Norge sliter med lav dekning av tilfluktsrom, kun 45 prosent av befolkningen er sikret plass. Med dagens byggetakt vil det ta hele 100 år å nå en dekningsgrad på 90 prosent, som er nivået i Finland.
Regjeringens forslag om å kreve tilfluktsrom i nye bygg alene er ikke nok, da dette kun bidrar marginalt. Norsk Eiendom etterlyser et større statlig engasjement, både gjennom finansiering og forenkling av regelverket.
I tillegg kompliseres situasjonen av et betydelig vedlikeholdsetterslep på eksisterende rom og et uklart regelverk. For å unngå en «Tornerose-søvn» i beredskapen, kreves en snarlig offentlig utbyggingsplan og en raskere utbyggingstakt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.
3 måneder siden
Boligprodusentenes Forening varsler en alvorlig boligkrise i Norge, med den laveste byggeaktiviteten siden 1946. Igangsettingen av nye boliger er bare halvparten av det beregnede behovet, og det forventes et underskudd på 40.000 boliger de neste fire årene. Administrerende direktør Lars Jacob Hiim peker på høye byggekostnader og det økonomiske klimaet som hovedårsaker. Han etterlyser tiltak fra myndighetene for å forenkle plan- og byggesaker, samt unngå nye kostnadsdrivende krav. Det er store regionale forskjeller, med Oslo som har en nedgang på 42 prosent i igangsetting fra 2023.
2 måneder siden
Boligprisene i Norge steg markant i januar, med en vekst på 4,4 prosent, noe som er mer enn forventet. Eiendom Norge ser tegn til et oppdemmet flyttebehov, men advarer samtidig om en potensiell boligkrise på grunn av lav boligbygging. De håper den nye finansministeren vil prioritere tiltak for å øke boligbyggingen og unngå negative konsekvenser for norsk økonomi. Statsminister Støre har uttalt at regjeringen vil legge til rette for å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, blant annet gjennom mer effektiv saksbehandling i storbyene.
3 måneder siden
Nye tall viser at boligbyggingen i Norge er på sitt laveste nivå siden 1946. I 2024 ble det igangsatt bygging av 13 874 boenheter på landsbasis, noe som er 1 prosent lavere enn i 2023. Dette dekker kun omtrent halvparten av det reelle behovet for boliger. Situasjonen er spesielt kritisk i Oslo, hvor det kun ble igangsatt bygging av 925 nye boliger i fjor, en nedgang på hele 43 prosent fra året før. Dette dekker kun en firedel av det årlige behovet i hovedstaden. Salget av nye boliger økte noe i løpet av fjoråret, med en oppgang på 11 prosent fra 2023, men dette kompenserer ikke for den lave byggeaktiviteten.
2 måneder siden
En forsker fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) uttrykker bekymring over tempoet i opprustningen av det norske Forsvaret, til tross for langtidsplanen vedtatt i Stortinget. Forskeren understreker behovet for raskt å bygge opp ammunisjon, lager og missiler, og påpeker svakheter i dagens forsvar, inkludert mangler i beholdningen av essensielt materiell og vedlikeholdskapasitet. Selv om langtidsplanen innebærer en betydelig økonomisk satsing, mener forskeren at den er forsinket og underfinansiert. Forsvarssjefen understreker at Norge må støtte Ukraina og jobbe tettere med industrien for å tette gapene i Forsvaret. Statsministeren understreker at det ville vært ansvarsløst å ikke forberede seg.
3 måneder siden
Boligprodusentene slår alarm om den lave boligbyggingen i Norge, som er på det laveste nivået siden andre verdenskrig. Det er solgt og igangsatt langt færre boliger enn det årlige behovet, noe som kan føre til prisstigning og økte forskjeller i samfunnet. Boligprodusentene etterlyser kraftige tiltak på boligproduksjonen og rentenedganger. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande er enig i at markedet er krevende, og viser til regjeringens tiltak som økt låneramme til Husbanken og arbeid for rentenedgang. Regjeringen planlegger også digitalisering av byggeprosesser for å gjøre det enklere og billigere å bygge.
2 måneder siden
Husbanken rapporterer om økende mangel på utleieboliger i Norge, hvor etterspørselen overstiger tilbudet. Antallet leietakere har økt betydelig de siste ti årene, grunnet blant annet flyktninger og vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet. Mange sliter med å betale husleien, og ventelister for kommunale boliger vokser. Samtidig reduseres antallet profesjonelle utleiere. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng understreker at regjeringen vil forsøke å stimulere boligbyggingen for å bedre situasjonen.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg over 1000 kvadratmeter. Dette har skapt bekymring i eiendomsbransjen, som frykter at det vil føre til økte boligpriser og redusert boligbygging. Eiendom Norge, Prognosesenteret og Norsk Eiendom argumenterer med at det vil øke kostnadene for utbyggere, redusere antall salgbare kvadratmeter og gjøre det mindre lønnsomt å starte nye prosjekter. Bransjen mener dette vil forverre den allerede eksisterende boligkrisen, hvor lav boligbygging er en sentral faktor.
2 måneder siden
Regjeringen har satt et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, et mål Eiendom Norge støtter, men anser som lite realistisk grunnet høye byggekostnader og svak privatøkonomi. Boligprisene steg kraftig i januar, delvis grunnet lav nybygging. Nordea Markets mener målet ikke vil ha umiddelbar effekt og spår fortsatt prisvekst. Eiendom Norge foreslår å premiere kommuner som når målene, samt å justere lovgivningen for å forenkle byggeprosessen.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringens manglende evne til å iverksette tiltak for å beskytte norsk eiendom mot utenlandske trusselaktører. PST har i flere år advart om risikoen ved slike oppkjøp, og Finland har innført strenge lover for å hindre dette. Regjeringen planlegger en godkjenningsordning for eiendomskjøp nær strategiske områder, men dette anses som utilstrekkelig. Artikkelen understreker at Norge er et mål for hybridkrigføring, og at manglende handling øker risikoen for destabilisering. Det etterlyses en nasjonal lov som krever forhåndsgodkjenning for eiendomskjøp, samt et komplett eiendomsregister.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
2 måneder siden
NHO krever at Støre-regjeringen utnevner en egen boligminister for å løse boligkrisen. De mener det er behov for kraftfulle tiltak for å øke boligbyggingen og hindre at en hel generasjon faller utenfor boligmarkedet. NHO foreslår å styrke Husbanken med 30 milliarder kroner, gjeninnføre tilskudd til kommunale utleieboliger, kutte saksbehandlingstider og gi insentiver for energieffektivisering. De mener også at utlånsforskriften bør justeres for å gi bedre lånevilkår til kjøpere av energieffektive boliger. AUF støtter NHOs krav og forventer at boligpolitikk blir en hovedsatsing for regjeringen.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre en plikt til å bygge tilfluktsrom, som ble avskaffet i 1998, for å forberede Norge på en potensiell krigssituasjon. Det foreslås to typer tilfluktsrom: avanserte for beskyttelse mot kjemiske og radioaktive stoffer, og enklere for beskyttelse mot konvensjonelle våpen. Kravet vil gjelde for bygg over 1000 kvadratmeter, både offentlige og private, og kan også omfatte sårbare virksomheter. Kostnaden for tilfluktsrom er estimert til 30 000 kroner per personplass, noe som vil påvirke prisen på nye boliger. Boligprodusentenes forening mener kostnadene bør dekkes av samfunnet, ikke enkeltprosjekter.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.