Klimaforskere og meteorologer ser på prognosene for sommeren i Europa og Norge. Mens Europa kan vente nye hetebølger, er vannrelaterte farer hovedbekymringen i Norge.
Ifølge klimaforskere ved Cicero og meteorologer ved Meteorologisk institutt, er det sannsynlig at Europa vil oppleve høyere temperaturer enn normalt denne sommeren, med mulighet for nye hetebølger i populære ferieland som Hellas og Spania. Europa varmes opp raskest globalt på grunn av klimaendringer.
For Norge er prognosene også en varmere sommer enn normalt, men faren for farlige hetebølger anses som lav. Hovedbekymringen for Norge er knyttet til vann, med økt risiko for store nedbørsmengder, flom og skred.
Forskere påpeker at nedbøren blir mer intens og ujevnt fordelt. Temperaturene stiger raskere i nord, både globalt og innenfor Norge, delvis forklart av smelting av isen rundt Nordpolen.
Anne Sophie Daloz
Per Egil Haga
Ketil Tunheim
Cicero
Meteorologisk institutt
Europa
Norge
Hellas
Italia
Spania
Portugal
Marokko
Nord-Norge
Sør-Norge
Nordpolen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.
15 dager siden
En ny klimarapport viser at Europa varmes opp dobbelt så raskt som andre kontinenter, noe som resulterer i hyppigere ekstremvær og kortere vintre. Kikki Flesche Kleiven fra Bjerknessenteret uttaler at vintrene fra 1960-tallet ikke vil vende tilbake, og fremhever at Oslo allerede har mistet tre uker med vinter, mens Bodø har mistet to måneder. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for å redusere utslipp og tilpasse samfunnet til et nytt klima, og påpeker at ekstremværet vil medføre kostnader for infrastrukturen.
3 måneder siden
En klimaforsker ved Cicero uttaler at klimaendringene ikke fører til mer ekstreme snøfall i Norge, til tross for store snømengder den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av rask oppvarming og endringer i havstrømmer. Modellene viser derimot en økning i ekstremsnø for store deler av den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Sibir, hvor man allerede har sett en økning i kraftige snøstormer. Selv om Norge ikke får mer snø, vil vi oppleve mer ekstrem nedbør i form av regn, som kan ødelegge skiforholdene.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
3 måneder siden
2024 var et år med ekstremvær i Norge, preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det var det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Gullfjellet i Bergen var det våteste stedet med 4841 mm nedbør, 19 prosent over normalen. Nord-Norge opplevde rekordvarme, mens ekstremværet «Jakob» førte til årets høyeste døgnnedbør i Voss. Klimaforskere påpeker at utviklingen med varmere og våtere klima i Norge er i tråd med forventningene, og at dette er en konsekvens av global oppvarming.
15 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt og vått år i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Spesielt Nord-Norge opplevde de høyeste temperaturene som er registrert, med 1,3 til 1,5 grader over normalen i alle tre fylker. På landsbasis var gjennomsnittstemperaturen 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør. Klimaforskere forventer en fortsatt utvikling med varmere klima og mer nedbør. Av de 25 varmeste årene siden 1901 har 17 kommet etter år 2000. Høyeste døgnnedbør ble målt til 175,5 mm i Voss under ekstremværet Jakob.
24 dager siden
Sør- og Øst-Norge opplever varmt vær med temperaturer opp mot 18 grader i Oslo. Klimaendringene fører til kortere skisesonger og mindre tradisjonell påskevær. Nord-Norge får urolig vær med storm. Meteorologene advarer om stor gress- og lyngbrannfare på grunn av tørke, og oppfordrer til forsiktighet med åpen ild.
16 dager siden
Artikkelen omhandler de ekstreme værforholdene i Europa i mars 2025, preget av store kontraster i nedbør og temperatur. Mens Spania opplevde rekordhøye nedbørsmengder som forårsaket både ødeleggelser og redning av våtmarksområder, var det ekstrem tørke i deler av Nord-Europa, inkludert Norge. Klimaforsker Bjørn Samset forklarer at klimaendringene forsterker eksisterende værforhold, noe som fører til kraftigere utslag. Også innad i Norge var det store forskjeller, med nedbørsrekord i Tromsø og tørke i Oslo, som har resultert i gress- og lyngbrannfare.
22 dager siden
EU-forskere rapporterer at Europa hadde sin varmeste mars måned noensinne, med en gjennomsnittstemperatur på 6,03 grader, som er 2,41 grader over normalen. Øst-Europa og sørvest-Russland opplevde spesielt høye temperaturer. Samtidig var det store kontraster i nedbørsmengdene, med tørke i noen områder og rekordnedbør i andre, som for eksempel Spania. Globalt var mars den nest varmeste som er registrert, og Arktis hadde rekordlite sjøis. Dette er den 20. av de siste 21 månedene hvor den globale snittemperaturen har vært over 1,5 grader varmere enn førindustriell tid.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
3 måneder siden
I 2024 opplevde alle verdens hav hetebølger, noe som kan føre til mer ekstremvær. Fjoråret var det varmeste som er registrert i Nord-Norge, med temperaturer 1,3 til 1,5 grader over normalen. For hele landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året, med 1,1 grader over normalen og 15 prosent mer nedbør. Marine hetebølger, som oppstår når varmt overflatevann ikke blandes med dypere vann, kan vare lenge og påvirke den globale temperaturen. Forskere understreker at de langvarige hetebølgene i havet kan skade økosystemer og bidra til hyppigere og kraftigere ekstremvær.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt har publisert en rapport som oppsummerer været i 2024. Rapporten viser at Nord-Norge hadde sitt varmeste år noensinne. For resten av landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt uttaler at 2024 føyer seg inn i en forventet utvikling med et stadig varmere klima og mer nedbør i Norge.
3 måneder siden
Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret spår en mild værtype i Norge de neste seks ukene, med lite kulde i horisonten. Lavtrykk står i kø utenfor kysten og bringer mild og våt luft inn over landet. Meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt bekrefter det milde været, og forteller at stormen 'Éowyn' vil føre til en rask temperaturøkning, spesielt i Sør-Norge. Vestlandet kan vente seg vindkast opp mot 27 meter per sekund. Selv om det kan komme korte perioder med kaldere vær mellom lavtrykkene, er det milde været det dominerende signalet fremover. Det understrekes at milde temperaturer skyldes både naturlige svingninger og global oppvarming.