Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat.
Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser.
Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politiet i Oslo ser en økning i alvorlig ungdomskriminalitet, selv om den generelle ungdomskriminaliteten går ned. Ran, vold og trusler er mer utbredt, og drapsforsøk knyttes til ungdomsmiljøer. Voldsvideoer spres på sosiale medier, noe som skaper frykt og psykisk uhelse. Politiet ønsker fast bevæpning for å kunne beskytte innbyggerne raskere og mer effektivt i farlige situasjoner, og viser til at de i snitt bevæpnet seg ti ganger i døgnet i fjor.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
2 måneder siden
En TV 2-sak har avslørt en bekymringsfull trend der barn deler volds- og overgrepsvideoer, noe som vekker bekymring hos politi, advokater og foreldre. Regjeringens «skjermtrio», bestående av barne-, kunnskaps- og digitaliseringsministeren, lover å adressere problemet. De vil prioritere å innføre en aldersgrense på 15 år i sosiale medier og arbeide for strengere regulering av teknologiselskaper. Ministrene understreker viktigheten av økt informasjonsarbeid for å øke bevisstheten blant barn og unge om konsekvensene av å dele slikt innhold.
21 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å innføre generell bevæpning av politiet, etter intern uenighet. Erna Solberg forklarer at økt organisert kriminalitet og flere våpen i omløp blant kriminelle ligger bak beslutningen. Samtidig stemte landsmøtet mot å senke den kriminelle lavalderen, til tross for en engasjert debatt. Solberg mener at det bør finnes andre måter å reagere på kriminelle handlinger begått av personer under 15 år, som for eksempel barnevern og politietterforskning.
21 dager siden
Nye tall viser en økning i ungdomskriminalitet de siste fem årene, særlig blant de yngste. Høyre anklager regjeringen for å ha mistet kontroll, og peker på økning i vold, ran og våpenbruk. Statistikken viser en nedgang i mindre tyverier fra 2023 til 2024, men en kraftig økning i ran. Justisministeren understreker at de tar situasjonen alvorlig, og viser til økt budsjett for politiet og forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffer og mer ressurser til politiet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen uttrykker stor bekymring over den utbredte delingen av krenkende bilder og videoer blant barn og unge. Hun understreker at dette er et samfunnsproblem som krever ansvar fra både foreldre, barn og myndigheter. Politiet har sett tilfeller av barn ned i tiårsalderen som deler overgrepsmateriale, og gjerningspersoner som filmer overgrep. Aas-Hansen fremhever at slik deling er straffbar og kan føre til livslange konsekvenser for ofrene. Hun viser til at straffeloven er oppdatert for å håndtere dette, og at politiet har opprettet flere hundre saker. Flere ministre lover nå å fremskynde arbeidet med å innføre 15-årsgrense på sosiale medier.
2 måneder siden
Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi. Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene. Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har foreslått nye tiltak mot ungdomskriminalitet, inkludert å plassere de farligste ungdomskriminelle i lukkede enheter. Bakgrunnen er en økning i alvorlig kriminalitet blant barn under 15 år, samt frykt for at Norge utvikler «svenske tilstander». Tiltakene inkluderer tettere samarbeid mellom politi, barnevern og helsetjenester, og er ment å gi ungdommene omsorg og grensesetting. Ekspertgruppen understreker at dette ikke er snakk om fengsel, men et barnevernstiltak for å hindre at barn havner i en kriminell løpebane.
1 måned siden
En ekspertgruppe har presentert en rapport som viser en betydelig økning i ungdomskriminalitet i Norge de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen anbefaler å styrke barnevernet og opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet, med plass til tolv ungdommer som trenger forsterkede sikkerhetstiltak. Tidligere justisminister Knut Storberget, som ledet gruppen, understreker at de fleste ungdommer er lovlydige, men at utviklingen blant de yngste er bekymringsfull. Vold, grov vold og ran er de vanligste formene for alvorlig kriminalitet. Gruppen antyder at pandemien, prestasjonspress og økonomiske problemer i hjemmene kan være medvirkende årsaker.
2 måneder siden
Oslo-politiet uttrykker bekymring for økende vold, ungdomskriminalitet og internasjonale kriminelle nettverk. Politiet ser en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, og mange av gjengangerne er unge menn fra minoritetsfamilier. Agder politidistrikt har identifisert flere kriminelle nettverk med internasjonale koblinger, og Oslo-politiet følger nøye med på ekspansjonen av disse nettverkene. Politiet er også oppmerksomme på MC-klubber og deres potensielle involvering i organisert kriminalitet, og de frykter at "bestillingsdrap" kan bli mer vanlig også i Norge.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å støtte generell bevæpning av politiet etter at partileder Erna Solberg endret sitt standpunkt. Flere politiorganisasjoner støtter nå dette. Senterpartiet vurderer også å støtte forslaget, noe som potensielt kan gi flertall i Stortinget sammen med FrP. Samtidig avviste Høyre forslag om å senke den kriminelle lavalderen, men ønsker å innføre tiltak for å sikre at barn under 15 år møter konsekvenser ved kriminalitet.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.