Artikkelen tar for seg Norges deltakelse som gjesteland på bokmessen i Leipzig, hvor over 50 norske forfattere deltok. Bokmessen, som kombinerer festival og messe, tiltrekker seg et variert publikum, inkludert mange unge lesere interessert i romantasy.
Blant de norske forfatterne som fikk oppmerksomhet, var Tarjei Vesaas, som opplever en renessanse i Tyskland med nye oversettelser. Artikkelen fremhever også anbefalinger av fem tyske bøker, og presenterer både etablerte navn som Thomas Mann og nye forfattere.
Den beskriver også den overveldende oppmerksomheten Norge fikk i tyske medier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Vigdis Hjorth har et stort gjennombrudd i Tyskland med lanseringen av «Gjentakelsen» under bokmessen i Leipzig, og mottar betydelig oppmerksomhet i tysk presse. Hun er også aktuell med flere internasjonale nominasjoner for sine bøker. Hjorth forholder seg rolig til suksessen, men finner de sosiale forpliktelsene slitsomme og foretrekker å trekke seg tilbake for å skrive. Litteraturagent Anette S. Garpestad bekrefter den store interessen fra tysk presse. Kritikere mener Hjorth kan bli den neste store norske litterære stjernen i Tyskland, og at tiden er moden for å anerkjenne andre forfattere enn Knausgård.
1 måned siden
Maja Lunde, kjent for «Bienes historie», var æresgjest på bokmessen i Leipzig, hvor hennes suksess i Tyskland startet. Med 1,5 millioner solgte eksemplarer, lanserer hun tre nye bøker der. Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet norsk litteratur ved åpningen, mens Lunde understreket viktigheten av Norges deltakelse som hovedland. Lunde engasjerer seg også i skjermbruk blant barn og jobber med et filmmanus basert på Ibsens «Peer Gynt».
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikken unge kvinner møter for sine bokvalg, spesielt innen sjangre som fantasy og romantikk. Forfatterne argumenterer for at disse sjangrene ofte avfeies som useriøse, mens krim fremheves som mer akseptabel underholdning. De påpeker at populære bøker for kvinner utfordrer tradisjonelle kjønnsroller og gir rom for kvinnelig nytelse og kompleksitet. Artikkelen oppfordrer norske forlag til å anerkjenne og satse på disse trendene, samt støtte norske forfattere innen fantasy. Booktok fremheves som en viktig arena for å fremme leselyst og utfordre etablerte litterære normer.
2 måneder siden
Årets Mammutsalg presenterer et bredt utvalg av bøker til nedsatte priser, med mange titler til under 100 kroner. Blant de rundt 800 tilgjengelige titlene finner man bestselgere, prisvinnende romaner og populære serier innen ulike sjangre som krim, barnebøker og feelgood. Utvalget inkluderer blant annet Oliver Lovrenskis «Da vi var yngre», Hernan Diaz' «Tillit» og Elena Ferrantes Napoli-kvartetten. Salget gir en god mulighet til å oppdage nye forfattere og fylle opp bokhyllen med kvalitetslitteratur til en rimelig pris, selv om noen dokumentarer og biografier koster litt mer.
6 dager siden
Nobelprisvinner Jon Fosse og norsk litteratur ble hedret under den første utdelingen av Fosseprisen og Fosseforedraget på Slottet. Den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottok prisen på 500.000 kroner for sin omfattende innsats med å oversette over 120 bøker, inkludert Fosses teaterstykker og prosa, til tysk. Arrangementet samlet litteraturinteresserte fra hele Norge, blant annet bibliotekarer og forfattere, som uttrykte glede over å feire norsk litteratur og oversettere. Fosseprisen og foredraget er etablert av Nasjonalbiblioteket og finansiert av Støres regjering med en årlig bevilgning på 4 millioner kroner. Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet viktigheten av å institusjonalisere denne æren for fremtidige generasjoner og understreket at norsk litteratur allerede har internasjonal rekkevidde, selv om språket er lite.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer bokanmeldelser med fokus på julegavetips. Blant de 19 anmeldte matbøkene, deler Eyvind Hellstrøm/Anita Rennan og Arne Brimi førsteplassen. En bildebok om Kong Harald, med bilder fra hele hans liv, er også omtalt, sammen med Harald Stanghelles bok «Kongeord», som inneholder 230 sitater fra Kongens taler. Krimboken «Gaupas klo» av Karin Smirnoff får en lunken anmeldelse, og anmelderen mener hun ikke lykkes som krimforfatter. Artikkelen fremhever flere bøker som egner seg som julegaver.
