I 2024 overførte privatpersoner i Norge betydelige pengebeløp til utlandet, hovedsakelig til opprinnelsesland. Somalia mottok den største andelen med 362 millioner kroner, tett fulgt av Afghanistan med 353 millioner.
Totalt ble nesten 2,8 milliarder kroner sendt til de ti landene som mottok mest støtte. Disse overføringene er ofte avgjørende for familiers livsopphold og bidrar til lokal utvikling.
Ifølge Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling utgjorde pengeoverføringer til Somalia nesten 15 prosent av landets BNP i fjor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 dager siden
Norge var det eneste landet som bidro med over én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand i 2024, ifølge OECD. Norge bidro med 55,7 milliarder kroner, tilsvarende 1,02 prosent av BNI. Kun Luxembourg, Sverige og Danmark nådde FNs mål om 0,7 prosent. Utviklingsminister Åsmund Aukrust uttrykker bekymring over den globale nedgangen i bistand, selv om Norge opprettholder et høyt nivå. Samtidig falt Norges bistandsbeløp fra 2023 på grunn av reduserte bidrag til Ukraina. Verdens samlede bistand falt med 7,1 prosent, og flere land har varslet ytterligere kutt.
3 måneder siden
En ny spaltist i Aftenposten foreslår skattefradrag for innvandrere som sender penger til slektninger i hjemlandet. Forslaget argumenterer for at direkte pengeoverføringer er en mer effektiv form for bistand enn tradisjonelle kanaler, og at det kan bidra til å redusere global fattigdom. Selv om mange innvandrerfamilier i Norge har lav inntekt, sender de betydelige summer hjem. Skattefradraget kan også fungere som et insentiv for økt arbeidsinnsats og samtidig hjelpe barn i Norge. Artikkelen peker på at hjemsendte penger er en viktig inntektskilde for mange utviklingsland, og at tradisjonell bistand ofte er ineffektiv og preget av korrupsjon.
1 måned siden
Landbruksdirektoratet har offentliggjort tall som viser en kraftig økning i tilskudd til norske bønder, som i 2024 har steget til 21,6 milliarder kroner. Gamkinn Landbruk mottok mest støtte, etterfulgt av Jamtsve/Hanemo Samdrift og Lundstad Grønt AS. Brødrene Freberg mener tilskuddene er avgjørende for norsk matproduksjon, mens Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI mener forbrukerne betaler dobbelt og at subsidiene i hovedsak går til kjøtt- og melkeproduksjon. Han mener Norge bør vurdere en annen modell for landbruksstøtte.
1 dag siden
Rapduoen Karpes stiftelse deler ut én million kroner til veldedige formål. Pengene støtter prosjekter i Norge og internasjonalt.
1 måned siden
Kommuner og foreninger i ti fylker mottar 28 millioner kroner som kompensasjon for vindkraftutbygging. Klima- og miljødepartementet opplyser at pengene skal brukes til å fremme friluftsliv og naturmangfold i berørte områder. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) understreker viktigheten av å gi noe tilbake til de som er berørt av vindkraft, og at støtteordningen skal bidra til å bevare naturen og styrke friluftslivet. Midlene skal gå til konkrete tiltak som utbedring av turløyper, oppføring av sanitæranlegg og etablering av grillplasser.
2 måneder siden
I 2024 hadde den norske staten inntekter på 52,5 milliarder kroner fra kraftsektoren, en nedgang fra 91,8 milliarder i 2023. Inntektene kommer hovedsakelig fra grunnrenteskatt, selskapsskatt og utbytte fra Statkraft. Kommunene mottar også inntekter fra eiendomsskatt, naturressursskatt og konsesjonsavgifter knyttet til kraftproduksjon. Strømprisene i Sør-Norge falt i 2024, men ligger fortsatt over nivåene før energikrisen. Staten støtter husholdninger gjennom en strømstøtteordning, men det offentlige har hatt betydelige ekstra strømutgifter.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) slår alarm om det de mener er misbruk av sosialhjelp, der penger sendes ut av landet. Kristoffer Sivertsen, FrPs førstekandidat i Rogaland, foreslår å avkorte stønaden krone for krone for de som sender penger utenlands. Han mener sosialhjelp skal hjelpe folk i Norge, ikke finansiere utenlandske regimer. Sivertsen viser til SSB-tall som indikerer at en stor andel av sosialhjelpen går til innvandrere, og at det er en sammenheng mellom sosialhjelp og pengeoverføringer til utlandet. FrP ønsker å stoppe dette, og mener det går på bekostning av barn i Norge. Erlend Wiborg støtter forslaget og ser frem til en intern debatt om løsninger.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
19 dager siden
Norge bidrar med 10 milliarder kroner for å utstyre og trene en ny ukrainsk brigade, som et spleiselag mellom Norden og Baltikum. Pengene kommer fra Nansen-programmet. Norge vil lede opptreningen av soldatene og bidra med materiell. Forsvarsministeren understreker at dette er et av de største enkeltbidragene fra Norge til Ukrainas motstandskamp. I tillegg samarbeider Norge og Storbritannia om å styrke Ukrainas forsvar mot droner, med et norsk bidrag på 1,2 milliarder kroner. Denne støtten skal forsyne Ukraina med militære droner, radarsystemer og anti-stridsvognminer.
