Arbeidsgivere i Lillestrøm-området rapporterer om lav arbeidsmoral og utbredt bruk av ChatGPT blant unge jobbsøkere. En NHO-undersøkelse støtter dette inntrykket.
Varehussjef Jonathan Tessand forteller om demotiverte søkere, mens andre ledere ser at KI-genererte søknader ikke alltid stemmer overens med kandidatenes ferdigheter.
Skolers undervisning i jobbsøknad varierer, men NAV Lillestrøm tilbyr veiledning og prosjekter som «Ung i jobb» for å støtte ungdom i arbeidssøkerprosessen og møte arbeidsgivernes behov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at mange bedriftsledere opplever Generasjon Z som mer krevende å lede, med lavere arbeidsmoral og høyere forventninger til fleksibilitet. Kommentator Emil André Erstad mener det må være felles regler for alle generasjoner. Professor Ole Jacob Madsen påpeker at bekymring for synkende arbeidsmoral er et tilbakevendende fenomen gjennom historien, og at lignende kritikk har blitt rettet mot tidligere generasjoner. Han mener også at koronapandemien og digital oppvekst kan ha påvirket Generasjon Z sine holdninger til arbeidslivet. Både ledere og eksperter understreker at det er viktig å tilpasse seg en ny tid og at ledelsen har et ansvar for å legge til rette for de unge arbeidstakerne.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
1 måned siden
Norske næringslivsledere oppfatter generasjon Z som mer krevende arbeidstakere, ifølge en NHO-undersøkelse presentert i NRK Debatten. Lederne mener denne generasjonen har større forventninger til fleksibilitet og balanse mellom jobb og fritid, men også at de viser lavere arbeidsmoral. Representanter fra generasjon Z påpeker at det er viktig å ta hensyn til de økonomiske realitetene dagens unge møter, og at de ønsker å bidra, men trenger fleksibilitet og forståelse. Noen ledere har også uttalt at unge arbeidstakere er mer «skjøre» og krever en annen type oppfølging enn tidligere generasjoner.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg utfordringene knyttet til generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidsgivere opplever at de unge har lavere arbeidsmoral og for høye forventninger, samtidig som de ønsker fleksibilitet, hjemmekontor og myke ledere. Generasjon Z er formet av en tøffere hverdag med store endringer og sliter med psykisk helse. De har mindre lojalitet til arbeidsplassen og søker mening i jobben. Det er et gap mellom de unges forventninger og arbeidslivets realiteter, spesielt i helse- og omsorgssektoren, hvor det er mangel på arbeidskraft. Artikkelen konkluderer med at arbeidsgivere må møte noen av de forventningene generasjon Z har for å sikre fremtidig arbeidskraft.
2 måneder siden
En ny undersøkelse bestilt av Sparebanken Vest viser at mange arbeidstakere opplever at kolleger gjør lite nytte for seg, og at ledere ikke tar tak i problemet. Konserndirektør Siren Sundland slår alarm om «bullshit jobs» og etterlyser mer effektivisering og lederskap. Forfatter Martin Bech Holthe mener Norge har blitt for slapt og tar til orde for kutt i subsidier for å øke sysselsettingen. Både Sundland og Grieghallen-direktør Olav Munch uttrykker bekymring for at unge voksne mister troen på fremtiden, og foreslår mer praktisk jobberfaring for ungdom.
3 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede, med lavere arbeidsmoral og høyere krav til fleksibilitet. Samtidig mener de unge at lederne må endre sine metoder, og får støtte fra NHO. Noen ledere ser også positive sider ved generasjon Zs tilnærming til arbeid, som at de er uredde og tør å si ifra. Forskere peker på at generasjonsmotsetninger er vanlig, og at generasjon Zs oppvekst med pandemi og endret syn på arbeid kan være årsaker til utfordringene. Både generasjon Z og NHO mener at lederne må tilpasse seg de unges krav, men at de unge også må bidra.
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at færre arbeidstakere i Norge ønsker å bli ledere, spesielt blant de yngre generasjonene. Dette skyldes bekymringer rundt ansvar, stress og balanse mellom arbeid og fritid. Unge prioriterer et godt arbeidsmiljø og fleksibilitet fremfor lederroller. Dagens ledere møter stadig tøffere krav, noe som gjør lederrollen mindre attraktiv. Bedrifter må derfor finne nye måter å oppmuntre ansatte til å ta lederansvar, og vurdere alternative ledelsesformer for å møte fremtidens utfordringer. Det er en økende respekt for lederrollen, men også en erkjennelse av at den ikke passer for alle.
2 måneder siden
NHOs kompetansebarometer for 2024 avdekker at norske bedrifter manglet 34.000 ansatte i fjor, særlig innen yrkesfag, ingeniørfag og IT. Seks av ti bedrifter rapporterer om vanskeligheter med å rekruttere kvalifisert personell, noe som resulterer i tap av kunder, utsatte utvidelser og redusert virksomhet. Mangelen er størst på personer med fagbrev. Samtidig opplever mange bedrifter utfordringer knyttet til implementering og bruk av kunstig intelligens, og etterspør kompetanse innen dette feltet. NHO understreker behovet for at utdanningene bedre tilpasses arbeidslivets krav, og at det legges til rette for kompetanseheving gjennom hele karrieren.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker økende misnøye blant unge arbeidstakere i Norge, der mange opplever tradisjonelle jobber som lite fleksible og meningsfulle. Flere søker alternative løsninger som daytrading eller et liv på gård for å oppnå større kontroll og tilfredsstillelse. Produktivitetsøkningen har ikke ført til kortere arbeidstider, noe som bidrar til utbrenthet. Samtidig rettes det kritikk mot ungdommen for å være selvsentrert og overse muligheter i arbeidslivet. Det argumenteres for en nødvendig debatt om hvordan arbeidslivet kan tilpasses for å møte unges behov og ønsker, inkludert mer fleksible arbeidsordninger.
3 måneder siden
Malin Moe Neeraas (26), innovasjonsdirektør, hevder at utfordringer med å lede generasjon Z ofte skyldes manglende lederegenskaper. Hun påpeker at Gen Z er vant til individuell tilpasning og stiller derfor høye krav til ledere. En undersøkelse viser at en betydelig andel av Gen Z opplever psykiske vansker relatert til jobb. Malin Oppedal (26), leder i Sats, understreker viktigheten av å anerkjenne og respektere unge ansatte. Gen Z ønsker å være seg selv på jobb, og har verdifull kunnskap om endringsledelse. Begge lederne mener at fremtidens ledere må være mer medmenneskelige og personlige.
2 dager siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
9 dager siden
Sommeren nærmer seg, og mange unge søker sommerjobber i ulike bransjer. En ny undersøkelse fra NHO viser at flere bedrifter ansetter sommervikarer i 2025, og at unge i alderen 18–22 år er flinke til å ta direkte kontakt med arbeidsgivere. Ragnhild Wright Ousland, daglig leder ved Ekebergrestauranten i Oslo, opplever stor pågang med over 150 søkere, hvor rundt 30 prosent møter opp personlig med CV og søknad, noe hun mener viser initiativ. Samtidig opplever 17 år gamle Tobias Larsen fra Mo i Rana utfordringer med å få svar på søknader, til tross for aktiv innsats. NHO oppfordrer unge til å fortsette å ta direkte kontakt med bedrifter, da 60 prosent av de som får sommerjobb, har gjort nettopp dette. Undersøkelsen viser også at mange får jobb gjennom nettverk, særlig ved å være barn av ansatte i bedriften. Generasjon Z overrasker med sin aktive tilnærming til jobbsøking, til tross for stereotypier om dem.