En ny rapport fra politiet viser en markant økning i kriminaliteten i Norge. Spesielt vold, ran og narkotikakriminalitet peker oppover, noe som vekker politisk bekymring.
En fersk årsrapport fra politiet avdekker en betydelig økning i kriminaliteten i Norge, med en totalvekst på 4,1 prosent fra året før. Spesielt bekymringsfullt er økningen i ran (9,1 prosent), grove narkotikalovbrudd (21 prosent) og mishandling i nære relasjoner (13 prosent).
Barne- og ungdomskriminaliteten har nådd sitt høyeste nivå siden 2010, med flere unge anmeldt for ran. Rapporten viser også at færre saker oppklares, og at politiets egne ansatte utsettes for mer vold og trusler.
Høyre, representert ved Peter Frølich, reagerer sterkt på tallene og krever politisk handling. Partiet foreslår blant annet flere politifolk, raskere domfellelse for unge lovbrytere, hyppigere bruk av fotlenke og oppholdsforbud, bygging av institusjoner med låste dører for farlige unge, samt redusert innvandring.
Peter Frølich
Politiet
Høyre
Nettavisen
Norge
Oslo
Grønland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israel varsler en ny offensiv for å erobre Gaza og etablere permanent militær tilstedeværelse, samtidig som sult rammer barn etter langvarig blokade av nødhjelp siden 2. mars. Nye israelske visum- og registreringsregler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza møter protest. Organisasjonene frykter reglene, som gir vide fullmakter til å avvise dem basert på vage kriterier, vil true viktig humanitært arbeid. FN og hjelpeorganisasjoner kritiserer Israels plan om å kontrollere nødhjelpsleveranser.
Frode Alfheim, leder av Forbundet Styrke, har trukket sitt kandidatur til ledervervet i LO og uttaler at han nå støtter Kine Asper Vistnes. Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, er dermed den eneste gjenværende kandidaten og anses som storfavoritt til å bli ny LO-leder. Lederkampen oppsto etter at Jørn Eggum trakk seg forrige uke. Valgkomiteen skal legge frem sin innstilling torsdag, samme dag som LO-kongressen velger ny leder.
EU-kommisjonen har presentert en plan for å fullstendig fase ut importen av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å stoppe pengestrømmen til Russlands krigføring og forhindre utpressing. Planen innebærer et forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette kommer etter at EUs import av russisk LNG har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner. Forslagene krever godkjenning fra EU-parlamentet og EUs ministerråd.
Stortinget behandler tirsdag kveld sentrale spørsmål for Norges oljefremtid, deriblant forberedelser til den 26. konsesjonsrunden og elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya. Med støtte fra uavhengige Christian Tybring-Gjedde ligger det an til flertall for å pålegge regjeringen å forberede en ny oljerunde. Samtidig ser et kompromissforslag om å utrede alternativer til Melkøya-elektrifisering ut til å mangle flertall, etter at Venstre har varslet at de ikke vil støtte det.
Kristelig Folkeparti (KrF) har mottatt en bombetrussel som ble sendt til partiets hovedkontor. Partileder Dag Inge Ulstein bekrefter hendelsen og opplyser at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) umiddelbart ble varslet etter at trusselen ble kjent. PST etterforsker nå saken. Av hensyn til den pågående etterforskningen gir ikke Ulstein ytterligere detaljer om når trusselen ble mottatt.
Russland er i gang med en militær opprustning langs grensen til Finland, ifølge medierapporter og analyser av satellittbilder. Dette inkluderer utvidet militær rekruttering, økt våpenproduksjon og oppgradering av infrastruktur som jernbanelinjer, angivelig som forberedelse på en fremtidig konflikt med Nato. Eksperter mener opprustningen på sikt kan øke den militære trusselen mot Finland og Norge, men ser det også som en reaksjon på finsk og svensk Nato-medlemskap. Effekten anses usikker så lenge krigen i Ukraina pågår.
27 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.
1 måned siden
Nye tall viser en markant økning i ungdomskriminalitet i Norge siden 2019, spesielt utenfor Oslo, hvor Innlandet, Vest, Øst og Agder politidistrikt har hatt størst økning. Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og krever strengere tiltak, inkludert bruk av fotlenke og lukkede institusjoner for unge lovbrytere. Regjeringen på sin side erkjenner utfordringen med en liten gruppe gjengangere og har mottatt en rapport om tiltak mot ungdomskriminalitet. Samtidig påpekes det at antallet politiårsverk i politidistriktene har gått ned, selv om det totale antallet politiårsverk har økt på grunn av flere sivile ansatte. Regjeringen understreker også at kriminaliteten i Norge er lav sammenlignet med andre land.
27 dager siden
Nye tall viser en økning i ungdomskriminalitet de siste fem årene, særlig blant de yngste. Høyre anklager regjeringen for å ha mistet kontroll, og peker på økning i vold, ran og våpenbruk. Statistikken viser en nedgang i mindre tyverier fra 2023 til 2024, men en kraftig økning i ran. Justisministeren understreker at de tar situasjonen alvorlig, og viser til økt budsjett for politiet og forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffer og mer ressurser til politiet.
