Som svar på internasjonale kutt i bistandsbudsjetter, øker Norge sin nødhjelp med 300 millioner kroner i 2025. Dette skal kompensere for reduserte bidrag fra blant annet USA, som setter livsviktig behandling for millioner av barn i fare.
Midlene vil kanaliseres gjennom bistandsorganisasjoner og rettes mot seksuell vold i konfliktområder. Samtidig opplever humanitært arbeid økende press, med rekordhøye dødstall blant hjelpearbeidere i 2024, særlig i Gaza og Sudan.
Droneangrep fremstår som en ny og alvorlig trussel mot hjelpearbeidere og tilgangen til de som trenger hjelp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Flere hjelpeorganisasjoner ber om en krisepakke for humanitær bistand i forbindelse med Ukraina-pakken. De ønsker at Norge skal bevilge flere milliarder fra Oljefondet for å avhjelpe situasjonen i kriserammede områder, spesielt etter at USA har kuttet store deler av sin bistand. Redd Barna påpeker at liv står i fare og barn vil dø om kort tid hvis det ikke tas grep. Organisasjonene oppfordrer statsminister Støre til å ta en lederrolle internasjonalt, slik Starmer har gjort for Ukraina. Utviklingsministeren sier bistand er en prioritet, men at man må forenkle og effektivisere bistanden.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
24 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen stanser nødhjelpsarbeidet i nærmere 20 land fordi USA ikke har refundert finansiering av deres globale nødhjelpsprogrammer. Dette fører til oppsigelser av bistandsarbeidere globalt, inkludert i Afghanistan, hvor de hjelper jenter, kvinner og familier. Flyktninghjelpen har millioner av dollar i utestående betalingsforespørsler til USA og frykter å måtte stanse livreddende hjelpeprogrammer innen slutten av februar. USA er en av Flyktninghjelpens største givere og bidro med underkant av 20 prosent av finansieringen i 2024.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og kuttene beskrives som et jordskjelv for sektoren. OCHA-sjefen, Tom Fletcher, frykter at mange vil dø som følge av bortfall av bistand. USAs utenriksdepartement har stanset 83 prosent av USAID-programmene etter å ha fryst bistandsutbetalinger for gjennomgang. FN erkjenner at de har vært for avhengige av amerikansk bistand, og må nå ta vanskelige valg om hvilke liv som skal prioriteres.
3 måneder siden
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell uttrykker bekymring over USAs midlertidige stans i bistand, som kan få dramatiske konsekvenser. Han påpeker at flere land har kuttet i sine bistandsbudsjetter, men at USAs pause er spesielt alvorlig da de står for over halvparten av verdens nødhjelp. Solhjell understreker at norske hjelpeorganisasjoner vil merke kuttet, samtidig som USA fortsetter å sende våpen til Israel. Han håper at USA vil fortsette å være en tung bistandsaktør, da det er i deres interesse å bidra til global stabilitet og dempe konflikter. Solhjell trekker frem samarbeid innen global helse, matsikkerhet og energi som viktige områder.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp må si opp 1700 ansatte og sette mine- og eksplosivrydding på vent i tolv land etter at USA har fryst bistandsmidler. Generalsekretæren frykter at dette vil føre til økt risiko for at 500.000 mennesker i Irak, Jemen, Laos og Vietnam vil bli drept av landminer og andre eksplosiver. I 2024 mottok Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra USA til minerydding, noe som utgjør 40 prosent av finansieringen. President Trumps beslutning om å fryse bistanden beskrives som dramatisk, og det påpekes at amerikanske midler har vært avgjørende for å rydde opp i landminer fra Vietnamkrigen.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og OCHA-sjef Tom Fletcher sier at mange vil dø som følge av bistandskuttene. USAs utenriksdepartement har kunngjort at de vil stanse 83 prosent av USAID sine programmer, etter å ha fryst all utbetaling av bistand for en gjennomgang. Fletcher erkjenner at FN har vært for avhengig av amerikansk bistand, og at vanskelige valg må tas om hvilke liv som skal prioriteres.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende volden mot hjelpearbeidere i konfliktområder, spesielt i Gaza, der mange er drept. 2024 er det dødeligste året for hjelpearbeidere. Sykehus angripes og settes ut av drift, noe som får store konsekvenser for befolkningen. Dette undergraver krigens folkerett, som skal beskytte helsepersonell og sivile. Det kreves uavhengig gransking, straffeforfølgelse og konsekvenser for de ansvarlige. For å markere 75-årsjubileet for Genèvekonvensjonene, arrangeres en demonstrasjon foran Stortinget for å fordømme bruddene på krigens regler.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen må stanse livreddende nødhjelp til flere tusen mennesker etter at USA har fryst nesten all finansiering til bistand i 90 dager. USAs bistandsfrys kommer som et ledd i en effektiviseringsplan. Flyktninghjelpen har allerede sendt ut permitteringsvarsler og frykter å måtte innstille virksomheten helt hvis situasjonen vedvarer. Konsekvensene er alvorlige, med stopp i matutdeling, rent drikkevann og hjelp til kvinner og barn i flere land. Eksperter frykter økt konflikt og at radikale krefter vil fylle tomrommet.
14 dager siden
Norge var det eneste landet som bidro med over én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand i 2024, ifølge OECD. Norge bidro med 55,7 milliarder kroner, tilsvarende 1,02 prosent av BNI. Kun Luxembourg, Sverige og Danmark nådde FNs mål om 0,7 prosent. Utviklingsminister Åsmund Aukrust uttrykker bekymring over den globale nedgangen i bistand, selv om Norge opprettholder et høyt nivå. Samtidig falt Norges bistandsbeløp fra 2023 på grunn av reduserte bidrag til Ukraina. Verdens samlede bistand falt med 7,1 prosent, og flere land har varslet ytterligere kutt.
2 måneder siden
Norge forlenger partnerskapet med Flyktninghjelpen, Norcap, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna gjennom en ny femårig avtale verdt 1,9 milliarder kroner årlig. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen for å sikre forutsigbarhet for organisasjonenes arbeid i krigs- og kriserammede land. Jan Egeland i Flyktninghjelpen fremhever at avtalen gir dem mulighet til å opprettholde effektive humanitære programmer i 32 land. Aukrust begrunner avtalen med solidaritet og nødvendigheten av å sikre verden for å også sikre Norge.
4 måneder siden
Flere kommuner i Norge legger ned eller flytter krisesentre til nabokommuner for å redusere kostnader, noe som skaper lengre reisevei for voldsutsatte. I Halden har kommunen valgt å ikke fornye kontrakten med Blå Kors, og driften kan flyttes til Sarpsborg. I Brønnøysund må brukere fra 2025 reise over fem timer for å få hjelp, og lignende situasjoner har oppstått i andre deler av landet. Forskere og ledere advarer om at lengre avstand kan hindre voldsutsatte i å oppsøke hjelp, spesielt i akutte situasjoner. Krisesenterloven fra 2010 revideres nå, men finansieringsrammen er ikke inkludert i vurderingen.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp har hatt et krisemøte med utviklingsminister Åsmund Aukrust etter at USA har fryst bistandsmidler. Dette fører til at nødhjelpsarbeid må stoppes og tusenvis av ansatte må sies opp. Flyktninghjelpen må blant annet stoppe et stort nødhjelpsprosjekt i Ukraina. Norsk Folkehjelp må halvere arbeidsstokken og sette minerydding på vent. Utviklingsministeren vil diskutere situasjonen med andre europeiske land for å se om de kan øke bistanden i fellesskap. Venstre mener utviklingsministeren er for passiv i håndteringen av situasjonen.