1 dag siden
Karpe-duoens stiftelse deler ut én million kroner til gode formål. Pengene går til prosjekter i Norge og internasjonalt.
2 måneder siden
Astrup-familien øker sitt bidrag til Høyres valgkampkasse med 400.000 kroner gjennom selskapene Pactum Sigma og Theta. Dette skjer samtidig som Stein Erik Hagen gir 14 millioner kroner til høyresiden. Laksegründer Gustav Witzøe bidrar med nesten 9 millioner kroner til Fellesaksjonen, som fordeler midler til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Fellesaksjonen har totalt samlet inn 19 millioner kroner for å støtte partier som ønsker et regjeringsskifte. Også Sundt- og Wilhelmsen-familiene bidrar med betydelige beløp til Høyre.
1 måned siden
Norge kunngjorde på en giverkonferanse at de vil bidra med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp i Syria. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er viktig for å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes, noe som er avgjørende for befolkningen og stabiliteten i Midtøsten, samt har stor betydning for Europa. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på giverkonferansen i Brussel for Norge.
28 dager siden
Som svar på internasjonale kutt i bistandsbudsjetter, øker Norge sin nødhjelp med 300 millioner kroner i 2025. Dette skal kompensere for reduserte bidrag fra blant annet USA, som setter livsviktig behandling for millioner av barn i fare. Midlene vil kanaliseres gjennom bistandsorganisasjoner og rettes mot seksuell vold i konfliktområder. Samtidig opplever humanitært arbeid økende press, med rekordhøye dødstall blant hjelpearbeidere i 2024, særlig i Gaza og Sudan. Droneangrep fremstår som en ny og alvorlig trussel mot hjelpearbeidere og tilgangen til de som trenger hjelp.
3 måneder siden
Statnett oppnådde rekordhøye inntekter fra utenlandskablene i fjor, med England som den klart største bidragsyteren. Totalt hadde Statnett flaskehalsinntekter på 10,4 milliarder kroner, hvorav to tredjedeler kom fra overføring av strøm til utlandet. Inntektene oppstår ved prisforskjeller mellom ulike områder, og Statnett eier normalt halvparten av kablene til utlandet. Mens eksporten til England var størst, var inntektene fra kablene til Danmark og Tyskland også betydelige. Kabelen til Sverige hadde derimot lavest inntekt grunnet små prisforskjeller, til tross for stor overføringsvolum. En del av inntektene fra kablene går til å redusere nettleien for norske kunder.
8 dager siden
Uefa har utbetalt nær 13 millioner kroner til 20 norske fotballklubber som har avgitt spillere til landskamper i de siste sesongene. Utbetalingene gjelder solidaritetsmidler knyttet til kamper i nasjonsligaen for sesongene 2020/21 og 2022/23, kvalifiseringen til EM 2024 og selve europamesterskapet. Bodø/Glimt er den klubben som har mottatt mest, med 3,42 millioner kroner, etter å ha hatt flest spillere på landslagsoppdrag. Også Brann, Viking og Rosenborg har fått utbetalinger på over en million kroner. Uefa-president Aleksander Ceferin fremhever at midlene belønner klubber på alle nivåer for deres rolle i utviklingen av spillere som bidrar til landslagets suksess. Totalt drar over 900 klubber i Europa nytte av slike utbetalinger.