Partiet», har klaget Bergens Tidende inn til PFU for brudd på god presseskikk. Klagen retter seg mot en kommentar av kulturredaktør Jens Kihl, som forfatterne mener inneholder flere faktafeil og gir et feilaktig inntrykk av boken. De hevder de skulle hatt rett til samtidig imøtegåelse. Bergens Tidende avviser klagen og mener kommentaren ikke overskrider grensene for hva en kommentar kan inneholde. Gilbrant og Suvatne, som nylig gikk over til Nettavisen, har tidligere varslet flere PFU-klager mot medier for deres omtale av «Partiet», en bok om interne forhold i Arbeiderpartiet.
4 dager siden
Arbeidarpartiregjeringa foreslår å redusere postlevering til éin gong i veka. Dette møter motstand frå pensjonistar som fryktar konsekvensane.
3 måneder siden
Kommunedirektørens forslag om å fjerne støtten til kunst- og kulturtiltak i Fredrikstad i 2025 har utløst sterke reaksjoner. Silje Waters (SV) beskriver forslaget som sjokkerende og mener det vil ramme barn, unge og hele kulturlivet. Teaterinstruktør Ole-Hermann Gudim Lundberg er så kritisk at han vil returnere en hederspris. Marianne Klever Næss (H) sier de folkevalgte jobber med saken, men kan ikke love at støtten vil bli videreført. Kritikken går ut på at kommunen prioriterer et stort overskudd fremfor å støtte kulturen, mens forsvarere av budsjettet peker på behovet for en økonomisk buffer.
3 måneder siden
En ny bok som argumenterer for drastiske skattekutt har blitt en bestselger og bidrar til å forsterke en høyrebølge i Norge. Boken kritiserer landets oljeavhengighet og hevder at rikdom har ført til sløvhet, stagnasjon og kapitalflukt. Samtidig viser meningsmålinger at Høyre og Frp får stadig større oppslutning. Forfatteren mener at det er et ønske om en ny politisk retning i befolkningen. Boken har utløst en debatt som kan gi rom for politikere som ønsker en annen politikk enn den som har vært ført de siste årene. Kritikere mener imidlertid at forfatteren gir et for negativt bilde av norsk økonomi og tar for lett på konsekvensene av store kutt i offentlige utgifter. Til tross for høyredreiningen i befolkningen, er det ingen partier som har tatt til orde for de store kuttene forfatteren ønsker.
3 måneder siden
En debatt om boken «Landet som ble for rikt» avdekket en dyster utvikling for norsk økonomi. Forfatteren, Martin Bech Holte, påpekte at Norge ikke lenger er rikere enn USA og at landet lever på oljearven. Offentlige utgifter øker, mens andelen som tar teknisk utdanning og store selskaper faller. Økonomer som Kjell Roland og Erling Holmøy forsvarte pengebruken og tok ikke ansvar for situasjonen. Politikere som Erna Solberg, Tuva Moflag og Kari Elisabeth Kaski ble kritisert for ikke å ta ansvar for økt pengebruk. Debatten ble ansett som dårlig ledet og lite utfordrende, noe som resulterte i at viktig informasjon gikk tapt.
2 dager siden
Korpsene i Rana kommune truer med å boikotte 17. mai-toget. Årsaken er manglende utbetaling av lovet honorar fra kommunen.
10 dager siden
Artikkelen kritiserer de sterkt økende kostnadene for det nye regjeringskvartalet i Oslo, som har eskalert fra et estimat på 3-6 milliarder kroner i 2011 til over 54 milliarder. Skribenten påpeker at mens regjeringskvartalet får fortsette utbyggingen uten nevneverdig motstand, opplever kommunene i landet strammere budsjetter og må kutte i sine tjenester. Det stilles spørsmål ved prioriteringene, spesielt siden de som jobber i regjeringskvartalet er de samme som bestemmer de økonomiske rammene for kommunene. Forfatteren antyder at den endelige kostnaden vil overstige 70 milliarder kroner, og etterlyser en kritisk røst i debatten rundt pengebruken.