Ansatte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) opplever store problemer med parkering, noe som har ført til at flere har sagt opp jobben. Ansatte bruker opptil en time på å finne parkeringsplass før jobb og like lang tid på å komme seg ut etter endt vakt.
Parkeringskaoset beskrives som et «mareritt» og en «håpløs» situasjon. Hovedtillitsvalgte bekrefter at parkeringssituasjonen er en medvirkende årsak til at ansatte slutter.
Sykehuset har innført differensierte parkeringspriser, der ansatte med kort reisevei betaler mer enn de med lang reisevei. Til tross for at arbeidsgiver forsøker å finne løsninger, er det vanskelig å øke antall parkeringsplasser på grunn av kommunale krav og byggeprosjekter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ansatte ved Ahus opplever store problemer med parkering, til tross for at sykehuset har innført nye tiltak. Situasjonen beskrives som et mareritt, og flere ansatte vurderer å slutte på grunn av parkeringskaoset. Sykehusledelsen erkjenner problemene og jobber med å finne løsninger. De peker på dårlig flyt i trafikken rundt sykehuset og i parkeringshuset som hovedutfordringer. En ny busstrasé er planlagt, men det er usikkert når den vil være klar. Ansatte er frustrerte over å måtte betale for parkering uten å finne plass, og noen ender opp med å parkere ulovlig.
3 måneder siden
Parkeringskaos ved Akershus universitetssjukehus (Ahus) fører til at ansatte bruker flere timer på å komme seg hjem etter jobb. Tillitsvalgte frykter at dette vil føre til oppsigelser, spesielt blant leger. Med færre parkeringsplasser enn ansatte, oppstår det lange køer og frustrasjon. Tiltak som økt parkeringsavgift har ikke løst problemet, og ansatte opplever at kollektivtransport ikke er et godt alternativ. Situasjonen kan i verste fall gå utover pasientsikkerheten. Sykehuset jobber med å finne løsninger, inkludert å åpne flere utkjøringer og etablere en egen busstrasé.
3 måneder siden
Ansatte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) opplever store problemer med lange køer i parkeringshuset, spesielt ved vaktskifte på ettermiddagen. En bioingeniørstudent brukte nesten to timer på å komme seg ut av parkeringshuset etter endt arbeidsdag. Ifølge andre ansatte er dette et kjent problem som oppstår hver ettermiddag. Køene skyldes at mange ansatte avslutter arbeidsdagen samtidig, og at det er begrenset kapasitet på veinettet utenfor. Ahus bekrefter problemene og opplyser at opptil 2000 biler bytter plass samtidig. Sykehuset planlegger å engasjere en ekstern rådgiver for å finne løsninger på de store parkeringsproblemene.
2 måneder siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) opplever rekrutteringsvansker fordi parkeringsforholdene er kaotiske og kollektivtilbudet er uattraktivt. Potensielle kandidater lar være å søke jobb ved sykehuset på grunn av dårlig kommunikasjon, og ansatte bøtelegges mens de er på jobb. En stortingsrepresentant er bekymret for at dette fører til at dyktige helsearbeidere velger andre arbeidsplasser. HR-direktøren ved Ahus forstår at reiseveien er viktig for mange, men understreker at sykehuset har hatt kontakt med Ruter og at stadig flere søker jobb ved Ahus.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
3 måneder siden
Ansatte ved Oslo universitetssykehus har overnattet på jobb for å sikre at de rekker sine skift, da både bil- og kollektivtrafikk er sterkt påvirket av snøværet. Flere busslinjer er innstilt og det er forsinkelser på T-banen. Hjemmetjenesten i bydel Østensjø sliter med fremkommeligheten og parkering, noe som kan føre til forsinkelser for de som trenger hjelp. Vegtrafikksentralen oppfordret folk til å holde seg hjemme, men dette er ikke mulig for mange helsearbeidere. Ambulansetjenesten har iverksatt tiltak for å håndtere situasjonen, og OUS melder at driften går som normalt.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.