1 måned siden
Flere utenlandske medier beskriver VM-festen i Granåsen som en stor suksess, og fremhever den gode stemningen. Svenske Aftonbladet kaller det «VM-festen hele sporten har drømt om», og trekker frem den positive atmosfæren sammenlignet med tidligere arrangementer i Holmenkollen. Expressen rapporterer om høyt alkoholkonsum, men politiet har ikke meldt om alvorlige hendelser. Journalister fra både USA og Tyskland fremhever den gode atmosfæren, med mange barnefamilier til stede. De beskriver Trondheim som «himmelen» for ski-entusiaster, og understreker den unike feiringen av sporten i Norge.
1 måned siden
Litteraturkritikerprisene for 2024 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo, hvor Kyrre Andreassen vant prisen for beste skjønnlitterære voksenbok med romanen «Ikke mennesker jeg kan regne med». Andreassen var ikke nominert til Brageprisen. Per Dybvig mottok prisen for beste barne- og ungdomsbok for «De står i kø». Sigurd Hverven vant for beste sakprosabok, Thea Selliaas Thorsen for beste oversettelse, og Kåre Bulie ble kåret til årets litteraturkritiker.
2 måneder siden
Den norske Forfatterforenings litterære råd har nominert fire kandidater til Tarjei Vesaas' debutantpris for 2024. De nominerte er Olav Fangel for romanen «Embrik i høyere oppløsning», Marie Kinge for romanen «Du lurer ikke meg», Ingvill Kjærstein for romanen «Austvestpassasjen», og Anna With for diktsamlingen «Eplet, nesten». Juryen fremhever de nominerte for deres litterære kvaliteter og evne til å berøre viktige temaer i samtiden. Prisen deles ut for 60. gang, og vinneren vil bli annonsert på Forfatterforeningens årsmøte i mars 2025.
1 måned siden
NRK inviterer lyttere til å delta i kåringen av Lytternes romanpris 2024. Seks nominerte romaner er valgt ut av en fagjury, og nå kan publikum stemme på sin favoritt. Blant de nominerte er Karl Ove Knausgård med «Arendal». Tidligere vinnere understreker betydningen av prisen og verdien av å høre lesernes tanker om bøkene. Et jurymedlem beskriver programmet som sitt «favoritt-realityprogram», og fremhever at diskusjoner rundt leseropplevelser gir en ekstra dimensjon.
2 måneder siden
Norsk kritikerlag har offentliggjort de nominerte til litteraturkritikerprisene for 2024. Prisene deles ut i fire kategorier: beste voksenbok, beste barne- og ungdomsbok, beste oversettelse og beste sakprosabok. Det er tre nominerte til beste voksenbok, blant annet Kyrre Andreassens roman «Ikke mennesker jeg kan regne med». Fire titler er nominert til beste barne- og ungdomsbok, inkludert Per Dybvigs bildebok «De står i kø». Fire bøker er nominert til beste sakprosabok, deriblant Maria Laviks «Odelsskam». Vinnerne vil bli offentliggjort 6. mars på Litteraturhuset i Oslo.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over anbefalte kunstutstillinger i Norge i 2025. Blant utstillingene er Frida Orupabo på Astrup Fearnley Museet, Georg Baselitz på Munchmuseet, og åpningen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø. Nasjonalmuseet viser «Gothic Modern», og det er utstillinger med Lotte Konow Lund, A K Dolven, og Tori Wrånes. I tillegg trekkes frem utstillinger med Kitty Kielland og Frida Hansen i Stavanger, Frits Thaulow i Tønsberg, og Ludvig Karsten på Munchmuseet. Artikkelen gir en oversikt over et bredt spekter av kunstnere og stilarter som vil være å se i Norge i 2025.
1 måned siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.