Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran.
Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018.
Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En giftig larve, eikeprosesjonsspinner, er for første gang funnet i store mengder i Danmark. Larven, også kjent som «larven fra helvete», har giftige hår som kan forårsake allergiske reaksjoner og alvorlig sykdom. Rundt 800 reder er oppdaget i Odense, og kommunen jobber med å finne tiltak for å bekjempe den. Tidligere har det kun blitt funnet enkelte hannlarver i Danmark. Eksperter mener larven har spredt seg nordover på grunn av klimaendringer og importerte trær. Bekjempelse av larven er vanskelig, og noen steder i Europa har man gitt opp kampen.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
1 måned siden
Lillann Elisabeth Berger i Sørkedalen opplever at skogen rundt henne dør som følge av barkbilleangrep og ekstremvær. En bekk på eiendommen har vokst og forårsaket erosjon. Klimaforskere påpeker at norske skoger tar opp mindre CO₂ enn tidligere på grunn av hogst, tørke og stormskader. De anbefaler å plante et større mangfold av treslag for å gjøre skogen mer motstandsdyktig mot klimaendringer. Lillann minnes en barndom med frodig løvskog og et rikt dyreliv, og uttrykker bekymring for fremtidige generasjoner. Hennes far, Bjørn, deler hennes bekymringer og forteller om hvordan klimaendringene har påvirket skogen.
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
18 timer siden
Klimaforskere og meteorologer ser på prognosene for sommeren i Europa og Norge. Mens Europa kan vente nye hetebølger, er vannrelaterte farer hovedbekymringen i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
1 måned siden
Hærverk og miljøkriminalitet preger Femundsmarka nasjonalpark, hvor ulovlig hogst og bålbrenning med døde og levende trær ødelegger vernet skog. Fjelloppsynet avdekker stadig nye skader, og mener problemet øker. Nasjonalparkstyret bekrefter økt slitasje siden 1980-tallet, og sammen med fjellstyret krever de mer ressurser for tilsyn og informasjon til besøkende. Klima- og miljødepartementet ser alvorlig på saken og vil vurdere ressursallokeringen, men påpeker at de ikke kan gardere seg fullstendig mot ulovligheter. Sanksjoner gis ved overtredelser, men få blir tatt på fersken.
16 dager siden
Artikkelen omhandler de ekstreme værforholdene i Europa i mars 2025, preget av store kontraster i nedbør og temperatur. Mens Spania opplevde rekordhøye nedbørsmengder som forårsaket både ødeleggelser og redning av våtmarksområder, var det ekstrem tørke i deler av Nord-Europa, inkludert Norge. Klimaforsker Bjørn Samset forklarer at klimaendringene forsterker eksisterende værforhold, noe som fører til kraftigere utslag. Også innad i Norge var det store forskjeller, med nedbørsrekord i Tromsø og tørke i Oslo, som har resultert i gress- og lyngbrannfare.
2 måneder siden
En ny studie viser at klimaendringer fører til en økning i rottebestanden i storbyer. Varmere temperaturer, spesielt om vinteren, gir rottene lengre tid til å formere seg og lete etter mat. I tillegg bidrar høy befolkningstetthet og lite vegetasjon til problemet. Flere norske byer, som Bergen, Tromsø og Oslo, har allerede store rotteproblemer. Rotter kan forårsake betydelige skader på infrastruktur, forurense mat og utgjøre en brannfare. Forskere oppfordrer myndighetene til å ta problemet på alvor og iverksette forebyggende tiltak, som å informere innbyggerne og sette opp feller.
1 måned siden
Prosesjonslarven sprer seg raskt på Mallorca, drevet av klimaendringer som gir bedre levevilkår. Larvene har giftige hår og utgjør en helserisiko for mennesker og dyr, og kan forårsake hudirritasjoner og allergiske reaksjoner. Hunder kan oppleve livstruende reaksjoner. Myndighetene har iverksatt tiltak for å bekjempe spredningen, inkludert bruk av insektmiddel og tiltak for å øke bestanden av naturlige rovdyr. Situasjonen overvåkes nøye da larven koloniserer stadig nye områder på øya.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.
3 måneder siden
Professor Torgrim Log advarer om økt brannfare i Norge, inspirert av storbrannene i Los Angeles. Han peker på tre hovedårsaker: bebyggelse i randsonen, klimaendringer og manglende landbrukstradisjon som fører til opphopning av brennbart materiale. Særlig bebyggelse i overgangssonen mellom skog og bebyggelse er problematisk, da vegetasjonen ikke lenger holdes nede av beitedyr. Kombinasjonen av gjengroing og klimaendringer skaper tørre og brannfarlige forhold. Log mener at folk ikke er klar over risikoen og at vi kan forvente flere storbranner i Norge, potensielt større enn de vi har sett tidligere. Han anbefaler å fjerne lettantennelige trær og brennbart materiale nær bebyggelse.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest tilfeller, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker at klimaet vil avgjøre utviklingen av smittebildet fremover. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer på borreliose.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt år i Norge, med flere steder som opplevde de høyeste temperaturene noensinne. Spesielt i Nord-Norge ble det satt nye varmerekorder, og på Sunnmøre ble det målt 18,7 grader i desember. De høye temperaturene, særlig fra mai til september, førte til rekordhøy gjennomsnittstemperatur. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes temperaturstigningen i stor grad menneskeskapte klimaendringer, spesielt utslipp av klimagasser. Konsekvensene av de høye temperaturene er blant annet snøsmelting på breer og skisentre, noe som har ført til stengte anlegg og økonomiske problemer.