2 måneder siden
Ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus har åtte spesialister sagt opp det siste halvåret, noe som har ført til bekymring for arbeidsmiljøet. Ansatte har varslet om en fryktkultur, underbemanning og at ufaglærte settes i ansvarsroller. Det er også rapportert om flere tilfeller av skader på ansatte og pasienter. Sykehusledelsen har erkjent en krevende situasjon og har startet to granskinger for å undersøke påstandene. Samtidig er det intern uenighet blant de ansatte om hvordan arbeidsmiljøet oppleves.
3 måneder siden
Flere kilder TV 2 har snakket med mener at ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) må byttes ut på grunn av en alvorlig krise ved sykehuset. Spesielt traumeavdelingen er hardt rammet, med flere ubesatte overlegestillinger og uholdbar arbeidsbelastning. En tillitsvalgt mener at krisen er et symptom på større ledelsesproblemer, og at øverste ledelse i for stor grad skyver ansvaret nedover og har abdisert fra sine kjerneoppgaver. Sykehusledelsen har ikke ønsket å kommentere kritikken direkte, men sier de jobber med å løse problemene. Det fryktes at situasjonen vil forverres ytterligere.
1 måned siden
Traumeavdelingen på Ullevål sykehus opplever en alvorlig bemanningskrise med mangel på nesten halvparten av overlegene. Dette skyldes dels interne problemer ved Gastrokirurgen, hvor mange av traumekirurgene også er ansatt. Overleger har uttrykt mistillit til ledelsen ved Gastrokirurgen, noe som forverrer situasjonen. Sykehusledelsen sier de jobber med å finne løsninger, inkludert et samarbeid med Forsvaret, men understreker at de interne utfordringene må løses. Situasjonen skaper bekymring for pasientsikkerheten og beredskapen, spesielt med tanke på avdelingens nasjonale ansvar ved store hendelser.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er svært vanskelig for sykepleiere å kjøpe bolig i Oslo, hvor de kun har råd til 2,3 prosent av boligene. Dette står i sterk kontrast til andre byer og landsgjennomsnittet, hvor en sykepleier har råd til en betydelig større andel av boligene. Boligprisene i Oslo skaper problemer med mobilitet og kan hindre sykepleiere i å ta jobber andre steder. Norsk Sykepleierforbund mener situasjonen er kritisk og at mange sykepleiere er tvunget til å leie eller bo i kollektiv. De understreker at den gjennomsnittlige lønnen i indeksen er basert på mye overtid, og at mange sykepleiere tjener mindre, noe som gjør boligsituasjonen enda vanskeligere.
21 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.
3 måneder siden
Det nye sykehuset i Narvik har store problemer med temperaturen. Pasienter opplever at noen rom er for kalde, mens andre er for varme. En pasient beskriver det som uholdbart og mener sykehuset burde vært stengt. Driftsleder ved sykehuset bekrefter at det er problemer med å fordele varmen jevnt, men avviser at temperaturene har vært uforsvarlig lave. Sykehuset bruker bergvarme, men sliter med å få varmen distribuert riktig. Pasientene roser de ansatte for deres innsats, men temperaturen er fortsatt et problem som sykehuset jobber med å løse.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
1 måned siden
En kartlegging utført av Utdanningsforbundet Akershus viser at barnehagene i fylket sjelden oppfyller bemanningsnormen gjennom dagen. Tillitsvalgte beskriver situasjonen som en krise, og frykter at det går utover kvaliteten i barnehagene og fører til at ansatte slutter. Årsaken er blant annet lange åpningstider uten tilstrekkelig bemanning. De etterlyser en opptrappingsplan fra nasjonale myndigheter og kommunene, med mål om å heve bemanningsnormen og øke bevilgningene. Alternativet kan være å redusere åpningstidene.