Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger.
Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun.
En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, i en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Tiltakene skal sikre at dyreeiere har nødvendig kompetanse og hindre impulskjøp av dyr. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men eksisterende eiere får beholde sine dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å styrke dyrevelferden i Norge.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår flere nye tiltak for dyrevelferd, inkludert obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men med unntak for de som allerede eier slike dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å sikre bedre dyrevelferd og at dyreeiere har nødvendig kompetanse.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, for å sikre bedre dyrevelferd. I tillegg vil de innføre registreringsplikt for store kattehold. Et forbud mot hold av herptiler (amfibier og krypdyr) skal gjeninnføres, men de som allerede eier slike dyr skal få beholde dem. Disse tiltakene er en del av en større stortingsmelding om dyrevelferd som også omfatter andre sports-, hobby- og selskapsdyr. Målet er å hindre impulskjøp av dyr og sikre at dyreeiere har nødvendig kunnskap og kompetanse.
29 dager siden
Stortinget behandler et forslag om å redde villgeitflokken i Sogn fra avliving. Næringskomiteen anerkjenner utfordringer knyttet til dyrevelferd, men åpner for at flokken kan leve videre dersom noen tar ansvar for tilsyn. Et mindretall i komiteen ønsker at Mattilsynet skal finne løsninger for å sikre dyrevelferden og bevare genressursene. Forslaget er avhengig av støtte fra FrP for å få flertall. Lokale ildsjeler engasjerer seg i å ta vare på flokken, spesielt geitekillingene, og jobber for å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.
22 dager siden
Stortinget har sikret flertall for å bevare geitene på Kvist, etter at Framstegspartiet snudde i saken. Geitene har levd fritt i området mellom Høyanger og Balestrand i flere tiår, men var truet av avliving etter krav fra Mattilsynet, som anser dem som husdyr uten tilstrekkelig dyrevelferd. Flere parti støtter nå å finne løsninger som sikrer dyrevelferden til geitene. En lokal bonde har tatt inn ni killinger for å sikre genmaterialet i samarbeid med Statsforvaltaren, Norsk Genressurssenter og Mattilsynet.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en endring i nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven for å gjøre det lettere for dyreeiere å beskytte husdyr mot rovdyrangrep. Bakgrunnen er en dom mot en reineier som skjøt bjørn, en sak som førte til stor debatt om tolkningen av nødverge. Den nye loven endrer terskelen fra «umiddelbart forestående» til «overveiende sannsynlig at et angrep er nært forestående». Politikere og jurister mener dette vil sikre en mer rettferdig vurdering i lignende saker, og at den tidligere dommen trolig ikke ville blitt utfallet med den nye lovteksten. Lovendringen trer i kraft 1. april.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
2 måneder siden
Forbudet mot pelsdyrhold trådte i kraft i dag, etter at Stortinget vedtok lovendringen i 2019. Pelsdyroppdrettere fikk frist til 1. februar 2025 med å avvikle driften. 1,84 milliarder kroner er utbetalt i erstatning, men mange venter fortsatt på endelig avklaring. Landbruksdirektoratet behandler 418 saker, hvorav 154 har fått endelig tilbud og 40 har fått avslag. De fleste har mottatt forskudd basert på foreløpige tilbud. Direktoratet opplyser at det tar tid å behandle sakene fordi de krever mer informasjon. Landbruksministeren har lovet at alle skal få sin erstatning før sommeren.
20 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
19 dager siden
En ny havbruksmelding fra regjeringen skal premiere de oppdretterne som har lavest miljøpåvirkning og best dyrevelferd. Meldingen legger opp til å vrake det såkalte trafikklyssystemet, og innføre et kvotesystem for lakselus og en avgift for død eller rømt oppdrettsfisk. Flere kommuner er avhengig av inntektene fra havbruksfondet for å unngå underskudd. Sjømatbedriftene er skuffet over at meldingen ikke nevner null- og lavutslipp.
20 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
15 dager siden
ESA retter skarp kritikk mot Mattilsynet for manglende kontroll av dyrevelferden i norske hønsehus. Tilsynsrapporten viser at det er for lite kunnskap om forholdene i hønsehusene, og at Mattilsynet ikke utfører tilstrekkelige kontroller. ESA har påpekt manglende kontroller siden 2009, og mener for lite har blitt gjort. ESA åpner for å ta Norge til retten for brudd på regelverket om dyrevelferd, og mener Norge risikerer å miste tilliten som en nasjon med god dyrevelferd. Mattilsynet bekrefter at de har mottatt rapporten, og sier de jobber med å forbedre kontrollene sine.
1 måned siden
Forskere ved Københavns Universitet har utviklet en metode basert på kunstig intelligens for å tolke dyrelyder. Med 90% sikkerhet kan de fastslå om en lyd fra gris, ku, sau eller hest uttrykker positive eller negative følelser. Målet er å forbedre dyrevelferden ved å utvikle verktøy som kan varsle bønder om stress eller ubehag hos dyrene. Funnene møter skepsis fra bønder, som mener de allerede forstår dyrenes behov gjennom observasjon og erfaring. En bonde foreslår at det heller burde forskes på å oversette menneskespråk til dyrelyder for å kommunisere med dyrene.