1 dag siden
Agder-politiet uttrykker bekymring over en tydelig økning i kriminalitet blant de yngste ungdommene. Spesielt ungdomsran og filming av voldshandlinger pekes på som alvorlige utviklingstrekk.
1 måned siden
En ekspertgruppe har presentert en rapport som viser en betydelig økning i ungdomskriminalitet i Norge de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen anbefaler å styrke barnevernet og opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet, med plass til tolv ungdommer som trenger forsterkede sikkerhetstiltak. Tidligere justisminister Knut Storberget, som ledet gruppen, understreker at de fleste ungdommer er lovlydige, men at utviklingen blant de yngste er bekymringsfull. Vold, grov vold og ran er de vanligste formene for alvorlig kriminalitet. Gruppen antyder at pandemien, prestasjonspress og økonomiske problemer i hjemmene kan være medvirkende årsaker.
27 dager siden
Nye tall viser en betydelig økning i ungdomsran, noe som har ført til kritikk fra Høyre mot regjeringens kriminalpolitikk. Statistikken indikerer en nedgang i den totale ungdomskriminaliteten, men samtidig en økning i alvorlige lovbrudd som ran, trusler og vold. Arbeiderpartiet påpeker at mange ungdommer i utsatte områder sliter med sosioøkonomiske problemer og marginalisering, og de etterlyser mer forebyggende arbeid. Politiets Fellesforbund uttrykker bekymring for at det er færre ressurser tilgjengelig for forebygging. Regjeringen svarer at de har økt politibudsjettet og prioriterer forebyggende tiltak, samtidig som de understreker at politimesterne selv prioriterer innenfor sine respektive distrikter.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har lagt frem en rapport om ungdomskriminalitet i Norge, som viser en betydelig økning de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen foreslår en forsterkning av barnevernet og opprettelse av tre pilotinstitusjoner med mulighet for forsterkede sikkerhetstiltak i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet. Disse institusjonene er ment for en liten gruppe ungdommer som trenger store tiltak. Storberget påpeker at barne- og ungdomskriminaliteten var høyere på tidlig 2000-tall, men er nå på vei opp igjen etter en nedgang frem til 2015. Gruppen ser en bekymringsfull utvikling blant de yngste og understreker behovet for brede virkemidler og kompetanse for å møte disse ungdommene.
2 måneder siden
Politiet i Oslo ser en økning i alvorlig ungdomskriminalitet, selv om den generelle ungdomskriminaliteten går ned. Ran, vold og trusler er mer utbredt, og drapsforsøk knyttes til ungdomsmiljøer. Voldsvideoer spres på sosiale medier, noe som skaper frykt og psykisk uhelse. Politiet ønsker fast bevæpning for å kunne beskytte innbyggerne raskere og mer effektivt i farlige situasjoner, og viser til at de i snitt bevæpnet seg ti ganger i døgnet i fjor.
2 måneder siden
Oslo politidistrikt rapporterer om en økning i alvorlig kriminalitet i 2023, spesielt blant ungdom. Anmeldelsesstatistikken viser en generell nedgang i anmeldelser, hovedsakelig på grunn av færre butikktyverier. Likevel har alvorlige saker som omhandler vold og trusler økt, med en markant økning i antall voldssaker der mistenkte er under 18 år. Politiet uttrykker stor bekymring over denne utviklingen og understreker at de tar ungdomskriminaliteten svært alvorlig.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.
4 måneder siden
Under Stortingets spørretime kritiserte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth justisminister Emilie Enger Mehl for økt kriminalitet, spesielt blant unge, og færre politibetjenter i distriktene. Lønseth viste til SSB-tall som viser en økning i ran begått av unge med 170 prosent de siste tre årene. Mehl svarte med å fremheve regjeringens Gjengpakke 1, som innebærer to milliarder kroner til politiet og økt opptak til Politihøgskolen. Lønseth mente Mehl unngikk å svare konkret på spørsmålene og etterlyste strengere straffer og kutt i byråkrati for å styrke politiet. Debatten reflekterte ulike syn på hvordan kriminalitet bør håndteres.
3 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
2 måneder siden
Oslo-politiet uttrykker bekymring for økende vold, ungdomskriminalitet og internasjonale kriminelle nettverk. Politiet ser en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, og mange av gjengangerne er unge menn fra minoritetsfamilier. Agder politidistrikt har identifisert flere kriminelle nettverk med internasjonale koblinger, og Oslo-politiet følger nøye med på ekspansjonen av disse nettverkene. Politiet er også oppmerksomme på MC-klubber og deres potensielle involvering i organisert kriminalitet, og de frykter at "bestillingsdrap" kan bli mer vanlig også i Norge.