Ekte pelskåper er tilbake i motebildet, spesielt blant unge kvinner som kjøper brukte varianter. Bruktbutikker melder om økt etterspørsel fra denne aldersgruppen, som argumenterer for gjenbruk av allerede produserte plagg.
Samtidig donerer eldre damer sine pelskåper, muligens på grunn av økt bevissthet rundt dyrevelferd.
Sylvi Listhaug oppfordrer folk til å bruke pelsen de har, mens dyrevernorganisasjoner advarer mot å kjøpe ny pels og støtte en uetisk industri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En økning i søk etter pels på Finn.no indikerer økt interesse for brukt pels. Dyrevernalliansen frykter at dette normaliserer pelsbruk, spesielt når influensere bruker pels. En klesforsker mener derimot at det er greit å bruke pels, og at det er et spørsmål om hva slags pels det er, og viser til at pels fra jakt er en viktig ressurs. Den siste pelsdyrbonden i Norge la ned i januar 2023, men forbudet mot pelsdyrhold trer ikke i kraft før i 2025.
2 måneder siden
En professor ved OsloMet mener at pels er på vei tilbake i motebildet på grunn av økt tilgjengelighet, praktiske fordeler og et ønske blant unge om å utfordre tidligere negative holdninger. Salget av pelskåper øker, og flere influensere bruker pels. Professoren påpeker at pels ikke bare kommer fra pelsdyroppdrett, men også fra sau og jakt. Hun understreker at pelsdyroppdrett er forbudt i Norge, og at dyrevelferd omfatter mer enn bare oppdrett, inkludert plastforurensning fra klær.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) oppfordrer alle som eier en pelskåpe til å bruke den, og mener det er god bærekraft. Listhaug har selv brukt en 40 år gammel minkpels flere ganger i media den siste uken, og forteller at hun har arvet den fra en tante i California. Den tidligere landbruksministeren var selv med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men ser ingen problemer med å bruke ekte pels. Hun mener minkene uansett ikke vil lide, og oppfordrer de som har pels liggende til å ta den i bruk.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) viser frem sin minkpelskåpe til TV2 og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Listhaug mener det er god bærekraft å bruke en 40 år gammel pelskåpe, og legger til at minkene uansett ikke kommer til å livne opp igjen. Listhaug har tidligere vært med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men fremhever likevel fordelene ved å bruke pels.
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
1 måned siden
Stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe og selge brukt, spesielt om våren. En undersøkelse viser at syv av ti nordmenn planlegger å tjene penger på vårrengjøringen. Vårsesongen er høysesong for oppussing og salg av sesongvarer, og kategorier som klær, møbler og elektronikk er populære. Eksperter anbefaler å gi god informasjon og være ærlig i annonsene for å lykkes med salget. Bruktmarkedet gir også mulighet til å få igjen pengene for dyrere ting man vil bytte ut, grunnet kronekursen og inflasjon. Fortsatt usikkerhet knyttet til rentekutt gjør at bruktmarkedet kan være en god løsning for å bedre økonomien.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler prinsesse Ingrid Alexandras stilutvikling det siste året, med fokus på hennes økte synlighet i offentligheten. Moteekspert Ida Elise Eide Einarsdóttir fremhever prinsessens evne til å kombinere dyre designermerker med rimeligere plagg, samt hennes bruk av gjenbruk og norsk design. Prinsessen låner ofte klær fra morens og farmorens garderober, og har en klassisk og moderne stil som har blitt sammenlignet med prinsesse Kate. Artikkelen spår at gjenbruk og norsk design vil være sentralt i Ingrid Alexandras offisielle garderobe fremover.
3 måneder siden
Forsker Synnøve Rubach ved NORSUS gjennomførte et eksperiment der hun brukte samme antrekk på jobb i en uke for å undersøke om kollegaene la merke til det, noe de ikke gjorde før hun spurte. Eksperimentet var motivert av den store mengden klær som kastes årlig. Artikkelen belyser også at nordmenn kjøper store mengder klær, og at lite går til gjenbruk. En ungdomsbedrift ved Glemmen videregående skole reparerer klær for å fremme gjenbruk, og det diskuteres å innføre reparasjon som eget fag. Til tross for påbud om gjenvinning, sendes mye tekstilavfall til forbrenning. Forskere jobber nå med et prosjekt for å øke gjenbruk av klær og sko.
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
2 måneder siden
Etter at det ble forbudt å kaste klær i restavfallet, har flere kommuner begynt å samle inn tekstiler. Likevel mangler mange en god gjenvinningsløsning, og klærne brennes. Klima- og miljøministeren oppfordrer kommunene til å finne løsninger, mens en klesforsker mener folk lures til å tro at klærne blir resirkulert. Hun mener mindre klesproduksjon er en bedre løsning. Norsk tekstilgjenvinning er det eneste anlegget i Norge, men også de brenner deler av tøyet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer den økende verdien av brukte møbler og interiørartikler, spesielt nordisk design fra midten av 1900-tallet. Møbler og interiør fra denne perioden, som tidligere har vært undervurdert, oppnår nå høye priser på auksjoner. Det er også stor interesse for glass og keramikk fra kjente skandinaviske designere. Artikkelen nevner at furumøbler, som tidligere ble sett på som umoderne, nå er ettertraktet. I tillegg er det en økende interesse for norsk dekorasjonskunst og antikviteter. Selv møbler fra Ikea er populære på bruktmarkedet, spesielt de mest kjente seriene. Det er en generell trend mot å blande gammelt og nytt for å skape et mer personlig hjem.