En økning i søk etter pels på Finn. no indikerer økt interesse for brukt pels.
Dyrevernalliansen frykter at dette normaliserer pelsbruk, spesielt når influensere bruker pels. En klesforsker mener derimot at det er greit å bruke pels, og at det er et spørsmål om hva slags pels det er, og viser til at pels fra jakt er en viktig ressurs.
Den siste pelsdyrbonden i Norge la ned i januar 2023, men forbudet mot pelsdyrhold trer ikke i kraft før i 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En professor ved OsloMet mener at pels er på vei tilbake i motebildet på grunn av økt tilgjengelighet, praktiske fordeler og et ønske blant unge om å utfordre tidligere negative holdninger. Salget av pelskåper øker, og flere influensere bruker pels. Professoren påpeker at pels ikke bare kommer fra pelsdyroppdrett, men også fra sau og jakt. Hun understreker at pelsdyroppdrett er forbudt i Norge, og at dyrevelferd omfatter mer enn bare oppdrett, inkludert plastforurensning fra klær.
1 måned siden
Ekte pelskåper er tilbake i motebildet, spesielt blant unge kvinner som kjøper brukte varianter. Bruktbutikker melder om økt etterspørsel fra denne aldersgruppen, som argumenterer for gjenbruk av allerede produserte plagg. Samtidig donerer eldre damer sine pelskåper, muligens på grunn av økt bevissthet rundt dyrevelferd. Sylvi Listhaug oppfordrer folk til å bruke pelsen de har, mens dyrevernorganisasjoner advarer mot å kjøpe ny pels og støtte en uetisk industri.
2 måneder siden
Forbudet mot pelsdyrhold trådte i kraft i dag, etter at Stortinget vedtok lovendringen i 2019. Pelsdyroppdrettere fikk frist til 1. februar 2025 med å avvikle driften. 1,84 milliarder kroner er utbetalt i erstatning, men mange venter fortsatt på endelig avklaring. Landbruksdirektoratet behandler 418 saker, hvorav 154 har fått endelig tilbud og 40 har fått avslag. De fleste har mottatt forskudd basert på foreløpige tilbud. Direktoratet opplyser at det tar tid å behandle sakene fordi de krever mer informasjon. Landbruksministeren har lovet at alle skal få sin erstatning før sommeren.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) viser frem sin minkpelskåpe til TV2 og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Listhaug mener det er god bærekraft å bruke en 40 år gammel pelskåpe, og legger til at minkene uansett ikke kommer til å livne opp igjen. Listhaug har tidligere vært med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men fremhever likevel fordelene ved å bruke pels.
13 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) oppfordrer alle som eier en pelskåpe til å bruke den, og mener det er god bærekraft. Listhaug har selv brukt en 40 år gammel minkpels flere ganger i media den siste uken, og forteller at hun har arvet den fra en tante i California. Den tidligere landbruksministeren var selv med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men ser ingen problemer med å bruke ekte pels. Hun mener minkene uansett ikke vil lide, og oppfordrer de som har pels liggende til å ta den i bruk.
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
25 dager siden
Frisører i Bergen uttrykker frustrasjon over den populære midtskill-trenden blant unge menn, som de mener går på bekostning av personlig stil. Trenden har fått stor utbredelse de siste årene, hovedsakelig på grunn av sosiale medier og influensere. En frisørlærling forteller at mange kunder ønsker midtskill fordi det er populært, men at noen angrer seg senere. Håreksperter tror trenden vil fortsette, men ser også en økende interesse for hockeysveis.
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
16 dager siden
En rapport viser at ulikheten i Norge øker, med de rikeste som stadig øker sin formue. Sosiolog Maren Toft påpeker at Norge nærmer seg toppen i Europa når det gjelder formuesulikhet. Salget av luksusvarer som sportsbiler og båter har økt, noe som indikerer en større aksept for å vise frem rikdom. Kritikere mener avskaffelsen av arveavgiften bidrar til økt formueskonsentrasjon. Ulikhetsforsker Rolf Aaberge etterlyser en politisk debatt om hvor grensen for akseptabel ulikhet bør ligge, og mener en arveavgift burde vært forbedret istedenfor avviklet.
4 måneder siden
Bruken av Botox og fillers øker i Norge, særlig før jul. En klinikk på Sørlandet har til og med installert en hemmelig dør for kunder som ønsker å være diskret. Trenden går mot mer naturlige resultater, og kundene ønsker ikke lenger de store leppene som var populære tidligere. Salget av Botox har økt med 10 prosent fra 2022 til 2023, men det er vanskelig å skille mellom medisinsk og kosmetisk bruk. En psykolog mener at kroppspress og skam driver etterspørselen etter kosmetiske inngrep, og at det er en dobbeltmoral knyttet til bruken av slike behandlinger.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.