Norge krever svar fra USAID angående bruken av 15 millioner kroner, som er en del av en total bevilgning på 85 millioner til WE4F-prosjektet. Etter finansieringskutt fra Trump-administrasjonen, har Norge, Sverige og Nederland etterspurt klarhet rundt bruken av donerte midler.
Norad understreker at mesteparten av midlene er brukt som tiltenkt, men det er usikkerhet rundt den siste utbetalingen. Sverige krever også svar om 120 millioner svenske kroner som er bundet opp hos USAID.
Begge land ønsker forsikring om at pengene enten brukes som planlagt eller blir tilbakebetalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sverige forsøker å få tilbake 120 millioner kroner fra USAs bistandsmyndighet USAID etter at Donald Trump frøs finansieringen. Disse pengene var øremerket bistandsprosjekter i utviklingsland. Flere europeiske land er berørt, og prosjekter som WE4F, som støtter bønder med klimasmarte metoder, er i fare. Sida har ikke mottatt svar fra USA angående tilbakebetalingen, og Trumps beslutning har skapt problemer for internasjonal bistand.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
4 dager siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å gi 85 milliarder kroner i støtte til Ukraina i 2025, en økning på 50 milliarder fra budsjettert beløp. En forsker ved Sjøkrigsskolen mener likevel at Norge burde gitt mer, og påpeker at både Danmark og Sverige har bidratt med større summer. Ifølge forskeren vil den økte støtten bringe Norge opp på nivå med danskene, men han understreker viktigheten av at Norge ikke ligger etter andre nordiske land. Han mener Ukraina trenger støtte på alle områder, og at et større bidrag fra Norge ville gitt et moralsk løft, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs engasjement.
14 dager siden
Norge var det eneste landet som bidro med over én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand i 2024, ifølge OECD. Norge bidro med 55,7 milliarder kroner, tilsvarende 1,02 prosent av BNI. Kun Luxembourg, Sverige og Danmark nådde FNs mål om 0,7 prosent. Utviklingsminister Åsmund Aukrust uttrykker bekymring over den globale nedgangen i bistand, selv om Norge opprettholder et høyt nivå. Samtidig falt Norges bistandsbeløp fra 2023 på grunn av reduserte bidrag til Ukraina. Verdens samlede bistand falt med 7,1 prosent, og flere land har varslet ytterligere kutt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
16 dager siden
Norsk Folkehjelp har mottatt et brev fra det amerikanske utenriksdepartementet som krever bekreftelse på at organisasjonen overholder regler om mangfold, likestilling og inkludering (DEI) etter en presidentordre fra Donald Trump. Tidligere skapte en bistandsfrys fra USA problemer for Norsk Folkehjelp, men mye av støtten ble gjenopprettet. Organisasjonen har svart på brevet, men fremtiden for samarbeidet med USA er fortsatt usikker. UiT Norges arktiske universitet signerte et lignende dokument, men har trukket det tilbake etter å ha omtalt signeringen som et arbeidsuhell.
3 måneder siden
De største byene i Norge har de siste tre årene hatt et mindreforbruk på 1,6 milliarder kroner i sine byvekstavtaler med staten. Disse midlene, som er ment for å redusere veksten i biltrafikken, er nå trukket tilbake av staten. Byene forklarer mindreforbruket med vanskeligheter med å forutse prosjektgjennomføring, mens politikere mener pengene kunne vært brukt andre steder i landet. Det er likevel enighet om at behovet for midlene er til stede, og at de kan tildeles igjen ved behov. Byvekstavtalene skal reforhandles, og det er lagt opp til en mulig forlengelse til 2036.
1 måned siden
Eksperter oppfordrer Norge og Europa til å trappe opp støtten til Ukraina etter at USA har fryst sin militærstøtte. De foreslår at Norge bruker sine finansielle muskler til å kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. På sikt må Europa erstatte USAs forsyning av luftvernmissiler. Det foreslås også at Norge vurderer å bruke oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Kritikken fra Trump er at Europa ikke gjør nok, og ekspertene understreker behovet for rask handling og finansiering av våpen til Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
8 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp må si opp 1700 ansatte og sette mine- og eksplosivrydding på vent i tolv land etter at USA har fryst bistandsmidler. Generalsekretæren frykter at dette vil føre til økt risiko for at 500.000 mennesker i Irak, Jemen, Laos og Vietnam vil bli drept av landminer og andre eksplosiver. I 2024 mottok Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra USA til minerydding, noe som utgjør 40 prosent av finansieringen. President Trumps beslutning om å fryse bistanden beskrives som dramatisk, og det påpekes at amerikanske midler har vært avgjørende for å rydde opp i landminer fra Vietnamkrigen.